Home Gospodarstvo Pokrenite vlastiti biznis uz podršku od države i startup organizacija

Pokrenite vlastiti biznis uz podršku od države i startup organizacija

SHARE

SPARK je u četvrtak (8.3.2018.) treću godinu zaredom bio domaćin događaja pod imenom Startup Europe Week.

To je inicijativa pokrenuta od strane Europske Komisije i organizacije Startup Europe, a glavni cilj je promovirati i podržavati poduzetništvo.

Datum održavanja se poklopio s Međunarodnim danom žena, pa su svi govornici na eventu ustvari bile dame, koje su podijelile svoja iskustva u pokretanju vlastitih biznisa, ali i kako pronaći podršku od strane državnih i startup organizacija.

Nakon kratkog uvoda i predstavljanja inicijative #SEW18, Sara Lerota iz SPARK je predstavila djelovanje SPARKa i savjetovala kako mladi poduzetnici mogu pokrenuti svoj startup u Mostaru, a zatim je Maja Šimić Škutor iz Ministarstva privrede HNŽ posjetiteljima objasnila razliku između obrta i tvrtke, te koja je opcija najbolja za startupe.

Belma Rizvanović iz Fondacija Mozaik je predstavila pojam društvenih biznisa i neke od najuspješnijih iz Sarajeva, a primjer takvog biznisa iz Mostara je Centar zdravih navika pod vodstvom Nevene Pandže. Startup Europe Week ne bi bio potpun bez startupa, pa su tako predstavljena i četiri uspješna startupa iz Mostara i Sarajeva: blablaDev, VRET, Bizbook.ba i Sophico.

Događaj je završen panel diskusijom na temu “Kako pokrenuti vlastiti startup i dobiti financijsku potporu?” te kratkih druženjem svih sudionika.

Zaključak je da startup zajednica u Bosni i Hercegovini raste iz dana u dan i da uistinu ima mnogo prilika za ambiciozne poduzetnike – samo ih treba pronaći i iskoristiti.