Home Društvo Veliki broj bošnjačkih i srpskih udruga opasno po BiH, agencije utvrdile da...

Veliki broj bošnjačkih i srpskih udruga opasno po BiH, agencije utvrdile da nema opasnih hrvatskih udruga

SHARE

Jednostavno nije lako povjerovati koliko je udruga i pojedinaca u BiH ali i izvan njezinih granica opasno po ovu zemlju. Građani BiH su već za neke udruge i ‘družbe’ čuli iz medija ali da ih je toliko na broju je stvarno zastrašujući podatak za Bosnu i Hercegovinu. Naravno, da sve te udruge i pokrete ne treba dijeliti po nacionalnom ključu ali treba reći da je veliki broj udruga i pojedinaca iz redova bošnjačkog naroda izrazito opasno po BiH kako tvrde navodni podaci iz Ministarstva sigurnosti BiH. Također, dosta udruženja i organizacija iz redova srpskog naroda što u BiH, što iz Srbije su također okarakterizirani kao velika opasnost za BiH. Svakako treba napomenuti da jedino Hrvati u BiH ali i u Hrvatskoj nemaju organizacije i udruge koje su opasne po Bosnu i Hercegovinu što pokazuje jednu realnu sliku stanja u našoj regiji, piše ABCportal.info.

Slijedom ovakvih uznemirujućih saznanja jasno je da i bošnjačka i srpska politika u BiH moraju povesti računa i uhvatiti se u koštac sa rješavanjem ovog velikog i po BiH opasnog problema.

Ministarstvo sigurnosti BiH označilo je kao sigurnosnu prijetnju po BiH Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, ruski Moto-klub “Noćni vukovi”, udruženja “RS – Čast otadžbine” iz Beograda, “Veterane Republike Srpske”, kao i radikalne selefiste, piše portal Index.ba. U informaciji Ministarstva sigurnosti BiH, koja je sačinjena na osnovu podataka dobivenih u posljednja dva mjeseca od policijsko-obavještajnih agencija nalaze se i imena pojedinaca koji predstavljaju prijetnju po sigurnost. Među njima su i Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić, Miroslav Lazanski, Duško Vukotić, vođa ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg, i vođa ogranka ove organizacije u Srbiji Saša Savić. Zaldastanovu i Saviću je zabranjen ulazak u BiH, navodi Index.ba.

Prema navodima ovog portala, pojedinci koji su sigurnosna prijetnja su i Predrag Bogićević, Mirko Velimirović zvani Pajo, Aleksandar Sinđelić i Andrija Mandić. Informacija o organizacijama, formacijama i pojedincima koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju po BiH dostavljena je Zajedničkoj komisiji za obranu i sigurnost BiH, na njihov zahtjev od prije mjesec i pol. U informaciji Ministarstva sigurnosti nalazi se i Rusko udruženje veterana “Naslednici pobjede za Balkan” i Veterani Republike Srpske, a na popisu su i braća Nermin i Armin Ćulum iz Sanskog mosta, koji je na čelu Sportskog kluba “UT”. Dvojica braće na čelu su i bajkerske organizacije “United Tribuns”.

Policijsko-obavještajne agencije u BiH označile su i Udruženje građana “Askeri” kao sigurnosnu prijetnju. Index.ba navodi da je za ovo udruženje navedeno da nemaju obilježja vojne obuke niti formacije, a da se u vezu sa njim dovode Berin Balijagić, Naser Orić, Armin Baltić, Enver Hebibović trener Salke Zildžića, Nermin Ćuprija, te da “Askeri” surađuju sa udruženjima “Ponos” iz Gračanice, “Svjetlo” iz Maglaja i sa Safetom Kuduzovićem. Na popisu je i Air Soft klub iz Cazina “Crna munja”, za koji je navedeno da imaju vojnu i policijsku obuku.

Sigurnosna prijetnja po BiH je, prema Ministarstvu sigurnosti, i Udruženje “Zelene beretke”. Kao primjer zašto predstavljaju opasnost navedeno je njihovo priopćenje od 7. prosinca 2017. godine, u kojem su poručili članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da “100.000 vojnika stoji iza njega”. Opasnost po sigurnost u BiH predstavlja i cyber–kriminal i širenje govora mržnje. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je ranije da postoji tajni, povjerljivi dokument o kojem ne bi mogao izlaziti u javnost. “Ali, mogao bih reći da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena saznanja i informacije o postojanju, da kažem, radikaliziranih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati”, rekao je Mektić za Alternativnu televiziju.