Home Zanimljivosti TEORIJA PRVOG DJETETA STRUČNJACI OTKRIVAJU Je li najstarije dijete zaista i...

TEORIJA PRVOG DJETETA STRUČNJACI OTKRIVAJU Je li najstarije dijete zaista i najpametnije?

SHARE

Na redoslijed rođenja nemamo nikakav utjecaj, pa upravo zato toliko zastrašuje teorija da redoslijed rođenja može odigrati važnu ulogu u našoj osobnosti ili uspjehu i tako u potpunosti odrediti smjer našeg života.

Sigurno ste već čuli za teoriju da je najstarije dijete, u pravilu, uspješnije od braće i sestara.

Michael Grose, stručnjak za roditeljstvo i autor knjige Why First Borns Rule the World and Last Borns Want to Change It (Zašto prvorođeni vladaju svijetom, a najmlađi ga žele promijeniti) navodi da su najstarija djeca već od samog rođenja izložena “darvinističkoj borbi“ za resurse i goli opstanak. Odnosno, bore se za roditeljsku pažnju, ljubav i naklonost.

Rođenje prvog djeteta nestrpljivo se iščekuje, s velikim oduševljenjem slave se prvi koraci i prve riječi, a prvi rođendani obilježavaju se na poseban način.

Ekonomisti na Sveučilištu u Edinburghu, Analysis Group i Sveučilište u Sydneyu utvrdili su da prvorođena djeca zaista imaju veći IQ u odnosu na braću i sestre. Istraživanje je provedeno na 5000 djece do 14 godine života, a u obzir su uzeli i obiteljsku pozadinu te ekonomski status.

Bolje rezultate imaju već s jednom godinom, a to je zato što dobivaju više “mentalne stimulacije”, kažu znanstvenici. Iako roditelji svakom svom djetetu daju jednaku pažnju i emocionalnu potporu, prvorođena djeca imala su bolju kognitivnu potporu koja im je povećala mogućnosti razmišljanja, prenosi Psychologies.co.

“Rezultati sugeriraju da su velike razlike u roditeljskom pristupu uvjerljivo objašnjenje za bolji uspjeh prvorođenaca u obrazovnom i poslovnom aspektu“, rekla je Ana Nuevo Chiquero, voditeljica istraživanja Sveučilištu u Edinburghu.

Stručnjaci sa Švedskog instituta za evaluaciju tržišta rada i obrazovnih trendova tvrde da je najstarije dijete emocionalno stabilnije, ustrajnije i spremnije preuzeti odgovornost i inicijativu od onih koji su kasnije rođeni. Također, prvorođenci imaju 30 posto više šanse postati predsjednici ili političari.

U prilog tome ide i lista poznatih svjetskih prvorođenaca, a ovo su neki od njih: Bill Clinton, George W. Bush, Saddam Hussein, Benito Mussolini, Adolf Hitler, Winston Churchill.

Pored brojnih prednosti, biti najstarije dijete nosi i mnogo mana te stoga ne čudi što prvorođenci često ističu da bi se rado mijenjali sa mlađom braćom i sestrama. Slažete li se?