Home Društvo ZIMA SE IPAK PREDOMISLILA: Donosimo prognozu vremena za narednih nekoliko dana, najgore...

ZIMA SE IPAK PREDOMISLILA: Donosimo prognozu vremena za narednih nekoliko dana, najgore tek dolazi – vikend s puno kiše i snijega

SHARE

U ostatku zemlje jutro pretežno oblačno s kišom u većini područja, uz postupni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti tokom dana. U večernjim satima i noći s petka na subota kiša u cijeloj zemlji. Očekivana količina padavina u Hercegovini do 80 l/m2. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu od 8 do 12, a dnevne do 18 °C.

 

Sutra oblačno vrijeme s kišom. Na istoku i sjeveroistoku Bosne tokom dana, uglavnom, bez padavina, uz sunčana razdoblja. U večernjim satima ili u noći sa subote na nedjelju u Krajini prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Očekivana količina padavina u Hercegovini do 90 l/m2. Jutarnje temperature od 4 do 14, a dnevne do 16 °C.

 

U nedjelju pretežno oblačno. U Bosni povremeno sa snijegom ili kišom, a u Hercegovini s kišom. Padavine u jutarnjim satima i tokom prijepodneva. Nove padavine se očekuju u večernjim satima i u noći sa nedjelja na ponedjeljak. Jutarnje temperature od -3 do 3, na jugu do 9, a dnevne od 1 do 14 °C.

 

U ponedjeljak oblačno vrijeme. U Bosni sa snijegom ili kišom, a u Hercegovini s kišom. U večernjim satima u Bosni očekuje se susnježica i snijeg. Jutarnje temperature od -3 do 2, na jugu do 11, a dnevne od -1 do 4, na jugu do 14 °C.

Prva opasnost od visokih vodostaja tek je prošla, a mjestima uz Savu, Kupu, Koranu, Unu i Odru već prijete vodeni valovi. Zemlja je već upila golemu količinu vode, a slijedi vikend pun kiše i snijega. Mještani su s vojskom cijeli tjedan gradili nove nasipe, a sad se mole da izdrže novi bijes prirode.Tijekom srijede većina snaga za obranu od poplava bila je angažirana u Jasenovcu. U Savu na tome mjestu utječe nabujala rijeka Una koja već danima poplavljuje područja na svom slivu. Ona će i u idućih pet dana zadržati svoju visinu te tako i dalje puniti Savu. Vrh vodenog vala u Jasenovcu očekuju u ponedjeljak, 19. ožujka, a lokalne vlasti rade sve da ne dođe do proboja prema gradu i okolnim selima. Pomagali su im u četvrtak i vojnici. Ministarstvo obrane ondje je rasporedilo 103 pripadnika, koji su punili vreće u Trebežu.

foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iako u drugom dijelu toka Save ne očekuju probleme, Državni hidrometeorološki zavod upozorava da bi u mjestima Crnac, Davor, Slavonski Kobaš i Slavonski Šamac moglo biti problema na ušću pritoka te rijeke. Krizni stožer okupio se u četvrtak i u Sisku zbog rasta vodostaja rijeke Odre. Žele biti spremni za moguće izvanredno stanje.


Krizni stožer i u Sisku

U Karlovcu su odahnuli jer su uspjeli obraniti grad od nabujale Kupe i Korane. Iako su vodostaji u opadanju, i dalje održavaju i uređuju nasipe u naselju Logorište na rijeci Korani. Gradske vlasti nisu željele riskirati te su i dalje spremne na najgore. Jedino mjesto u kojem vodostaj nije prestao rasti je u Selištu, koje se nalazi tik uz rijeku Liku. Ondje će izvanredno stanje obrane od poplava sigurno trajati do idućeg tjedna.


