Home Nekategorizirano Nesuđeni Poglavnik, izdajnik i patološki mrzitelj Dobroslav Paraga

Nesuđeni Poglavnik, izdajnik i patološki mrzitelj Dobroslav Paraga

SHARE

U Hrvatskoj se politici pojavilo toliko različitih osoba, s ovog ili onog političkog spektra za koje je bilo (a i danas je) doista teško odvagati  jesu li više učinili lošega ili dobroga. Jedan od njih koji je igrao veliku političku ulogu, a kasnije nestao u anonimnost je Dobroslav Paraga. U vrijeme komunističke Jugoslavije napisane su zbilja mučne stranice njegovog životopisa, od Lepoglave do Golog otoka. I tu prestaje svaki dio njegovog života zbog kojega bi mu se odala počast. Tu se rađa neki novi Paraga čiji jezičak na vagi ipak presuđuje u “korist štete”.

Onaj koga zanima životopis Dobroslava Parage neka si da vremena i malo prokopa internetska bespuća u kojima će naletjeti na mnoge pamflete i objave nesuđenog  „Poglavnika“. Pa i detaljnije opise njegovog života prije devedesetih.  Ovdje će biti riječi samo o posljedicama koje je ostavilo Paragino iživljavanje nad Hrvatima BiH  i postupcima koji su doveli do toga da postanu najobespravljenija etnička zajednica u Europi.

HOS, NDH i hrvatsko-muslimanska ljubav

Paraga je cijelo vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini propagirao ideju ponovne uspostave NDH i to nije krio. Moto koji je krasio njegove zapovjednike u Bosni i Hercegovini bila je domišljata nelogička stramputica „Hrvatska do Drine, Bosna do Jadrana“. Naravno, nije tu Paraga mislio na onaj mali dio jadranske obale koji i danas pripada BiH.  U nekakvim objavama, idejama i postulatima stanke, Paraga je govorio o referendumu koji će se održati u Hrvatskoj i BiH kako bi se nakon etničkog čišćenja prostora od Srba uspostavila konfederacija Hrvatske i BiH (čitaj NDH). Svojim tankim glasićem je uvijek i u svakoj prigodi vikao da je „Za dom spreman“ premda nikada nije uzeo pušku ili obukao uniformu. A bio je vrhovni zapovjednik HOS-u. Mada, ako ćemo biti do kraja iskreni, većina HOS-ovaca s hrvatskom domovnicom Paragu nije shvaćala previše ozbiljno, kako su sami kazali, jedini cilj im je bio obrana domovine, a ne riječi nekakvog Parage i njemu sličnih. Ipak, zatrpani blatom i sa puškama u ruci daleko od centra zbivanja, nisu znali kako ih Paraga i njegovi vjerni pratitelji koriste u svoje podle svrhe.

A. Kunth I Poskok.info

13. lipnja 1991. Paraga i njegovi puleni u Ljubuškom su izdali “Povelju o uspostavi Nezavisne Države Hrvatske na cjelokupnom povijesnom i etničkom prostoru sa Istočnim granicama Subotica, Zemun, Drina, Sandžak i Boka Kotorska“. Mjesec dana ranije održan je u Hrvatskoj referendum o neovisnosti od SFRJ, a u narednim mjesecima Hrvatska se borila za priznanje. Paragin potez samo mjesec dana nakon referenduma bio je snažna poluga srpske propagande o tome kako se obnavlja ustaška država i kako Hrvatsku ne bi bilo dobro priznati. Upravo zbog toga se na nekoliko mjeseci i odgodilo priznanje Hrvatske od nekih politički snažnijih zemalja.  Zanimljivo je kako je Paraga, najdesniji desničar hrvatske desnice u svijetu surađivao najviše sa ljevičarima i protivnicima Hrvatske. Tako je za njega dok je bio u komunističkom zatvoru lobirao francuski predsjednik Mitterrand koji je bio jedan od najvećih protivnika priznanja neovisnosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kada je drugi put završio u zatvoru za njega se zalagao notorni Dobrica Ćosić.

