Home Gospodarstvo ‘Radimo na autima koji će na tržištu biti tek 2022., ne smijem...

‘Radimo na autima koji će na tržištu biti tek 2022., ne smijem reći za koga, što mi smeta’

SHARE
Jako sam uzbuđen uoči premijere concepta_TWO u ženevi. Na njemu smo intenzivno radili tri godine, kaže Rimac

Kad se prije osam godina 21-godišnji mladić pojavio na intervjuu u snijegom prekrivenom zagrebačkom predgrađu Ježdovcu u 26 godina starom i prerađenom automobilu te rekao da će napraviti najbrži električni automobil na svijetu, kolega fotoreporter Luka Klun i ja smo se sumnjičavo pogledali.

Mate Rimac, danas vlasnik uspješne i jedne od najizvrsnijih novih tehnoloških hrvatskih tvrtki Rimac automobili, koja zapošljava 350 radnika i proizvodi najbrže električne automobile na svijetu, koji će u utorak će na ženevskom salonu automobila predstaviti novi model Concept_Two, tada je na svom električnom sportskom automobilu, zapravo preradi starog BMW-a serije 3 iz 1984. godine, kao mladi inovator radio potpuno sam u garaži. Do tada je već osvojio nekoliko inovatorskih nagrada, a najpoznatiji patentirani izum mu je bio maturalni rad iGlove, pametna rukavica koja je zamjenjivala tipkovnicu i miš.

Ali, da ima nešto u njegovoj tada nevjerojatnoj priči, osim činjenice da je čvrsto vjerovao u svoj uspjeh, osjetili smo već pri prvoj probnoj vožnji. Sklepani BMW doslovno je razgrnuo snijeg s ježdovečkog asfalta i zalijepio nas za sjedalo. Godinu i pol kasnije s tim će automobilom nazvanim Rimac e-M3 srušiti nekoliko brzinskih rekorda.

Početni uspjeh uslijedio je vrtoglavom brzinom. Već u jesen 2011. predstavio je svoj prvi pravi konceptni auto Concept_One na frankfurtskom sajmu automobila. Ali tada još nitko nije ozbiljno shvaćao 22-godišnjeg mladića i njegovu nepoznatu tvrtku iz Hrvatske, koja uopće nema autoindustrije. Trebalo je ipak nekoliko godina dokazivanja na tržištu da ih i veliki proizvođači shvate ozbiljno, čemu su pomogle i prestižne nagrade poput Bloombergova uvrštenja u osobe i događaje godine 2012. i proglašenja za Večernjakovu osobu 2014. godine.

Mate Rimac
Mate Rimac na Facebooku je objavio kako su u tvornici u Svetoj Nedelji imali zanimljive posjetitelje. Riječ je o sudionicima utrke Gumball 3000 sa skupocjenim automobilima.

Najkritičnija je bila 2012., kada se tvrtka već donekle afirmirala, ali je jednostavno nestalo novca, potencijalni investitori koji su obećavali petrodolare bili su neodlučni. Neki su uvjetovali investiciju selidbom tvrtke iz Hrvatske, ali Mate Rimac je prelomio i bio odlučan da će pod svaku cijenu tvrtka ostati u Hrvatskoj. I tada je odlučio promijeniti strategiju i ponuditi svoje sustave i komponente drugim proizvođačima kao dobavljač, što je danas tvrtki postao core biznis na kojem zarađuje, a razvoj supersportskog automobila perjanica je poslovanja. Uz to je 2013. osnovao tvrtku Greyp Bikes, koja proizvodi najbrže električne bicikle na svijetu.
Dogodilo se u međuvremenu mnogo toga, od suradnje s mnogim renomiranim proizvođačima poput Jaguara, Renaulta, Aston-Martina i Koenigsegga, pa do prošlogodišnje nesreće Richarda Hammonda na snimanju popularne emisije Grand Tour u kojem je jedan od samo osam izrađenih Concepta_One potpuno uništen. Srećom, Hammond je prošao s lakšim ozljedama, a za superauto na struju iz Hrvatske čulo je još više ljudi.

Jeste li uzbuđeni prije premijere potpuno novog automobila, prvog nakon gotovo sedam godina?

