Home Društvo Zabrinjavajući rezultati istraživanja: U vodećim markama flaširane vode pronađene čestice plastike

Zabrinjavajući rezultati istraživanja: U vodećim markama flaširane vode pronađene čestice plastike

SHARE

Testiranje koje je na 10 brandova flaširane vode provedeno na državnom sveučilištu u Fredoniji u New Yorku pokazalo je kako svi uzorci sadrže sitne čestice plastike. Zasad nema dokaza da je konzumacija vrlo malih komadića plastie štetna za zdravlje.

U najvećem ovakvom istraživanju koje je provela novinarska organizacija Orb Media, analizirano je 250 bočica vode iz devet zemalja. Rezultati su pokazali kako litra flaširane vode u prosjeku sadrži 10 čestica plastike.

„Pronalazili smo plastiku u boci za bocom, brendu za brendom. Ne želimo ni u koga upirati prstom, već samo pokazati da je plastika prisutna apsolutno posvuda, da je postala tako sveprožimajući materijal u našem društvu da prodire i u vodu, i to u sve one osnovne proizvode koje konzumiramo svakodnevno“, kaže Sherri Mason, profesorica kemije na sveučilištu koja je vodila analizu.

Tvrtke čiji su proizvodi testirani za BBC News su izjavile kako njihova postrojenja posluju u skladu s najvišim standardima.

„Brojke nisu katastrofalne, ali su zabrinjavajuće“, kaže Mason.

Brendovi koji su ispitani na mikročestice plastike su Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life, San Pellegrino, Aqua (Indonezija), Bisleri (Indija), Epura (Meksiko), Gerolsteiner (Njemačka), Minalba (Brazil) i Wahaha (Kina).