Home Društvo GRUNTOVNICA Najgore je u Dalmaciji, a apsolutni rekorderi u sporosti su Imotski,...

GRUNTOVNICA Najgore je u Dalmaciji, a apsolutni rekorderi u sporosti su Imotski, Sinj i Makarska

SHARE

Broj neriješenih redovnih zemljišnoknjižnih (zk) predmeta na 22 općinska suda u Hrvatskoj povećan je u prošloj godini za gotovo šest posto u odnosu na 2016., pokazuje godišnje izvješće Ministarstva pravosuđa koje smo dobili, dok je u dvije godine broj takvih neriješenih predmeta povećan za čak više od trećine.

Ako se pogledaju podaci za 2015. godinu, kada je broj neriješenih redovnih zk predmeta iznosio 32.551, a u prošloj godini povećan je za 12.158, odnosno na 44.709, to znači da je u dvije godine 107 zemljišnoknjižnih odjela u Hrvatskoj povećao broj redovitih neriješenih predmeta za čak 37,4 posto, piše Jutarnji list.

Povećan priljev

U odnosu na 2016., lani je povećan i broj neriješenih predmeta u posebnim postupcima i to za čak 24,1 posto, odnosno u godinu dana broj takvih neriješenih predmeta povećan je za gotovo 6000.

Glavni razlog za ovoliko alarmantno povećanje broja neriješenih predmeta, navodi se u izvješću, jest povećan priljev novih predmeta, ali i povećane aktivnosti u odnosu na poslove obnove i osnivanja zemljišnih knjiga, pa se neriješeni predmeti ponovno gomilaju na općinskim sudovima u Hrvatskoj.

Ako se analiziraju podaci za sve zk odjele na općinskim sudovima, onda se može vidjeti da je kod 45 njih došlo do povećanja broja neriješenih predmeta, dok je kod 59 zemljišnoknjižnih odjela (ZKO) došlo do smanjenja.

Najveće povećanje broja redovnih neriješenih predmeta došlo je na gruntovnici u Zagrebu koja bilježi povećanje od čak 2096 predmeta, a slijede dalmatinski odjeli i to redom ZKO Makarska (povećanje od 970 predmeta), ZKO Supetar (povećanje od 903 predmeta), ZKO Sinj (povećanje od 885 predmeta) te ZKO Zadar (720 predmeta).

Općinski građanski sud u Zagrebu, kao najveći sud u državi, u prošloj godini tako bilježi porast neriješenih zk predmeta za čak 27,17 posto, a istodobno raste i broj zaprimljenih predmeta (15,58 posto), te broj riješenih predmeta (19,82 posto).

S druge strane, Općinski sud u Novom Zagrebu smanjio je broj neriješenih predmeta za čak 100 posto, piše Jutarnji list.
Najveće smanjenje broja neriješenih predmeta bilježi pak ZKO Varaždin (1286), zatim Slavonski Brod (788), ZKO Split (663), ZKO Novi Zagreb (588) te Samobor (512).
A kako se objašnjava povećan broj neriješenih redovnih zk predmeta u zagrebačkoj gruntovnici?

“To se može objasniti činjenicom što je ZKO Zagreb u 2017. intenzivno provodio reorganizaciju poslovanja, što je rezultiralo i usmjeravanjem određenog broja zk referenata na poslove obnove i osnivanja zemljišne knjige za katastarsku općinu Granešina”, pojašnjava se u izvješću.
Drugim riječima, u zaostatku su zbog – reorganizacije!

Rješavanje zaostataka

Još je gora situacija na Općinskom sudu u Splitu. Tamo je u 2017. došlo do smanjenja broja izdanih izvadaka za čak 10,31 posto, smanjen je broj zaprimljenih predmeta za 0,51 posto, kao i broj riješenih predmeta za 2,72 posto, a istodobno došlo je do povećanja broja neriješenih predmeta za čak 24,97 posto.

“S obzirom na to da većina zemljišnoknjižnih odjela s više od 1000 neriješenih redovnih zk predmeta pripadaju Općinskom sudu u Splitu, isto je zahtijevalo izradu Akcijskog plana za rješavanje zaostataka čija će se realizacija pratiti kroz 2018. godinu”, piše u izvješću Ministarstva pravosuđa.

U prošloj godini povećano je i prosječno vrijeme rješavanja redovnih zk predmeta, koje je iznosilo 24 dana, a godinu ranije 23 dana.
No, kada se pogledaju podaci za sve ZKO-e, onda se vide drastične razlike. Dok, primjerice, u Koprivnici zahtjeve rješavaju u jedan dan, ili u Osijeku za dva dana, u Blatu na Korčuli referentima gruntovnice prosječno je potrebno čak 219 dana, dok su godinu ranije predmete rješavali u 188 dana. U Supetru predmete rješavaju za 171 dan (98 dana 2016.), u Imotskom za 168 dana, kao i u Sinju (70 dana u 2016.), u Donjoj Stubici potrebno im je prosječno 159 dana (143 dana u 2016.), u Starom Gradu 138 dana (109 dana 2016.), u Makarskoj 106 dana (41 dan u 2016.), a u Dubrovniku 91 dan (73 dana u 2016.).

Manje zahtjeva

Napredovali su u Gračacu gdje sada predmete rješavaju za 78 dana, a 2016. im je bilo potrebno 127 dana.
Istodobno, zbog činjenice da je od ožujka 2017. omogućeno ovlaštenim korisnicima, poput javnih bilježnika i odvjetnika, podnošenje prijedloga za upis elektroničkim putem, kao i zbog toga što sada i građani u okviru sustava e-Građani imaju mogućnost da im se izda verificirani zk izvadak, broj izdanih zk izvadaka smanjen je za 6,14 posto u odnosu na 2016., priljev zk predmeta povećao se za 1,69 posto, a u istom razdoblju povećao se i broj riješenih zk predmeta i to za 3,1 posto.

ZKO-i s više od 1000 neriješenih predmeta radit će prekovremeno

Iz Ministarstva pravosuđa poručuju da u cilju unapređenja rada kontinuirano provode instrukcijske i kontrolne nadzore, a za nekolicinu ZKO-a, koji imaju više od 1000 neriješenih predmeta, osigurali su prekovremeni rad službenika i preporuke za rad. Realizacija će se pratiti kroz ovu godinu.

“Na duljinu vremena rješavanja zk predmeta na pojedinim sudovima utječu povećani broj neverificiranih uložaka, povećani priljev predmeta, broj raspoloživih službenika usmjerenih na rješavanje zaostataka, kao i postupci obnove i osnivanja u tijeku.

Navedeni postupci doprinose usklađenju stvarnog stanja sa stanjem u zemljišnim knjigama, a vođenje tih postupaka posebno je naglašeno u onim područjima gdje je povećana gospodarska aktivnost”, odgovaraju u Ministarstvu.

Dodaju kako su se u protekla dva mjeseca u prosjeku predmeti rješavali za 21, odnosno 22 radna dana, a da je u prosincu 85 posto zk odjela rješavalo redovne predmete u roku od 30 dana, od čega 57 posto u roku od sedam dana. Za Općinski sud u Splitu kažu kako je u siječnju smanjio broj neriješenih predmeta za 0,6 posto. “U odnosu na redovne zk predmete u istom razdoblju došlo je do smanjenja za 2,5 posto”, kažu u Ministarstvu.