– Naravno da smo uzbuđeni. Na razvoju novog automobila radimo intenzivno posljednje tri godine i napokon je došao trenutak da ga predstavimo. Radi se o potpuno novom automobilu, sve smo radili od nule i ništa nije preuzeto iz Concepta_One. Vjerujem da se vrlo rijetko razvijalo toliko sustava i komponenti za jedan automobil – šasija, ovjes, baterijski sustav, cijeli pogonski sustav uključujući motore, invertere i prijenosnike, sustav punjenja, pumpe, ventilatore, više od 30 upravljačkih jedinica, infotainment sustav pa sve do brisača, podizača prozora. Obično se za nove modele jako puno sustava preuzima od prethodnika, no mi smo se odlučili krenuti s čistim listom papira. Sve je razvijano s jednim ciljem – napraviti ultimativni sportski automobil koji ipak ima veliki stupanj udobnosti i korisnosti – rekao nam je Mate Rimac.

Financijska injekcija

Kako su u Rimac automobilima odlučili da će pojedinosti o novom modelu ostati tajna do same premijere u utorak u 14.30 na ženevskom salonu automobila, Mate Rimac o detaljima Concepta_Two nije želio ništa otkriti. Potvrđuje samo da će biti komforniji, što je bila glavna zamjerka kupaca Concepta_One. Očekuje se da će biti snažniji od 1224 KS i 1600 Nm okretnog momenta, pa i imati bolje ubrzanje od 2,5 sekundi do stotke i veću maksimalnu brzinu od 355 km/h, koliko su imale posljednje verzije Concepta_One.

U stranim medijima su se, međutim, pojavile informacije da će novi model imati i četvrtu razinu autonomne vožnje.

– Te informacije nisu došle od nas, no svakako radimo na sustavima autonomne vožnje. Razvoj automobila koji ima mogućnost autonomne vožnje je fundamentalno drukčiji od automobila bez tog sustava. Cijela arhitektura automobila i razvojni proces mora biti potpuno drukčiji. Primjerice, potrebno je imati električno upravljive i redudantne sustave kočenja i skretanja, što je vrlo teško postići s čisto mehaničkog aspekta i aspekta upravljačke elektronike koju je moguće certificirati, a da uopće počinjemo razgovarati o prepoznavanju okoline i umjetne inteligencije koja upravlja automobilom – kaže Rimac.

Razvoj potpuno novog automobila trajao je tri godine, a u rujnu prošle godine dobili su snažnu financijsku injekciju potpisavši ugovorni sporazum o investiciji od 30 milijuna eura s Camel Group, najvećim kineskim proizvođačem baterija, čime su Kinezi ušli u vlasničku strukturu.

– Tvrtka i okolnosti u kojima smo razvijali novi automobil u odnosu na stari su potpuno različite. Kada je prvi Concept_One prezentiran nas je bilo 10-ak u maloj garaži, bez ikakvog iskustva. Svi smo prvi put sudjelovali na takvom projektu. Stoga smo naravno jako puno griješili ali i brzo učili. Danas smo tvrtka s više od 300 zaposlenih koja nije radila “samo” Concept_One, nego desetke projekata za tvrtke poput Jaguara, Renaulta, Aston Martina, Koenigsegga, Tajima, Qorosa i mnogih drugih. Kroz Concept_One, ali i sve ostalo što smo radili, skupili smo golemo znanje i iskustvo – a sve smo primijenili na novom automobilu. Naravno, zbog investitora su nam i financijski okviri sasvim drukčiji – kaže Rimac.

Iako su jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj, muči ih manjak specijaliziranih stručnjaka.

– Rimac automobili i Greyp zajedno su prešli brojku od 350 zaposlenih. Mi zapošljavamo stalno, u svakom trenutku imamo stotinjak otvorenih natječaja. Zbog limitiranog potencijala rasta u Zagrebu, otvorili smo urede u Osijeku i Splitu, a pripremamo se otvoriti nekoliko ureda u Sloveniji i drugim europskim zemljama. Imamo velike ambicije i ne namjeravamo usporavati. Trenutačno nam je veliki problem prostor, jer se nalazimo u pet zgrada koje stalno dograđujemo, ali je teško pratiti tempo rasta – kaže.
Rimac automobili su kao dobavljači vrlo značajnih sustava za automobile, prvenstveno vezane uz razvoj električnih i hibridnih automobila čija je era sve bliža, ali i konvencionalnih automobila u području infotainmenta, multimedijskih sustava i povezivosti automobila.

Angažirale su ih najveći svjetski proizvođači automobila. Za neke poslove se zna javno, ali za većinu njih ugovori su takvi da sami Rimac automobili to ne smiju objaviti.

