Home Politika Generalski zbor OS BiH: Kriminalci, ucjenjivači, bivši pripadnici sedme muslimanske brigade tzv....

Generalski zbor OS BiH: Kriminalci, ucjenjivači, bivši pripadnici sedme muslimanske brigade tzv. Armije

SHARE

Osporavanja imenovanja novog generalskog zbora u Oružanim snagama BiH se nastavljaju!

Iako je potvrđivanje Odluke Predsjedništva BiH, o postavljenju profesionalnih vojnih osoba na formacijska mjesta generala u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama u Zastupničkom domu dobilo zeleno svjetlo, nezadovoljstva itekako ima.

Nezadovoljstvo odlukom Predsjedništva BiH o novom generalskom zboru Oružanih snaga zastupnik Borislav Bojić nije krio. Svjestan da Parlament BiH odluku ne može promijeniti, kaže ima pravo pitati kako je moguće da se, između ostalog, postavlja general koji je 1963. godište, a umirovljuje se dvije godine mlađi general. Riječ je imenovanju Zorana Dunovića, dok Dragan Vuković ide u mirovinu.

– Čini mi se da je to nelogično, vjerojatno za to postoji opravdanje, ja nisam siguran ima li ih, ali znajući generala Vukovića, osobno ga znam kao zapovijednika 16. brigade, kao uglednog čovjeka, generala, vojnik od glave do pete i ne mogu da shvatim da se neko opredijelio da tog takvog generala mijenja, izjavio je Borislav Bojić, zamjenik predsjedatelja Zajedničke komisije za obranu i sigurnost PS BiH.

I dok su Bojiću, koji nije ulazio u pitanja sposobnosti novog kadra, sporne godine, RTRS je u posjedu pisma srpskih pripadnika Oružanih snaga kojim se general Dunović optužuje za djela kao što su reketiranja vojnika i zapovijednika, ucjenjivanje radi napredovanja u službi i niza kaznenih djela. Odluka o novim imenovanjima u generalskom zboru, kreirana u bh Predsjedništvu, nije imala podršku ni SNSD-a.

– Zašto bismo mi podržali odluku Mladena Ivanića, u sadržaju odluke postoji mnogo diskutabilnih elemenata i sigurno nećemo podržati, ističe Staša Košarac, predsjedatelj Kluba SNSD-a u Zastpničkom domu PS BiH.

I nije Dunovićevo postavljenje jedino osporeno. Podsjetimo, imenovanje novog načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-majora Senada Mašovića, koji je dužnost preuzeo prije 10-ak dana, bilo je predmet medijskih navoda o tome da je riječ o oficirskom kadru 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH u čijem sastavu su bili i mudžahedini.

Među imenovanima je i Kenan Dautović, koji je bio u Mašovićevoj jedinici, a ratna prošlost spočitavala se i Rusmiru Mrkoviću bivšem zapovijedniku specijalne policijske jedinice “Laste” tzv. Republike BiH.

Iza spornih imenovanja, kako se špekuliralo, stoji dogovor koji je član Predsjedništva Mladen Ivanić postigao s Bakirom Izetbegovićem o imenovanju novog veleposlanika BiH u Ljubljani – kadra PDP-a Slavka Vučurevića, piše RTRS.