Home Gospodarstvo Sindikati BH Telecoma i HT-a Mostar o nezakonitim radnjama Telemacha

Sindikati BH Telecoma i HT-a Mostar o nezakonitim radnjama Telemacha

SHARE

Telemachu je omogućeno u mnogo navrata da izvodi radove bez građevinskih i drugih dozvola i da iza sebe ostavi nered koji bi se sanirao novcem poreskih obveznika, navode u priopćenju

Sindikat BH Telecoma i Sindikat hrvatskih telekomunikacija (SHT) Mostar izdali su priopćenje za javnost o nezakonitim radnjama Telemacha na području BiH.

Sadržaj priopćenja prenosimo u cijelosti:

– Zastupajući prava velikog broja radnika koji svoje plaće zarađuju u sektoru telekomunikacija i koji su nezakonitim radnjama Telemacha na području naše zemlje direktno ugroženi u ostvarivanje prava na rad i prava na egzistenciju svojih porodica, iznosimo svoje zadovoljstvo da se neko iz političkih i vladajućih struktura otvoreno suprotstavio bjesomučnoj otimačini resursa naših građana i kompanija u vlasništvu Federacije BiH. Duži niz godina svjedočimo ukazivanju pojedinaca iz domaćih kompanija na problem nelojalne konkurencije, koja je vremenom prerasla u nezakonito ovladavanje javnim resursima.

Cilj ovakog agresivnog djelovanja jeste sticanje nezakonite dobiti, koja se otima od domaćih kompanija, radnika i građana da bi završila u džepovima stranih i lokalnih moćnika.

Javnost je godinama upoznata s činjenicom da je Telemach nezakonito koristio infrastrukturu Elektroprivrede BiH, kako bi što lakše i jeftinije pružao usluge u sektoru telekomunikacija. Kako je moguće da to znaju svi osim onih koji su to trebali spriječiti ili sankcionirati. Prije svega mislimo na Vladu FBiH i upravu EP BiH, kao i inspekcijske organe na svim nivoima, koji su godinama pasivno promatrali kako se sredstva iz drugih državnih kompanija (BH Telecoma i HT Eroneta) prelijevaju u džepove stranih državljana sumnjivog profila, a na štetu svih građana Federacije. Time su uzurpatori zaobišli platiti dadžbine državi, platiti dozvole, poreze, doprinose i puniti budžete i fondove zdravstva i penzija.

Kao radnici ovih kompanija bili smo svakodnevno svjedoci da se širom FBiH mnogi organi vlasti na potpuno različit način odnose prema domaćim kompanijama i prema Telemachu. Tako je Telemachu omogućeno u mnogo navrata da izvodi radove bez građevinskih i drugih dozvola i da iza sebe ostavi nered koji bi se sanirao novcem poreskih obveznika, dok se domaćim kompanijama izdavanje dozvole za rad otežavalo u nedogled, a često i odbijalo uz banalna obrazloženja, čime se Telemachu kupovalo vrijeme potrebno za preuzimanje ili preotimanje pretplatnika.

Drago nam je da se napokon o ovom govori u krugovima koji mogu, a i morali bi reagirati da se bahato bezakonje dovede u okvire zakonitog djelovanja, a da se oni koji su do sada propustili da takvo djelovanje spriječe što prije pozovu na odgovornost – piše na kraju priopćenja za javnost.