– Možemo spomenuti neke proizvođače s kojima smo radili, za koje su podaci već javni: Jaguar, Renault, Aston-Martin, Koenigsegg, Tajima… Fokusirani smo na kompletan pogonski sustav, znači motor, inverter i prijenosnike, pa onda baterijske sustave, infotainment, connectivity i upravljačke sustave. Za Aston Martin, primjerice, razvijamo i proizvodimo kompletan baterijski, infotainment i connectivity sustav. Radi se o izuzetno kompleksnim sustavima za automobil koji bi trebao biti iznad bilo čega drugog što postoji jer je razvijan kao Formula 1 od Red Bull Formula 1 Teama, dok su sustavi koje mi proizvodimo potpuno razvijeni u Svetoj Nedelji. Dakle, pokrivamo cijeli spektar elektrifikacije i “smartizacije” automobila i cijeli proces – od ideje i koncepta do maloserijske proizvodnje – kaže Rimac.

Ponekad zaista nije lako kada na predstavljanjima automobila kojima se dive milijuni ljudi vidite nešto što ste vi razvili i stvorili, a nikomu to ne smijete reći. Pada li vam teško ta tajnovitost?

– Na počecima smo radili prototipove, onda smo radili na malim serijama poput Aston-Martina i Koenigsegga. Trenutačno je cijela tvrtka usmjerena na to da postane značajan proizvođač pogonskih i ostalih sustava, što je ogroman korak za malu i mladu tvrtku. Već radimo na velikoserijskim projektima za velike proizvođače koji će tek za nekoliko godina u serijsku proizvodnju. Za Aston-Martin smo primjerice radili dvije godine prije nego što je ta informacija postala javna, jer razvoj automobila traje minimalno tri godine, a kod velikih proizvođača i do sedam godina. Stoga mi danas radimo na automobilima koji će tek 2022. ugledati svjetlo dana. Meni ta tajnovitost u autoindustriji jako smeta i to uvijek otvoreno naglašavam našim kupcima, ali neka pravila igre se moraju poštovati – kaže Rimac.

Zanimljivo je i zbog čega veliki i najpoznatiji proizvođači ne žele otkrivati tko za njih radi vrlo važne sustave, pogotovo u današnjoj situaciji kad se način proizvodnje automobila mijenja. Proizvođači ulažu milijarde eura u razvoj automobila na alternativne pogone i nije im u interesu da se zna da oni sami nisu razvili vrlo bitne sustave koje ugrađuju u svoje automobile.

– Suradnja s nama je uvijek posebno osjetljiva jer za njih radimo strateške komponente – pogonske sustave i baterije, koje mijenjaju termalne motore, što je dosad bila srž automobila i ono što su proizvođači radili sami – to je bio njihov DNK. Da za njih radimo jednostavne komponente, ne bi ih bilo briga zna li se ili ne da to zapravo mi radimo, ali za strateške komponente su druga pravila igre. U Ženevi će uz naše vlastite automobile biti barem četiri automobila s našim sustavima. Nadamo se da će bar jedan objaviti izvor komponenti – kaže Rimac.

Ne privlačimo investicije

Sveopća višegodišnja hajka na dizelske motore, od Volkswagenove afere Dieselgate, kada su Nijemci uhvaćeni da varaju na testiranjima ispusta štetnih plinova, koja je kulminirala ovotjednom presudom njemačkog saveznog suda koja donosi mogućnost da gradovi zabrane prometovanje dizelašima svojim područjem, sigurno će Rimac automobilima ići na ruku. Ali, bez obzira na to, Mate Rimac nema pozitivno mišljenje o toj odluci:

– Smatram da je odluka populistička i ishitrena. Ne postoji tehnički razlog zašto dizelski motori ne bi bili “čisti”. Dieselgate je posljedica prijevare i pohlepe, ne tehničkih problema. Smatram da se ponavlja povijest nuklearnih elektrana, da ljudi koji nisu kvalificirani donose zaključke na temelju vrlo ograničenog znanja i populističkih poteza – smatra Rimac.

