Home Nekategorizirano FOTO: U Ljubuškom održan susret mladih glazbenika

FOTO: U Ljubuškom održan susret mladih glazbenika

SHARE

U subotu 17.ožujka 2018. godine, održani su četvrti “Omladinski susreti kroz klasičnu glazbu”. U središ tu samog projekta bila je promocija kulture i kulturnih događanja u lokalnim zajednicama, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Kroz niz aktivnosti glazbenih radionica, pijanist Bartolomej Stanković Piano iz Visokog priredio je izvanredan nastup kroz Priče o baroknoj i klasičnoj glazbi. Slušaoci su mogli čuti djela: Georga Friedrich Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija, Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga Van Beethovena.
Susretima su povezane dvije županije: Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka, dvije Općine: Jablanica Ljubuški i dvije ustanove: Osnovna glazbena škola Ljubuški i Centar „Fortis“ iz Jablanice.

Samo sudjelovanje mladih je jedan od 11 učinaka Vijeća Europe po kojima se procjenjuje stupanj razvoja državnih politika prema mladima i povezano je s mobilnošću mladih u smislu da su aktivni mladi češći korisnici različitih programa razmjene.

Kroz mobilnost se stječu iskustva iz prakse koja mladi mogu koristiti kao primjere dobre prakse u lokalnoj zajednici. Ovo je također jedan jedinstven projekt koji zajedno s klasičnom glazbom, kao najvećim stupnjem glazbe, glazbenih radionicama, zajedničkim koncertima, može uticati na kulturnu razinu građana. Susreti su održani u novim prostorijama Osnovne glazbene škole Ljubuški, a sudionici su uz poziv ravnateljice gospođe Ivana Šaravanja zajedno obišli Džamiju na Gožulju u Gornjem gradu u Ljubuškom, gdje je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški, ef. hadži Šemso Germić, prisutne upoznao s povijesti džamije, osnovama i principima islama, sličnostima i razlikama s drugim religijama, a nakon čega su se susreti nastavili u opuštenijoj atmosferi u čajdžinici, gdje su razmijenjena mišljenja pripadnika tri religije. Zadovoljstvo glavnog imama moglo se vidjeti obzirom da su prisutni bili prvi multinacionalni posjetioci čajdžinice i džamije. Prošli susreti u Ljubuškom obuhvatili su obilazak Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu, Muzeja na Humcu i vodopada Kravice. Projekt je realiziran od strane Međunarodnog centra za djecu i omladinu “Fortis” iz Jablanice uz financijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta/športa i Vijeća mladih općine Jablanica.

 

Medijski pokrovitelji: Ljubuški portal, Radio Ljubuški, Hip.ba, Bljesak.info, Oslobodjenje, Dnevni List, Mreža za izgradnju mira / Network for Building Peace, Omladinski resursni centar Tuzla – ORC Tuzla, RSG Radio, Radio Herceg Bosne i RTV Jablanica