Home Crna kronika Napadač s Marjana odmah nakon privođenja odveden na psihijatriju, utvrđuje se je...

Napadač s Marjana odmah nakon privođenja odveden na psihijatriju, utvrđuje se je li riječ o duševno bolesnoj osobi

SHARE

Nakon uhićenja 28-godišnji mladić, za kojeg se sumnja da je u srijedu ujutro tijekom šetnje odgurnuo mladu majku koja je pala na tlo na marjanskoj šetnici u Splitu, odveden je u KBC Split i zadržan na liječenju na Odjelu psihijatrije.

Službenici Prve policijske postaje već su u subotu rano poslijepodne, isti dan kada je informacija objavljena u medijima, uspjeli identificirati napadača i dovesti ga na kriminalističku obradu.

Kada je potvrđeno da postoji sumnja da je upravo on napao Majdu Biskupović (29) koja je šetala s trogodišnjim sinom, odlučeno je da se ide s optužnim prijedlogom za prekršaj Zakona o javnom redu i miru. Međutim, kako se radi o osobi sa psihičkim problemima, neslužbeno saznajemo, odveden je u bolnicu kako bi mu se pružila liječnička pomoć te je tamo zadržan na liječenju.

Detaljan opis koji je dala napadnuta žena te reakcija policije doveli su do brzog razrješenja slučaja, a javna objava upozorila je javnost, ali i proširila strah od novih napada.

Od Antonele Lolić, glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske, saznajemo da je njihova urgentna reakcija bila usmjerena i izbjegavanju dodatnog uznemirenja građana.

– Poduzeli smo sve mjere i radnje kako bi u što kraćem roku utvrdili o kome se radi. Moram napomenuti da od srijede kada se dogodio incident, nismo imali prijave o sličnim događajima. Navedeno područje redovito obilazimo, kao i druge dijelove grada – kazala nam je.

Psihički problemi

Odmah nakon napada Majda Biskupović je kazala kao se radi o mlađoj muškoj osobi koja joj je izgledala kao netko sa psihičkim problemima zbog zapuštenog izgleda.

Na sjevernoj šetnici, nedaleko od Bena, gurnuo ju je s leđa, udario laktom te je pala na tlo, a napadač se udaljio mirno hodajući. Unatoč strahu i činjenici da je s njom bio trogodišnji sin, bila je dovoljno pribrana da fotiografira napadača s leđa mobitelom.

Pozvala je policiju koja je došla za pola sata i uzela opis. Napadnuta majka nije potražila liječničku pomoć, a sa svojom pričom je krajem tjedna izašla u javnost.
Objava priče i sve veća zabrinutost javnosti potakla je policiju da pronađe 28-godišnjaka isti dan.

Nakon utvrđenih svih okolnosti protiv njega ide optužni prijedlog zbog prekršaja članka 6., koji navodi kako će osoba koja se na javnome mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir platiti novčanu kaznu od 50 do 350 nekadašnjih maraka. Umjesto novčane kazne može se dobiti i do 30 dana zatvora.

Kako se pokazalo da se radi o osobi sa psihičkim problemima, zbog čega je iz policijske postaje i odveden u bolnicu gdje je zadržan, ako se utvrdi da je neubrojiv, primjenjivat će se Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Prema tom zakonu, duševni bolesnik ne odgovara za počinjeno kazeno djelo ili prekršaj na način da se kažnjava propisanom sankcijom, već mu se određuje mjera liječnja u ustanovi otvorenog ili zatvorenog tipa.

Ako se pak pokaže da nije duševno bolestan, nego je ubrojiv, unatoč psihičkim problemima, uz izrečenu kaznu propisanu zakonom odredit će mu se obvezna mjera ambulantnog liječnja.