Home Crna kronika Oštećena spomen-ploča svećeniku kojeg su ubile ustaše

Oštećena spomen-ploča svećeniku kojeg su ubile ustaše

SHARE

Nepoznati počinitelj oštetio je spomen-ploču podignutu u Zavojanima u spomen na župnika fra Karla Ćuluma kojega su 1943. ubile ustaše, zbog čega je gradska Udruga antifašista podigla kaznenu prijavu.

U Zavojanima nedaleko od Vrgorca, nepoznati počinitelj je oštrim predmetom izgrebao do neprepoznatljivosti slova imena i prezimena pokojnog Ćuluma, a uništio je i riječ „ustaše“.

Predsjednik Udruge antifašista Grada Vrgorca Dragan Brljević je u ime svoje organizacije podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

“Zaprepastio nas je ovaj anticivilizacijski čin i tražit ću od Policijske postaje Vrgorac i nadležnog Državnog odvjetništva da nađu i procesuiraju počinitelja sukladno zakonima Republike Hrvatske,” rekao je Brljević za Hinu.

Zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma ubila je 25. svibnja 1943. godine ustaška vojska. U spomen na stradalog župnika zavojanska organizacija Saveza udruženja antifašističkih boraca Narodonooslobodilačkog rata (SUBNOR) je 1961. godine podigla spomen-ploču na vanjskom zidu zavojanskog mjesnog groblja, nedaleko od župne crkve.