A ovaj je tjedan Rimac podigao veliku prašinu svojom objavom na Facebooku kako je jedna od velikih njemačkih automobilskih kompanija, koja ima prihode gotovo na razini hrvatskog BDP-a, izabrala Srbiju za gradnju proizvodnog pogona za električne pogonske sustave, a Hrvatska uopće nije bila među 15 kandidata u izboru lokacije. Srpski su se mediji raspisali o tome, nagađa se radi li se o BMW-u, Mercedesu ili Audiju odnosno VW grupaciji, a o temi se oglasio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji kaže da još ne smije iznositi pojedinosti, ali da se radi o velikoj investiciji koja će u središnjoj Srbiji zaposliti nekoliko tisuća radnika.
– Ne mogu reći o kojoj se tvrtki radi, ali sve će se znati za dva mjeseca. Dogovorio sam s tom tvrtkom dijalog s našom Vladom, kako bi naši vladajući razumjeli koji su kriteriji, što druge države nude i što Hrvatska može napraviti da postane atraktivna ulagačima. Ja to već godinama govorim i već sam bio na desecima sastanaka. Doista imam želju pomoći privući investitore u Hrvatsku. Znam da će neki u Hrvatskoj to sigurno interpretirati kao pokušaj da nešto izvučem za svoju tvrtku, što uopće nije istina. Želim da drugi dođu ovdje, da stvorimo okruženje gdje će tvrtke poput Boscha, Porschea ili Magne stvarati tisuće vrhunskih radnih mjesta. No sve što sam radio bilo je bez rezultata. Ne vjerujem da je razlog zloba ili želja za osobnom korišću, nego čisto poslovno neiskustvo i zaokupljenost drugim, apsolutno nevažnim stvarima. Stoga nisam optimističan po tom pitanju. Naši političari vjeruju da je vrhunac interakcije s investitorom osigurati sastanak s visokorangiranim političarom. Tvrtke takve stvari ne zanimaju, zanimaju ih samo konkretna djela i uvjeti poslovanja. Od sastanka od kojeg nema nikakvog “follow-upa”, nitko nema ništa – kaže Rimac.

Njemački div Deutsche Telekom u utorak je na Svjetskom sajmu mobilne tehnologije u Barceloni predstavio svoj novi proizvod eSIM, novi tehnološki pristup punoj povezanosti između pametnih telefona i vozila u suradnji s tvrtkama BMW grupom, Microsoftom, Gemaltom i Greypom, tvrtkom kćeri Rimac automobila. Greyp je s DT-om razvio aplikaciju pomoću koje senzorima prati ponašanje vozača i okoline prema kojima daje navigacijske upute, a snimke se s ugrađenog fotoaparata mogu izravno objavljivati na društvenim mrežama.

Jeste li mogli zamisliti kad ste počinjali prije osam godina da ćete surađivati s tako velikim tvrtkama?

– Planovi su od početka bili veliki. Kad smo se odlučili ići u smjeru dobavljača industriji, san nam je bio raditi za velike proizvođače, ali nisam bio siguran da ćemo uspjeti privući pozornost i poslove velikih proizvođača. Pitao sam se kako da mi kao mala i još nepoznata tvrtka budemo zanimljivi divovima. Danas radimo baš za one kupce za koje smo htjeli, i razgovaramo gotovo sa svima ostalima o novim projektima, no zbog ograničenja kapaciteta, nažalost, moramo veliki dio poslova odbijati – kaže Rimac.

I dalje većinski vlasnik

Rimac automobili su lani osigurali dugoročnu financijsku stabilnost. U rujnu su u vlasničku strukturu ušli Kinezi, a početkom ove godine im je na natječaju za fondove EU odobreno 52 milijuna kuna za razvoj Concepta_Two, koji predstavljaju u utorak u Ženevi.
– Tvrtka je do danas uplatila 6 milijuna eura u državni proračun, dok smo dobili 881.343 eura iz državnog proračuna i 399.962 eura potpore iz fondova EU. Dakle, četiri puta više uplaćujemo u proračun nego što povlačimo kroz potpore. Nedavno smo prošli na natječaju za EU fond od 7 milijuna eura upravo za razvoj i komercijalizaciju novog automobila, no ta potpora se ostvaruje tako da mi trošimo vlastita sredstva pa dio potrošenih sredstava dobijemo natrag kvartalno – tako da od tog fonda još nismo dobili nikakva sredstva. Kako tvrtka raste i kako će se te potpore povlačiti godinama, tvrtka će uvijek uplaćivati značajno više nego što povlači sredstava EU. Potpore koje smo dobili i koje dobivamo su neusporedivo manje od potpora koje druge države daju svojim proizvođačima. A govorim o državama koje već imaju jaku autoindustriju, dok mi gradimo nešto što na ovim prostorima nikad nije postojalo. Ja sam za ukidanje svih subvencija, no moraju vrijediti ista pravila za sve. Mi smo u odnosu na druge u nepravednoj poziciji i naravno da ćemo se truditi doći do što više sredstava EU. Do danas smo privukli 40 milijuna eura investicija. Zauzvrat su investitori ušli u vlasničku strukturu, no ja sam i dalje većinski vlasnik – kaže Mate Rimac.