Home Društvo 5 stvari na koje biste trebali trošiti više novca

5 stvari na koje biste trebali trošiti više novca

SHARE

Možda ste kao student upoznali sve čari štedljivog načina života i znate kako preživjeti do kraja tjedna s 20 kuna u novčaniku, ali kao zaposlena osoba možete razmisliti i o rješavanju tih starih navika. Ovo je pet stvari za koje vjerujemo da nećete požaliti nakon izdvajanja veće količine novca.

1. Ulaganje u edukaciju

Učenje novih jezika ili polaganje različitih tečajeva koji mogu unaprijediti vašu karijeru predstavljaju vrijedan način trošenja novca. Primjetite li da vam učenje u odrasloj dobi ide teže nego prije, nema razloga za paniku. Krivac za to je biološke prirode – što su stariji, ljudi jednostavno slabije pamte. Nove informacije i zanimljiva atmosfera mogu pozitivno stimulirati mozak, odnosno činiti vas zdravijima, a um održavati oštrijim. Upravo iz tog razloga, ne biste trebali žaliti ako uložite veću svotu novca u stjecanje nove vještine.

Isprika više ne može biti ni lijenost koja se javi kada pomislite da morate sjesti u automobil i odvesti se do lokacije jer brojne škole i učilišta za cjeloživotno obrazovanje u svojoj ponudi imaju online tečajeve kojima možete pristupiti nakon jednostavnog plaćanja putem interneta. Sve što vam je potrebno je vaša kartica.

2. Prehrana

Uložiti koju kunu više u hranu koju jedemo ne treba biti potez zbog kojeg će vas gristi savjest jer treba znati da se uzrečica ‘ono si što jedeš’ nije u narodu ustalila bez razloga. Koliko je danas teško nabaviti voće, povrće ili ribu iz domaćeg uzgoja znaju svi koji odlaze u supermarkete. Međutim, postoje alternativni načini uz koje tjednu kupovinu namirnica možete obavljati iz udobnosti kauča. Postoji nekoliko tvrtki koje na kućnu adresu dostavljaju organsko voće, povrće, a ponekad i ribu hrvatskih proizvođača. Sve što želite da vam se dostavi u košarici birate sami putem web stranice.

Uslugu također kupujete online, a nakon plaćanja, automatski primate potvrdu na mail adresu i detaljan ispis svake kupnje pa imate uvid u svoju potrošnju. Također, Mastercard je uveo i opciju Nulta odgovornost kojom jamče da ne snosite odgovornost ako je neautorizirana kupovina obavljena vašom debitnom karticom. Ovakvi slučajevi su rijetki, a ako se ipak dogode, dovoljno je obavijestiti banku. Za dostavu organskih namirnica izdvojit ćete više novca nego u supermarketu, ali u ovom slučaju možete biti sigurni da vam stiže svježe ubrano sezonsko voće i povrće. A teško da ima išta bolje od svježih kivija koji stižu na kućni prag ravno s otoka Pašmana.

3. Zdravlje

Tjelovježba je izrazito važan faktor za održavanje zdravlja i jedna je od stvari na kojoj ne biste trebali štedjeti. Naravno, postoje načini rekreacije koji su potpuno besplatni, ali za njih je potrebna samodisciplina. Ako ste jedan od onih koji se neće uspjeti natjerati na samostalni trening u dnevnoj sobi ili obližnjem parku, odvažite se i upišite se na organizirane treninge po vlastititom interesu. Možemo reći da većina gradova u Hrvatskoj ima veliki broj teretana, plesnih tečajeva, dok u većim gradovima teško da će te poželjeti rekreaciju koju nećete moći pronaći. Stoga, prepreka više nema.

4. Putovanja

Godišnji odmori u dalekim zemljama i kratki vikend odmori u vikendicama iz snova visoko su na listi prioriteta milenijalaca. Generacija ljudi, koju društvenjaci opisuju kao osobe koje će izdvojiti mnogo novca za iskustvo, i u situacijama kada nemaju mnogo na računu pronalaze načine kako doživjeti iskustvo za pamćenje. Mnogi ih nazivaju i generacijom koja će promijeniti turizam jer mladi danas putuju češće, na neobične načine i na udaljenije lokacije. Trenutke koje ćete iskusiti na putovanjima nećete nikada zaboraviti pa nema straha da ćete požaliti zbog veće svote novca. Prije organiziranja sljedećeg putovanja nije loša ideja pogledati kakve pogodnosti za putovanja možete ostvariti uz svoju platnu karticu.

5. Automobil

Iako pruža veliki komfor, automobil je obaveza. Redovni servisi, tehnički pregled i obavezna auto osiguranja mogu biti trošak koji ne želite vidjeti na izvodima iz banke. Međutim, kako sigurnost mora biti na prvom mjestu ne oklijevajte dok razmišljate hoćete li nabaviti zimske gume ili ne. Učiniti svoj automobil sigurnijim na cesti nikada ne bi trebala biti obaveza na kojoj ćete štedjeti. Ako ste jedan od onih koji tek razmišljaju o kupovini automobila, razmislite i o popustima koje možete ostvariti pri plaćanju obaveznog auto osiguranja Mastercard® i Maestro® karticama.

Savjeti za sigurnu kupnju putem interneta:

Koristite vlastiti uređaj koji je na internet spojen preko sigurne veze.

Provjerite je li u adresnom polju prikazan ‘https’ – to je znak da podatke o svojoj kartici možete unijeti bez straha. Prije online kupnje pročitajte i uvjete plaćanja, uvjete za povrat i reklamaciju naručenog proizvoda.

Također, kako biste bili dodatno zaštićeni, aktivirajte Mastercard SecureCode u banci ili financijskoj instituciji koja je izdala vašu Mastercard karticu. Nakon što potvrdite narudžbu usluge ili proizvoda, pojavit će se prozor za unos vašeg SecureCodea koji se generira putem čitača kartice, tokenom ili mTokenom, odnosno upisom zaporke. Naime, i da netko drugi zna vaš broj kreditne ili debitne kartice, kupnja se ne bi mogla dovršiti bez unošenja ispravne SecureCode šifre, odnosno vaše sigurnosne potvrde identiteta.