HOS je u Bosni i Hercegovini uspostavio i logor „Dretelj“, a on je kao vrhovni zapovjednik HOS-a za to sigurno morao znati. Znao je vjerojatno i za Ediba Buljubašića, zapovjednika logora, serijskog ubojicu i ratnog zločinca koji je promijenio tri vojske, JNA, HOS i Armiju BiH da bi kao član Armije završio koljući i proganjaći Hrvate Vareša. Jedan od njegovih vojnika bio je i Zulfikar Ališpago Zuka, kojeg su „Bušići“ tukli po brdima oko Mostara, a on se osvećivao na civilima i domobraniji zajedno sa mudžahedinima u svojoj brigadi, ritualnim sakaćenjem živih i mrtvih zarobljenika.

Paraga kao poluga podlosti političkih elita iz Sarajeva

Naravno, bošnjačko ratno vodstvo Paragine je sulude ideje o NDH vidjelo kao odlično oruđe i oružje u obračunima s HVO-m i Herceg-Bosnom. Tako je redom nizao optužbe kako je HRHB udbaška tvorevina, a njezina vrhuška, politička i vojna – udbaška i prosrpska. Paragini prijatelji iz zarobljeničkih dana koje je imao po svijetu držali su tvrdnje ozbiljnima, jer je ipak prošao mnoštvo tortura u komunističkim zatvorima i bio fanatičan borac za ljudska prava, a njihovo povjerenje stekao je zdušnom borbom protiv totalitarizma. Pokušavao je tako preko svojih prijatelja u američkoj diplomaciji i visokoj politici oblatiti značaj Herceg-Bosne, a Hrvatsko političko i vojno vodstvo predstaviti kao agresore na susjednu zemlju.

Upravo Paraga i HOS bili su most preko kojega su ubačeni muslimanski „spavači“ u HVO i koji su vukli opasne i podle poteze tijekom cijelog rata. Taj zanos o NDH i patološka mržnja i ljubomora na Franju Tuđmana, u Paraginoj glavi bacio je hrvatsku borbu za neovisnost i u BiH hrvatsku borbu za ravnopravnost na volej nekim drugim antihrvatskim ideologijama. Posljedice toga osjećaju se do danas.  Paragino djelovanje i zloupotreba HOS-a dovela je do stvaranja poteškoća u Hrvatskom obrambeno-oslobodilačkom ratu, poglavito u ratu Hrvata u BiH. U stranim državama vidljivi su bili odjeci njegovog ustašovanja i prizivanja NDH što je bacalo mrlju na cjelokupne Hrvatske pokušaje i borbe, dajući time materijala srpskim pretenzijama i opravdavajući njihovo histerično uvjerenje da se stvara nova ustaška država. Naime, Paraga jest bio sljedbenik ideologije jednog Ante ali ne Starčevića nego Pavelića.

Početkom 1992., HVO u BiH nudi Armiji BiH osnivanje zajedničkog vojnog stožera za obranu BIH ali Alija Izetbegović ovaj prijedlog je odbio. Nasuprot tome, bošnjačka stana počinje koristiti HOS i muslimanske vojnike unutar HOS-a kako bi im se HVO podčinio ili proglasio nelegalnim. Politika HSP-a, odnosno HOS-a, a to je unitarna BiH –  je odgovarala bošnjačkom vodstvu, premda bošnjačko vodstvo- što Paraga do danas ne može prožvakati, nikada nije imalo u cilju  konfederativno ujedinjenje sa Hrvatskom, a kamoli da cijela BiH pripadne Hrvatskoj po uzoru na NDH. Zadržavati mentalni sklop iz četrdesetih, nekih pedeset godina kasnije bilo je u najmanju ruku naivno. Čak se i jedan od najpoznatijih HOS-ovaca, Alija Šiljak odrekao Parage i rekao da bi ga “bez grižnje savjesti nokautirao na Jelačić placu”. 

Ratni put postrojbi HOS-a opisat ću nekom drugom prilikom, odnosno manevriranje i ono što je s njima radio Blaž Kraljević po Paraginim naputcima. Mnogo važnije je ono što je napravio Paraga, a njegovo djelovanje u rangu je sa djelovanjem Stipe Mesića kojega je Paraga uostalom javno podržao kad se kandidirao za predsjednika RH.

 

Niz idajničkih elemenata: Mesić, Manolić, Boljkovac, Čičak, Lončar, Paraga….

