Home Zanimljivosti SUPER ZDRAVA HRANA U tanjuru raštike svega 50 kalorija, a vitamina, omega...

SUPER ZDRAVA HRANA U tanjuru raštike svega 50 kalorija, a vitamina, omega 3 masnih kiselina, željeza, magnezija u velikim količinama

SHARE

Raštika ili kako se u nekim dijelovima Hercegovine i Dalmacije zove rašćika  – drevno je mediteransko povrće koje je još u antičko doba bilo posebno cijenjeno zbog hranjivosti. I danas je raštika često na rasporedu za kuhanje kod hercegovačkih domaćica. Zanimljivo je da Hercegovci  znaju sve moguće odgovore zašto jedu raštiku pa će jedni reći zbog zdravlja i zdrave prehrane a drugi će reći da ju jedu kako bi odmorili i pročistili organizam od teške hrane i tako se vratili u standardnu formu. Bilo kako bilo raštike ne manjka na hercegovačkim kuhinjskim menijima. U Hercegovini čak postoji i manifestacija ‘Raštikijada’ gdje se dodatno promovira kuhanje ove zdrave namirnice, piše ABCportal.info.

George Mateljan, utemeljitelj portala za zdravu prehranu Whfoods.com i autor knjige “Najzdravije namirnice svijeta“ je u svojoj knjizi našao mjesta i za raštiku. Tako se navodi da raštika osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, ona je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom.

Raštika sadrži velike količine beta-karotena (odnosno vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama koje su vrlo dobre za naše srce i triptofanom koji regulira san.

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična, jedan tanjur kuhane raštike ima samo 49 kalorija. Raštika je dostupna tijekom cijele godine, no najbolji okus ima na vrhuncu sezone, tijekom hladnih mjeseci kada mraz utječe na razvoj slatkasta okusa  te je vrlo važna pravilna priprema raštike ključna za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari.

U Hercegovini se najčešće koristi način na koji se raštika kuha i priprema kao čorba. Također treba napomenuti da se u ovim krajevima uz raštiku poslužuje i meso koje se kuhalo zajedno s njom. To može biti suho meso ili dobar komad svježeg mesa (lešo). Najčešće je to teletina a može biti i kozletina ili janjetina, piše ABCportal.info.

Raštika je posebno ‘popularna’ nakon blagdana koji su nam organizam opteretili  jakom i teškom hranom te ju je u tim danima dobro konzumirati kako bi vratili organizam u ‘normalno’ stanje.