Home Crna kronika Otac s plaćom od 2500 eura ide u zatvor jer ne plaća...

Otac s plaćom od 2500 eura ide u zatvor jer ne plaća alimentaciju: “Znate, u Njemačkoj nije lako novce zaraditi”

SHARE

Velimir (41) uskoro će morati na odsluženje devetomjesečne zatvorske kazne jer je ostao dužan oko 24.000 kuna alimentacije malenom sinčiću koji nakon rastave živi s majkom, odlučio je ovih dana Općinski sud u Varaždinu koji je tako ukinuo uvjetnu osudu i preinačio je u bezuvjetnu, piše Podravski.hr.

Otac je uvjetno osuđen prije tri godine i tada je za alimentaciju dugovao ukupno 41.000 kuna. Trebao je cijeli iznos podmiriti najkasnije za šest mjeseci od prvotne presude, ali uspio je uplatiti tek dio dosuđenog iznosa. Da stvar po njega bude gora, Velimir se u međuvremenu zaposlio u Njemačkoj i sudu prijavio plaću od 2500 eura.

Općinski sud zbog toga nije imao razumijevanja za njegove razloge, niti mu je želio po tko zna koji put produžiti rok za podmirenje duga. Zato je ovih dana pokrenut postupak opoziva uvjetne osude i doneseno je rješenje da nemarni otac mora u zatvor.

– Molim vas da mi još jednom produžite rok za plaćanje duga. Znate, u Njemačkoj nije lako novce zaraditi – zavapio je otac, ali sud nije imao milosti.

Suci su ga poučili da to svakako mora učiniti jer ide u zatvor. Neka podigne kredit ili posudi novac, svejedno, rekli su mu. No, on to do kraja siječnja nije učinio.

– Osuđeni je svoju obvezu prema malodobnom djetetu mogao izvršiti jer nije nezaposlena osoba, nije stara i nemoćna osoba za obavljanje poslova bilo kakve vrste, već je utvrđeno da je mlađe životne dobi, zaposlena, s dobrim mjesečnim primanjima, bez nekih drugih većih izdataka. Kako bi svakom roditelju trebao biti cilj da svojim radom doprinese mjesečni novčani iznos uzdržavanja za svoje dijete, a kako bi osigurao nesmetani razvoj, pa i samo školovanje do osamostaljenja svojeg djeteta, sud je smatrao da su u konkretnom slučaju postojali svi uvjeti za namirenje duga, ali on ipak nije namiren – zaključuje se u pravomoćnoj presudi Općinskog suda.

Zbog devetomjesečnog zatvora koji će uskoro početi služiti Velimir bi, po svemu sudeći, mogao ostati i bez posla u Njemačkoj, piše Podravski.hr.