Ipak, Paragina pozadina i ono što je on radio mnogo je mračnija nego što se na prvi pogled čini. Već neko vrijeme pojavila se misao kako je Paraga nakon mnoštva tortura koje je trpio u jednom trenutku pukao i počeo raditi stvari koje onaj Paraga prije zatvora nikad ne bi napravio. Kako objasniti da se taj čovjek spustio toliko nisko da 1995. na sabor svoje stranke pozove najvećeg izdajnika Hrvata kojem nakon otkrivenih činjenica i Paraga stoji uz bok, a to je Stipe Mesić? Ne samo da je bio gost Paragine stranke na saboru 1995., nego je on bio glavni govornik.  Zahvalio je tada, za što postoje i snimci, Paragi na tome što je njega i Manolića doveo u američki kongres gdje su izrekli monstruozne optužbe na račun Hrvatske. Paraga  sam priznaje da je o tome govorio u američkom kongresu: „I to zato što sam u američkom Kongresu svjedočio o diktatorskom vladanju Tuđmanove dinastije i sramnu sporazumu Tuđmana i Miloševića o diobi Bosne i Hercegovine.“ O svom proglašenju NDH vjerojatno nije rekao ništa.

 

Kako objasniti da je Paraga s Mesićem, Boljkovcem i Manolićem rušio Tuđmana još godinu dana ranije, kada su sva trojica postala svjesna da Hrvatska koju Tuđman stvara neće biti po njihovoj mjeri? Kako objasniti da u trenutku kad je Hrvatska na staklenim nogama, Paragine postrojbe čine teške zločine nad srpskim civilima i te slike odlaze u svijet? Kako objasniti da Paraga u sred Zagreba postavlja top i drži presice sa protutenkovskim oružjem na stolu? Kako objasniti da svi najbliži Paragini suradnici misteriozno stradavaju i pogibaju u ratnom vihoru za što optužuje Hrvatski državni vrh, a samo on koji je mastermind cijelog projekta HSP-a, HOS-a i forsiranja NDH  nije bio ubijen? Je li lakše ubiti jednog čovjeka ili 39 (koliko tvrdi da ih je ubijeno) njegovih viših i manjih zapovjednika i apartčika? Kako objasniti da Paraga svojoj vojsci nameće ustaško znakovlje, ustaške pozdrave i daje imena postrojbi po ustaškim časnicima u trenutku kada se Hrvatska koprca i bori za svoje priznanje, dok cijela Europa glasno i jasno odbacuje sve fašističke, nacističke i njihove suradničke režime? Čini li se to kao pokušaj miniranja Hrvatskog pitanja unutar Jugoslavije? Kako objasniti da u sred najveće agresije na Hrvatsku, Paraga javno gura ideju da je Tuđman na čelu Hrvatske vojske izdao Vukovar i poslao oružje u Hercegovinu premda je jedan od najvećih heroja  Vukovara, pokojni Marko Babić rekao: Vukovar je izgubljen vojnički, u takvom sukobu se uvijek gleda omjer snaga, a koji je bio omjer, Srbi su imali omjer od jedno 20:1 prema nama. Vukovar je matematički trebao pasti nakon dva dana, a ne nakon tri mjeseca.

U to poslijeratno doba detuđmanizacije Hrvatske nije se moglo vidjeti u medijima nekog istinskog ratnog heroja, nego cvilidrete koje su držale svjesno ili nesvjesno stranu osovini Mesić – Manolić, ponavljajući papagajski sve ono čime ih je šopao Paraga nadahnut ranije navedenim dvojcem.  Doista je čudno kako je Franjo Tuđman, uvjereni antifašist proglašen ustašom, dok je Paraga, koji svoje ustašovanje (očito po nečijem diktatu) nikada nije plaćao lupanjem po glavi i medijskim linčom.

