Home Zanimljivosti Tri puta su mi stručnjaci rekli: “Ti si trebala davno biti pokojna!”...

Tri puta su mi stručnjaci rekli: “Ti si trebala davno biti pokojna!” A eto nisam!

SHARE

Eto i ovih dana, a živa vam je istina, svratila kod mene dva stručnjaka, znate one što se uredno najave na telefon da bi vas posjetili, jer…

Za razliku od onih svakodnevnih koji vas nazovu pa čestitaju da ste sretna žena jer ste dobili nagradu i trebate samo doći i preuzeti je, a to preuzimanje nagrade ćete platit ohoho, pa vi nekulturno lupnete slušalicom, ovi su stvarno ponudili mjerenje zračenja u kući, podzemne vode, zračenje od svih mogućih elektro uređaja u kući koji su opasni po zdravlje, pomislih da i jest vrijeme da se neka zdravstvena ustanova pobrine.

-Znate, imamo saznanja da u duvanjskom kraju mnogi ljudi obolijevaju od teških bolesti, pa mi mjerimo zračenje, sutra smo u Vašoj ulici, hoćete bit kod kuće…?-objašnjava mi ljubazan ženski glas preko telefona, nakon što se predstavi i reče sjedište i naziv tvrtke, agencije…

-Hoću, samo vi dođite!

I dođoše sutra u dogovoreno vrijeme dvojica kršnih mladića, ispričaše sve o zračenjima, od ovoga s kompjutora, preko podzemnih voda, do crnih rupa. Vjerojatno stručno, jer su govorili takve izraze za sve  fizičke, kemijske, medicinske i ine posljedice zračenja, pa ih ja više nisam mogla pratiti.

Nakon otprilike sat vremena teorije (ništa nisam skontala!) dečki počeše mjeriti nekim aparatom, instrumentom. Gdje ga god stave, u koju god sobu-oglasi se nešto kao alarm, cika, vriska, a njih dvojica se čudno zgledaju, pa ne mene vrte glavom.

-Gospođo, kako vi spavate?

-Legnem, zatvorim oči, pa ako uspijem zaspat, dobro, ako ne onda razmišljam, smišljam priče, dignem se, nešto zabilježim…

-E, to je to, dakle, loše spavate, a to je vrlo opasno, takvo je ovdje zračenje i prijeti Vam velika opasnost, da se ne probudite.Čudim se da ste uopće živi i dočekali te godine?!

-Zato se ja ne usudim ni zaspat-nasmijah se.

-Ne, ne, to hitno morate riješit, vidite da imate u cijeloj kući zračenje!!!

-I što predlažete?-pitam, još uvijek uvjerena kako to mjerenje, ispitivanje,  provodi  neka državna, zdravstvena agencija, kako bi poduzela neke mjere u zaštiti zdravlja svojih stanovnika.

-E, vidite, mi imamo rješenje za to, otklonit će zračenje i Vaše probleme!

-???

-Ovaj mali jastučić će sve to riješiti, a košta samo 1059,00 KM, ako platite u gotovini, a ako na rate, tada…- priča mladić o svim pogodnostima, a ja stala „ko ukopana“.

-Pa ja mislila vi neka državna agencija, a i vi-trgovci?

Neugodno momcima, razočarani oni, neugodno meni, razočarali me tako dobri i znani i rastasmo se uz međusobnu ispriku!

Ma nije meni prvi put da me poplaše kako sam samo čudom Božjim preživjela.

Prije 30-tak godina tada poznata mostarska travarka na vratima me dočekala:“ Što si do sada čekala, valjda da te u čaršafu donesu?!“ i dade mi dva-tri kila nekih kutija s mastima i masno naplati. Meni prehlada prođe, a sve te kutije nakon dvije tri godine, ne otvorene, bacih!

Čim ozdravih ja opet u Mostar, kod čuvenog Rade, ali novinarskim poslom. Uradim intervju s gospodinom Radom i u razgovoru nakon njegovih odgovora i uputa kako treba zdravo živjeti, što jesti i piti, čeka se prdržavati, inače…!

Inače mu priznah da pušim tri četiri kutije cigareta dnevno i noćno (Bože sačuvaj, ne pokušavajte to, jer ih se i ja već 15 godina potpuno odrekoh, ono, na čistu miru!) da nikada nisam jela nikakvo voće, ni povrće, ne jedem salatu, pijem jako malo tekućine, malo spavam…

-I još si živa? – čudom se čudi najpoznatiji hercegovački travar. Dade mi pune vrećice trava (cijeli naviljak!)  za čajeve, besplatno, onako da probam!

I ne probah! Nakon nekog vremena spalih travu, a kako je lijepo mirisala. A nije da ne vjerujem i pravim liječnicima, disciplinirana sam pacijentica, kad me svrne. Vjerujem i ovima što se čude da sam živa, kako bi mi naplatili zdravlje.

I eto, ja još živa, ma nisam baš zdrava „ono moje, staračko“, a kažu da se može i deset godina živjeti „o riči Božjoj“, možda odbrojavam te godine ili je još daleko i do njih, čemu se moje nevjeste možda i neće razveseliti, ali živjeti je do volje Božje, a ne do nečije želje!

Kad doživiš ove lijepe godine, starce dohraniš i sahraniš, a djecu othraniš, uopće se ne bojim smrti, kad god bane, spremna sam! Doduše, bojim se teške bolesti, pa molim Boga, ono po starinski” Sačuvaj me Bože teška bola i duga loga…!”

A svima koji ovo pročitate želim dobro zdravlje i dug život, u ljubavi i radosti!

www.tomislavnews.com