Home Crna kronika Jedna od najsloženijih operacija u povijesti naše policije: Zaplijenili 100 kg kokaina...

Jedna od najsloženijih operacija u povijesti naše policije: Zaplijenili 100 kg kokaina – Iza svega stoji ‘hrvatski Escobar’

SHARE

U luci Rijeka 100 paketa kokaina pronašli su u kontejneru u kojem je bilo 20 tona miješanog metalnog otpada. Kokain je kupljen u Panami i zatim preusmjeren za Hrvatsku. Uhićeno je osmero ljudi

Policija je u srijedu na području Hrvatske i Slovenije uhitila osam muškaraca: 48-godišnjeg državljanina Španjolske, 43-godišnjeg dvojnog državljanina BiH i Nizozemske i šest Hrvata starosti od 39 do 59 godina. Policija je pretražila njihove stanove i osobne automobile, kao i kontejner dopremljen u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada te su pronašli 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg kokaina.

Kako neslužbeno doznajmo, prvoosumnjičeni je Stjepan Prnjat zvani Escobar, koji je prema sumnjama Uskoka, kupio u Panami drogu, već je osuđivan zbog istog djela. U Italiji je osuđen na 10 godina i osam mjeseci zatvora, a u Zagrebu mu traje suđenje zbog pranja novca zarađenog drogom.

foto: Marko Lukunic/PIXSELLStjepan Prnjat (desno) s odvjetnikom

U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije, zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69000 kutija krijumčarenih cigareta.

– Utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe udružile u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu. Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. godine organizirali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti  iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Republici Hrvatskoj – priopćio je MUP.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

– Kriminalističko istraživanje i provođenje daljnjih radnji se nastavlja, a po njegovom završetku Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestiti će javnost o rezultatima na konferenciji za medije – priopćio je MUP.

Velika međunarodna akcija ‘NANA’

Inače, riječ je o akciji kodnog naziva ‘NANA’, a vezana je za krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Republiku Hrvatsku. Akciju provodi PNUSKOK i PU primorsko-goranska u koordinaciji sa USKOK-om i Carinskom upravom Ministarstva financija. Uz njih, u akciju su uključene i redarstvene službe Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Španjolske, Republike Italije, Republike Paname, Republike Kolumbije, američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Sve aktivnosti koordiniraju se u Zagrebu, iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije.

USKOK: Htjeli su ga preprodati za 33.000 eura po kilogramu

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice Hrvata (1971., 1959., 1975., 1979., 1968., 1967.), dvojice nizozemskih državljana (1960., 1975.) i španjolskog državljanina (1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

– Osnovano se sumnja da su I., II. i III. okr., od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje te u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram – priopćio je USKOK.

Inače, ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina je oko 50 milijuna kuna.

Sukladno dogovoru I. okrivljeni je organizirao kupovinu velikih količina droge kokain, i pronalazak sigurnog načina prenošenja kokaina pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući je zajedno s robom stvarno deklariranoj u teretnici, dok je II. okrivljeni za tako kupljeni kokain organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina, za što je angažirao VIII. okrivljenog  koji je po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj imao zadaću da ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u tako prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain, navodi USKOK.

– Nadalje, III. okrivljeni je radi organiziranja prijevoza tako kupljenog i skrivenog kokaina, djelujući kao krajnji izvršitelj organizacije dopreme kontejnera pomorskim kontejnerskim transportom, osobno provjeravao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao I. i II okrivljenika te angažirao IV . i V. okrivljenog koji su, postupajući po njegovim uputama, na području Zagreba pronašli mjesta prikladna za istovar kokaina, te angažirali trgovačka društva koja su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere. Osim toga, III. okr. je također angažirano VI. i VII. okr. koji su, koristeći svoja trgovačka društva, po njegovim uputama, odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu,  dok su IV.  i V. okrivljeni u dogovoru s III. okrivljenim, po dopremi kokaina u Hrvatsku bili zaduženi za njegov istovar na sigurnoj lokaciji – navodi USKOK.

Tako je, nastavlja USKOK, u cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, 100 kilograma kokaina u Panami za 300.000 eura kupio I. okrivljenik, nakon čega je unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada, organizirao II. okrivljeni u dogovoru s VIII. okrivljenim. Potom je, sukladno planu i prethodnom dogovoru, III. okrivljeni s VII. i IX. okrivljeni organizirao dopremu kontejnera iz Paname u Republiku Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga, po uputi V. okrivljenog, trebala biti istovarena.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. 

Božinović: Jedna od najsloženijih akcija u povijesti policije

– Zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna je od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– U akciji koordiniranoj iz zapovjednog stožera koji je bio smješten u ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, kada govorimo o broju aktera, o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh – rekao je Božinović, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

Dodao je kako i ova akcija pokazaje da se sa “suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne možemo efikasno boriti samo u suradnji s drugima”.

– Ovo je realizacija takvoga pristupa i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskoj policiji – rekao je Božinović.

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/u-rijeci-nasli-100-kg-kokaina-na-ulici-vrijedi-50-milijuna-kn-563744 – 24sata.hr