Mitovi iz Paragine kuhinje

Taj isti Paraga skrojio je mit o podjeli Bosne (i Hercegovine) u Karađorđevu između Tuđmana i Miloševića, zajedno sa Stipom Mesićem i Ivanom Zvonimirom Čičkom,  1992. godine tvrdeći kako ima dokaze koje će poslati u Haag ali ih nikada nije poslao. Jednostavan je razlog zašto nije, takva osoba bi sigurno to učinila da oni postoje. „Tuđman je prihvatio Miloševićevu i Karadžićevu ponudu podjele BIH i razgraničenja između RH i Jugoslavije linijom te podjele. Tuđman je odbacio politiku obrane suverenosti BIH i zamijenio je stvaranjem HR Herceg-Bosne i njezinog kasnijeg priključenja Hrvatskoj, bez obzira na to što će to uključivati rat velikih razmjera, sukob s Muslimanima i milijune prognanika i izbjeglica kao i etničko čišćenje radi stvaranja etnički homogenih područja“. Već je i najvećoj budali jasno da plan otcjepljenja HRHB nije postojao, a s druge strane Paraga nakon rata vješto prešućuje da je on htio cijelu BiH pripojiti Hrvatskoj. Uostalom, ne objašnjava kako to 1991. Franjo Tuđman može dijeliti susjednu državu, dok je trećina njegove pod okupacijom, dok još nema visoko organiziranu vojsku i naoružanje i dok se njegova država napada sa teritorija one države na koju  navodno vrši agresiju? Ne objašnjava ni činjenicu da je svaka prijeratna multietnička sredina opstala uglavnom i većinom na području Herceg-Bosne, a ni ne spominje da je Franjo Tuđman potpisao svaki mirovni sporazum koji je bio u ponudi. Toliko o djelitelju.  Dovoljno je malo zdravog razuma za shvatiti kolike su ovo gluposti.

Paraga je tvorac mita o prodaji Vukovara te o prodaji Bosanske Posavine: „HVO je zbog dogovora sa Srbima onemogućio dostavu bilo kakve vojne logistike braniteljima Jajca i ono je palo u četničke ruke a zbog te sramne kolaboracije pala je istovremeno i Bosanska Posavina i mnoga druga lako obranjiva hrvatska i muslimanska područja u BIH.“

Paraga  je tvorac mita da su vođe HRHB htjele cijepati BiH jer se nisu htjeli sa svojom vojskom HVO-m pokoriti Armiji BiH, premda je poznato da je HVO nudio suradnju Armiji koja je odbijena, a HOS se stavio pod komandu Alije Izetbegovića.

Paraga je u svom bijesu i nemoći, čak i operaciju „Oluja“ pokušao svesti na beznačajan politički dogovor:

Oluja nije bila oslobodilačka akcija. To je bio dogovor Miloševića i Tuđmana o preseljenju stanovništva. Trebamo prestati pogrešno predstavljati događaje i zapitati se je li Oluja bila akcija zaposjedanja okupiranih teritorija RH ili je to plaćanje goleme cijene za politiku u BiH.“ – rekao je za „Jutarnji list“ 2001. godine.

 

Finalni čin veleizdaje

Učinio je još nešto katastrofalno, izdajnički u rangu Mesićevog lažnog svjedočenja i dilanja povjerljivih dokumenata trećerazrednim piskaralima. Nadobudni Paraga je 1997. podnio prijavu Haaškom sudu protiv Tuđmana i Gojka Šuška u prvom redu zbog Hrvatske politike prema BiH i navodnih političkih ubojstava.

Još 1997., nakon što sam poslao svoju kaznenu prijavu, drugi čovjek Haškog suda, zamjenik glavne tužiteljice Louise Arbour, Graham Blewit rekao mi je da je moja prijava uzeta u postupak, a nedavno mi je potvrđeno (iz Haaga) da istraga protiv Tuđmana traje. Ja to znam već duže vrijeme a odlučio sam s tim izaći u javnost nakon što je to objavio i “New York Times”, poslije čega sam čekao skoro tjedan dana da reagira Predsjednikov ured, no kako oni šute, odlučio sam obavijestiti javnost, da se vodi istraga protiv hrvatskog predsjednika zbog suagresije na BiH. Ja sam više puta kontaktirao s haškim istražiteljima, za što, također, imam i pismene potvrde“ rekao je Paraga svojevremeno za časopis, zamislite – Ljiljan, 1999. godine.  Na pitanje novinara što je naveo u prijavi, odgovor koji Paraga daje je nevjerojatan, a procijenite sami zašto.

