Home Društvo GLEDAJTE DA VAS NE ZABOLI: Liječnici u HNŽ-u od danas u štrajku

GLEDAJTE DA VAS NE ZABOLI: Liječnici u HNŽ-u od danas u štrajku

SHARE

Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) jednoglasnom odlukom stupilili su u štrajk. Po riječima štrajkača izjave ministra Opsenice na press-konferenciji u Mostaru su ostale nedorečene, kao i dopis premijera Hercega o stavljaju problema 600 članova sindikata na sljedeću sjednicu županijske vlade bez točnog datuma, kao i spomena o odvojenom kolektivnom ugovoru.

Liječnici će od ponedjeljka obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Od nedavnog sastanka s premijerom Nevenkom Hercegom, na kojem su najavljeni skori koraci Vlade, do danas, prema riječima potpredsjednika Sindikata Elvedina Habibije, oni nisu poduzeti. To je samo jedan u nizu razloga za pokretanje novog štrajka.

”Ne može se dalje ovako. Generalno se ide na kupovinu vremena i smirivanje strasti, dok u suštini sve ostaje na obećanjima ili na priči. Odavno nam govore da će se rješavati naši problemi, a otad do danas prođoše dani, mjeseci i godine dok stojimo u mjestu, za razliku od kolega u ostalim županijama. Neka vlast dalje priča šta god želi, mi počinjemo novi štrajk”, rekao je za Oslobođenje Habibija, odbijajući komentirati navode ministra da je štrajk protuzakonit.

Na najavu štrajka ranije je reagirao županijski pravobranitelj Vlado Bevanda, upozorivši na njegovu nezakonitost, budući da je na snazi rješenje Općinskog suda Mostar o zabrani organiziranja obustave, sve do okončanja drugostupanjskog postupka koji je u tijeku i donošenja presude.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Goran Opsenica prozvao je u petak na tiskovnoj konferenciji u Mostaru rukovodeće i upravljačke strukture zdravstvenih ustanova u toj županiji za, kako je kazao, težak materijalni položaj zdravstvenih djelatnika i nagomilane dugove u bolnicama.

Resorni ministar upitao je kako to da rukovodeće i upravljačke strukture nisu sve ove godine uspjele usmjeriti dio dobivenih sredstava od Županije (grantovi, krediti,transferi) barem simbolično, na poboljšanje materijalnog statusa uposlenika, nego napraviti dug veći od 100 milijuna maraka.

Govoreći o zahtjevima sindikata zdravstvenih djelatnika, resorni ministar je rekao kako se narodski rečeno nalazimo “u situaciji da lud hebe zbunjenog”. Dodao je kako “ustanove, nisu lude, nego se samo takve prave, a da su zbunjeni osnivači zdravstvenih ustanova u dugogodišnjoj hibernaciji” te da i jedni i drugi čekaju da probleme riješi Vlada HNŽ-a.

Podsjećamo, Vlada HNŽ-a se nedavno sastala s predstavnicima Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u. Još jedanput su istaknuli kako se, kroz granski kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu u HNŽ, za svaku kategoriju djelatnika u sustavu zdravstva definiraju svi elementi za obračun plaća, ali i druga prava i obveze.

Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u od županijske vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.