Home Gospodarstvo Mnoge tvrtke u BiH trebaju učiti od Volkswagena kako se odnosi prema...

Mnoge tvrtke u BiH trebaju učiti od Volkswagena kako se odnosi prema svojim radnicima

SHARE

Kolektivnim ugovorom svim je radnicima VW-a osiguran i isplaćeno 4100 eura bonusa za prošlu godinu. Ukupno je to Volkswagen koštalo 492 milijuna, što je ništa u usporedbi s totalnom zaradom.

Volkswagen je svojim radnicima odlučio isplatiti značajne bonuse kao nagradu za uspješnu 2017. godinu.

Svaki od 120.000 tisuća radnika zaposlenih u Njemačkoj ostvario je pravo na bonus u iznosu 4100 eura. U tvrtki izjavljuju kako je to plod snažnoga timskog rada i uspješnih poslovnih rezultata. Valja napomenuti da je profit tvrtke u 2017. godini bio 13,8 milijardi eura, što je dvostruko u odnosu na godinu prije.

Ne treba se uspoređivati sa ovakvim europskim i svjetskim gigantom ali treba od njih učiti kako se odnositi prema vlastitim radnicima koji svojim radom doprinose sveukupnoj zaradi. Zapravo, neke ovdašnje tvrtke ne mogu niti u snu doseći ovakvo nešto ali je sigurno da mogu pokazati kako tretirati one koji su zaslužni za poslovni uspjeh. Njihov marljivi rad treba biti adekvatno vrjednovan i plaćen. Na sreću ali i na žalost mnogi poslodavci slažu milijune na računima tvrtke a radnici im nisu zadovoljni plaćama pa se mnogi odlučuju otići negdje drugo, baš tamo, gdje se drži do istinskih radničkih vrijednosti.

Npr. mnoge tvrtke u BiH mogu isplatiti trinaestu plaću ili kako je radnici vole zvati ‘božićnicu’ u punom iznosu a ne samo 50 maraka kao ‘moralni paravan’ za vlastiti prigovor savjesti. Dok imućni poslodavci ne počnu slijediti primjer kako se to radi u Europi teško ćemo zadržati ljude u ovoj državi a upravo odlazak kvalificirane radne snage mogao bi u dogledno vrijeme biti njihov najveći problem, piše ABCportal.info.