Home Crna kronika U Sarajevo na ćevape? Pročitajte i dobro razmislite hoćete li!

U Sarajevo na ćevape? Pročitajte i dobro razmislite hoćete li!

SHARE

Tijekom 2017. godine inspektori su u ugostiteljskim objektima u Sarajevskoj županiji utvrdili neusklađenosti kod ukupno 137 uzoraka, od čega se najveći udio neusklađenosti, u postotku većem od 91 %, odnosi na mikrobiološke parametre, odnosno bakterije, kvasce i plijesni, dok se ostatak odnosi na fizikalno-kemijske parametre.

Ovu informaciju za Fokus.ba potvrdila je Vildana Brdarić, viši stručni suradnik za informiranje u Županijskoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo.

“U okviru provedenih kontrola, kao i službenog uzorkovanja, županijski inspektori su  tijekom 2017. godine na području Županije Sarajevo na laboratorijsku analizu uzeli ukupno 8.294 uzoraka hrane i briseva ruku, radnih površina, opreme i pribora za rad, kao i predmeta koji dolaze u kontakt s hranom”, kazala je Brdarić za Fokus.ba.

U proteklom razdoblju i građani su prijavljivali pojedine ugostiteljske objekte. Tijekom 2017. godine nadležni inspektorati su dobili ukupno 738 prijava koje se odnose na uočene nepravilnosti u prometu hranom.

Najčešći prekršaji konstatirani u okviru provedenih inspekcijskih nadzora bilo po prijavi ili službenoj dužnosti su: neodgovarajući uvjeti čuvanja hrane, hrana proteklog roka uporabe i neodržavanje higijene uređaja, prostora i opreme.

“Među konstatiranim prekršajima je i promet hranom koja nije ili je nepotpuno deklarirana, te nedostatak dokumentacije koja dokazuje ispravnost i kvalitetu, te slijedivost hrane do mjesta podrijetla. Hrana u ovim slučajevima se cijeni zdravstveno neispravnom, kao i hrana kod koje se laboratorijskim ispitivanjem utvrdi nazočnost bioloških, kemijskih i drugih agenasa koji su štetni za zdravlje ljudi”, istakla je Brdarić.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju s hranom u protekloj godini su izdana ukupno 694 prekršajna naloga u iznosu od 812.733 KM, a izdano je i 12 rješenja o privremenoj zabrani rada, te sedam o zabrani prometa zdravstveno neispravnim namirniciama.

“Radi zaštite zdravlja i interesa potrošača županijski veterinarski, sanitarni i inspektori za hranu nastavljaju intenzivne kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost hrane u prometu i proizvodnji”, zaključila je Brdarić.

Izvor: Fokus.ba