Home Crna kronika Hercegovina postala raj za šverc cigareta iz Crne Gore, policija ima sve...

Hercegovina postala raj za šverc cigareta iz Crne Gore, policija ima sve više zaplijena

SHARE

Hercegovina je postala centar švercovanih cigareta koje iz Crne Gore ulaze u ovaj dio Republike Srpske, a zatim idu na tržišta BiH od Trebinja do Sarajeva i Zvornika.

Od početka godine zaplijenjeno je skoro 70.000 kutija cigareta različitih vrsta bez akciznih markica, a vrijednost oduzete robe je 150.000 KM.

Istovremeno, Granična policija BiH je prošle godine oduzela cigarete u vrednosti preko 400.000 maraka.

Načelnik Sektora policije trebinjske Policijske uprave Siniša Laketa, kaže da je evidentno povećanje broja švercera cigaretama, ali da su pojačane i policijske aktivnosti, što je dovelo do zaplijena.

– Naši podaci pokazuju da je sve veći broj osoba iz ostalih dijelova BiH, koji robu bez akciznih markica preuzimaju u graničnom pojasu u Hercegovini i pokušavaju cigarete da dalje distribuišu prema Zvorniku i Sarajevu. Posljednja zaplijena bila je kod Zvorničana – navodi Laketa.

Skoro da nema hercegovačke opštine na čijoj teritoriji ove godine nije oktriven neki švercer cigaretama.

Policija cigarete pronalazi, uglavnom, pretesima automobila na magistralnim putevima, a kažu da se najčešće kreću u dva pravca.

– To su putni pravci ili prema FBiH ili u blizini graničnog pojasa prema unutrašnjosti RS – objašnjava Laketa.

Navodi da su nedavno švercovane cigarete nađene i u automobilu Trebinjca u naselju Police u ulici pored trebinjske bolnice.

Šverceri cigarete preko granice prenose na neobezbjeđenim mjestima, sporednim i zaraslim putevima u noćnim satima, terenskim vozilima, ponekad i pješke ili na konjima, a kako se pretpostavlja stižu iz zabačenih skladišta susjednih crnogorskih opština.

Lanac se nastavlja tako što se cigarete kada pređu granicu predaju drugim osobama koje ih distribuišu na teriotoriji BiH sve do uličnih prodavaca, kod kojih se po znatno nižim cijenama mogu kupiti cigarete bez akciznih markica.

Odavno je poznato da je ilegalno prebacivanje akcizne robe preko granice i njihova prodaja na crnom tržištu posao od koga žive neke hercegovačke porodice, a starosna struktura i socijalni status švercera su različiti.

U policiji navode da su šverceri najčešće imaju oko trideset godina, iako to nije gornja granica, pošto ih ima i do 50 godina.

Šverceri imaju i svoje „čistače“ kako bi lakše prevezli robu, pa policija u automobilima otkriva i motorole.

Ni oni koje dolaze iz unutrašnjosti RS nisu naivni, snalaze se na različite načine da prenesu cigarete nekada i preko Drine do Srbije.

– Privodili smo cijele porodice, majku, oca i djecu, pa se može govoriti o porodičnom biznisu – navodi Laketa.

Ističe i da je bilo ozbiljnijih organizovanih grupa koje su već stekle popriličnu imovinsku korist od ilegalne prodaje akcizne robe.

Procjenjuje se da na 30 prevezenih paketa švercer „ostaje dobar“ 5.000 KM, a snalažljiviji mogu preveseti i po nekoliko takvih tura mjesečno.

Cigarete se kriju u svim dijelovima automobila, a vozila se često mijenjaju. Koriste se rentirani automobili ili vozila sa nepripadajućim, ukradenim registarskim oznakama, kako bi ih policija teže identifikovala.

Da bi prevezli robu do odredišta i zaradili solidnu sumu novca osumnjičeni ne prezaju ni od čega.

Primjera radi, u jednom automobilu u kome su otkrivene cigarete bez akciznih markica u Hercegovini za volanom je bio invalid, a cigarete su uredno bile upakovane ispod invalidskih kolica.

Šverceri koje uhvati policija zauvijek ostaju bez zaplijenjene robe, koja se spaljuje, a prijeti im i zatvorska kazna za krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Ova kazna može da se kreće i do tri godine, iako se, neretko zamjenjuje za novčanu kaznu, ukoliko je manja od šest mjeseci.

Zaplijenjeno oko 90 kilograma duvana

Policija u Hercegovini zaplijenila je u ovoj godini i skoro 90 kilograma rezanog duvana.

Duvan se dobro prodaje u unutrašnjosti Srpske i Srbiji, pa i putnici u autobusima na graničnim prelazima sa Srbijom imaju neprijatnosti zbog švercovanog duvana u putnim torbama ili bunkerima autobusa.