„Naveo sam dugotrajno planiranje, pripremanje i provedbu plana o podjeli BiH, oružanom intervencijom, da bi se dokinulo njezino postojanje i njezini dijelovi pripojili RH, odnosno Srbiji, i da bi se, zbog toga istovremeno izvršilo preseljavanje stanovništva. Možda je najvažniji dio kaznene prijave, koji se odnosi na pripremu agresije, uz Tuđmanove sastanke s Miloševićem u Karađorđevu i jedan pismeni dokument, potpisan u Grudama 12.11.1991. godine pred proglašenje Hrvatske zajednice “Herceg-Bosne”, gdje se najviše spominju Boban i Kordić, i taj dokument se sada koristi i u Haagu protiv Kordića. Taj dokument dokazuje Tuđmanovo pokroviteljstvo nad stvaranjem te Zajednice, jer se Kordić i Boban pozivaju na sastanak s Tuđmanom u Zagrebu (lipanj 1991.), kada im je dao “zadatak” da osnuju Hrvatsku zajednicu koju će kasnije pripojiti RH, iz čega je jasno što se planiralo s BiH! Uz Tuđmana, na tu listu stavio sam i kaznene prijave protiv Gojka Šuška, Mladena Naletilića Tute, Brune Stojića, predsjednika HDZ-a Mostar, Valentina Ćorića, tada ministra unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, te generala HVO-a Ivana Andabaka“

Zastrašujuća je sličnost sa optužnicom “Šestorki” i onome što je pisao Paraga

Stipe Mesić i Josip Manolić imali su nekoliko ciljeva od kojih su primarni bili optuživanje Tuđmana za agresiju na BiH, da je dijelio BiH sa Miloševićem i  da je fašist, a Hrvatska koja se stvara ustaška država.

Što za to vrijeme radi Paraga zajedno s Blažom Kraljevićem? Podnosi  prijavu sudu u Haagu da je Tuđman vršio agresiju na BiH, bez zadrške ustašuje po Hrvatskoj i BiH, govoreći pred američkim kongresom kako je Hrvatska nova NDH, a Blaž Kraljević izdaje tekstove u kojima govori o podjeli BiH.  Čak su i osobe poput Miloša Minića, jugoslavenskog i komunističkog političara koji je pokušavao opravdati sve poteze srpske politike u ratu devedestih koristile Paragine i Čičkove  baljezgarije kako bi napadali Hrvatsku i Tuđmanove poteze i prikazali Srbiju kao neutralnog promatrača u ratu.

Paraga nikada nije spomenuo muslimanske pokolje nad Hrvatima, a uvijek  je krivio HVO za rat protiv muslimana. Nakon samoubojstva generala Praljka i presude, Paraga likuje, govoreći da je očekivao takvo što. Herceg-Bosnu  i danas smatra zlom.

Je li slučajnost što se ciljevi ovih naizgled suprotstavljenih struja (Paragine, jugo-udbaške Mesić- Manolić, bošnjačke i velikosrpske) u potpunosti preklapaju? Ja tako ne mislim.

Kako bilo, ostaje nejasna činjenica zašto je uvijek u najvećim plimnim valovima napada na Hrvatske domoljube Paraga prolazio neokrznut iako je činio najveću štetu Hrvatskoj i Hrvatima u BiH. Jedino što ga je snašlo bila je navodna medijska blokada.

Je li imao stvarni utjecaj na stranu diplomaciju ili nije, pokazat će povijest ali njegova uloga u svim tim događajima treba biti preispitana. Naravno, kada se ovdje spominje HOS on se spominje kao Paragin projekt, a ne kao kasniji dio HVO-a ili HV-a što je valjda samo Božjom providnošću ili pak inteligencijom i svijesti o nemoći u zadnji čas popravio  general Ante Prkačin.

P. S. Neka se ne osjete prozvani svi časni vojnici koji su uvjereni da rade ispravnu stvar, dostojanstveno i vojnički pružili otpor neprijatelju, a poziv domovine nije bio uvjetovan ni Paragom ni bilo kojim vojnim zapovjednikom. Vjerojatno ni oni, kao mnogi prije i poslije, nisu bili svjesni kakvu su igru igrale vođe sa žrtvovanjem njihovih života i manipulirali mrtvim tijelima. Oni koji su pak znali, a držali su leđa Paragi, ne zavrjeđuju minimum poštovanja kao niti on. Sve u svemu, ostat ću pri svome stavu da je Hrvatsku spasila Hrvatska vojska, a Hrvate u BiH spasio je HVO. Nikakve druge grupe nemaju pravo –  niti moralno niti činjenično, privatizirati domovinski rat i stavljati sebe u prvi plan kada je svima jasno što se i kako odvijalo.

poskok.info