Nakon urušavanja brda u ulici Stari put u Hrvatskoj Kostajnici evakuirani stanari i dalje su očajni i žalosni. Psiholozi Hrvatskog Crvenoga križa (HCK) su i dalje s njima te ih unatoč lošoj situaciji pokušavaju oraspoložiti. Među njima je i obitelj Orlić, koja je s dvoje djece ostala bez kuće i svih stvari. Za malenu Alisu (2) i Abdulaha (9) imaju i poseban program stručne pomoći.

foto: Crveni križ

Spas u roku od sedam dana

Zbog pretrpljenog straha i šoka dječak trenutačno ne ide u školu. Njegovi kolege iz Osnovne škole Davorina Trstenjaka u četvrtak su počeli paničariti nakon što su ih ranije pustili s nastave. Naime, zbog uočenih pukotina na zgradi škole sve su učenike ranije pustili kući kako bi inspektori mogli pregledati oštećenja. Ravnateljica škole demantirala je napise na društvenim mrežama da je ustanova evakuirana. Isto je potvrdio i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

– Škola nije evakuirana nego je ranije završila nastava da se napravi istraživanje terena i provjeri statika objekta – napisao je Bišćan. Nasreću, drugih klizanja terena nije bilo.

U razgovoru za 24sata rekao je da je grad otvorio poseban račun na kojem sakupljaju novac zbog elementarne nepogode. Obećao je da će u sedam dana svi evakuirani zbog odrona dobiti privremeni smještaj.

– Sami sakupljamo novac kako bismo pomogli svojim stanovnicima. Trajni smještaj bi svi trebali dobiti kroz tri mjeseca – obećao je Bišćan. Pohvalio je obećanje premijera Andreja Plenkovića, koji je na sjednici Vlade u četvrtak rekao da će im država pomoći.

foto: Željko Hladika/24sata

– Ljudi će dobiti pomoć lokalnih i državnih vlasti. Ministarstvo socijalne politike već je financijski pomoglo, a angažirat ćemo i Središnji državni ured i Ministarstvo graditeljstva za stambeno zbrinjavanje – istaknuo je Plenković. Naravno, detaljno će pregledati sadašnju ulicu kako bi utvrdili postoji li uopće mogućnost da ondje mještanima obnove kuće.

Naći će novac za ugrožene

– Inspektori su izašli na teren. Pripremamo daljnje korake kako bismo zaista pomogli tim ljudima. Osigurat ćemo im kvalitetan krov nad glavom, bit će sigurno zbrinuti – nadovezao se na premijera Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Vlada ipak nije precizirala, niti to piše u zaključku, kojim će sredstvima i u kojem iznosu osigurati zbrinjavanje stanovnika i obnovu kuća.

foto: Željko Hladika/24sata

Jedinu konkretnu cifru iznio je HCK, koji je objavio da su do u četvrtak prikupili 97.406 kuna. Najveći dio novca prikupili su putem donatorske linije 0609011. Ona će ostati otvorena i dalje, a sav će novac utrošiti na pomoć obiteljima. Neslužbeno, njime će ljudima kupiti namještaj i ostale aparate kako bi uredili prazne kuće.

ODRON U KOSTAJNICIAlisa i njen medo: Curica (2) iz ruševina spasila je tek igračku

Dok opasnost potpuno ne prestane, vojska se neće povlačiti s terena. U srijedu su, dok su izviđali teren u okolici Letovanića, naišli su na vozača traktora koji je potonuo u vodi. U zadnji trenutak su ga izvukli iz kabine i spasili od sigurne smrti.

foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Reagirali smo u pravo vrijeme. Skupnik Agim Herjavec te vojnici Marin Matijak i Marko Marenjak odmah su uskočili u pomoć vozaču i spasili ga od utapanja. Hrvatska vojska uvijek je spremna pomoći svom narodu, a ovdje u Letovaniću radimo na izradi zečjih nasipa te punjenju vreća pijeskom – rekao je nakon akcije Tihomir Kastmiler, zapovjednik 3. mehanizirane satnije bojne Tigrovi.