Home Društvo Malo dalmatinsko mjesto odlučilo “pokazati zube” Irskoj i Njemačkoj: 1.000 eura svakome...

Malo dalmatinsko mjesto odlučilo “pokazati zube” Irskoj i Njemačkoj: 1.000 eura svakome tko se vrati

SHARE

U okviru politike kojom se pokušava poboljšati loša demografska slika općine, gradački načelnik Matko Burić odlučio se na konkretne korake, usmjerene primarno prema mladima. Naime, na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća naći će se i nacrt jedne zanimljive, na području Makarske rivijere, a vjerojatno i šire, svakako inovativne odluke.

Radi se o odluci o poticajima na području općine Gradac, kojom se želi potaknuti mlade koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo da se vrate u rodni kraj. Takvih je na području najjužnije, a po pitanju iseljavanja moguće i najtužnije općine, puno – barem 30.

O tome računa vodi sam načelnik Burić, koji je rekao za Slobodnu Dalmaciju da imaju “interni” registar čije brojke nisu nimalo optimistične. Najviše je mladih otišlo u Irsku, pa Njemačku, a odluka kojom ih želi potaknuti da se, pogotovo ako su na nekakvoj “vagi”, vrate doma, predstavlja konkretnu pomoć. To je 7500 kuna u obliku jednokratne naknade.

Svaki povratnik kojega povuče nostalgija te sreću odluči potražiti na području gradačke općine pola iznosa dobit će nakon zaključenja ugovora s Općinom, a drugu polovicu tek nakon što godinu dana i provede na području Gradca. Pod inozemstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u susjednoj Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.