Home Crna kronika GRIPA U BIH ODNOSI ŽIVOTE: Preminule još dvije osobe

GRIPA U BIH ODNOSI ŽIVOTE: Preminule još dvije osobe

SHARE

Tijekom proteklog vikenda dvije osobe, koje su ranije hospitalizirane u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla preminule su od posljedica sezonske gripe, potvrdio je Feni epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije Blaško Topalović.

Riječ je o jednoj muškoj osobi starosne dobi od 75 godina iz Lukavca, i pedesetdevetogodišnjoj ženskoj osobi iz Srebrenika.

Topalović pojašnjava da je kod obje preminule osobe riječ o komorbiditetu i da im je pored ostalih oboljenja utvrđeno i postojanje virusa gripe tipa A.

Po njegovim riječima ukupno je od 19. veljače ove godine, kada se dogodio prvi smrtni slučaj na području te županije, do danas, preminulo devet osoba od posljedica sezonske gripe.

Dodao je da je kod oboljelih uglavnom ustanovljeno prisustvo gripe tipa A, a kod manjeg broja i tipa B. Na tuzlanskom UKC-u trenutno je hospitalizirano 36 osoba, koje boluju od nekog oblika sezonske gripe, a radi se o težim oblicima s komplikacijama. Na UKC-u Tuzla zbog nestabilne epidemiološke situacije na području Tuzlanske županije i pojave sezonske gripe još su obustavljene posjete bolesnicima.