Home Društvo Zaštitara u BiH sve manje: Plaće male, a posao odgovoran

Zaštitara u BiH sve manje: Plaće male, a posao odgovoran

SHARE

Kao i u brojnim drugim branšama u BiH, i zaštitarske agencije se suočavaju s nedostatkom kvalificirane radne snage.

Problem je to svih zaštitarskih agencija u Bosni i Hercegovini, rekla je za Radiosarajevo.ba direktorica marketinga i komunikacija Securitas BH d.o.o. Daniela Gogić.

Kako je rekla Gogić, branša ne nudi povoljne uvjete te su najčešći razlozi zbog kojih zaštitari odustaju od posla male plaće.

“Cijena sata zaštitara je jako niska, a klijenti malo nude”, rekla je Gogić navodeći da visina plaće ovisi o vrsti posla koje zaštitar obavlja, pozicije na kojoj se nalazi, radi li noćne smjene itd.

U ovoj agenciji stalno imaju otvoren natječaj za zapošljavanje.

Trenutno imaju oko 2.114 zaposlenika, od čega je preko 2.000 zaštitara. Sve je teže pronaći osobu koja odgovara profilu radnika koje traže.

“Najmanje deset zaštitara možemo zaposliti odmah“, rekla je Gogić navodeći kako za posao zaštitara zainteresirani kandidati moraju posjedovati certifikat za obavljanje poslova zaštite ljudi i imovine koji se izdaje u Ministarstvu unutarnjih poslova, minimalno srednje obrazovanje, te potvrda da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak.

Proces dobivanja certifikata je dugotrajan, zbog čega se mnogi ne usude potražiti ga.

Male plaće najčešće ne odgovaraju odgovornosti posla koje zaštitar mora obavljati, zbog čega se sve veći broj zaposlenih u ovoj branši odluči potražiti plaćenije poslove u zemljama Europske unije.