Home Gospodarstvo Poslije 140 godina tradicije gasi se uzgoj duhana u Ljubinju

Poslije 140 godina tradicije gasi se uzgoj duhana u Ljubinju

SHARE

Poslije 140 godina tradicije, gasi se uzgoj duhana u Ljubinju. Prije dvadeset-trideset godina, duhan je bio uzgajan na oko stotinu šezdeset hektara, a ovoga proljeća površine za sadnju će, prema svemu sudeći, biti četiri puta manje.

Proizvođači godinama skladište duhan, bez izgleda da će imati siguran otkup.

„Ovo ne može više čekati, ako nitko ne dođe za mjesec-dva, morati ću ga upaliti“, rekao je proizvođač duhana Zdravko Klimenta.

Među rijetkim Ljubinjcima, koji je pristao na razgovor, Zdravko Klimenta kaže da je uzgoj duhana više od tradicije. S gorčinom priča da je prinuđen da ga skladišti, jer je najbliži otkupljivač u Bijeljini.

„Duhan ne može nitko da proda, nego fabrika. Mislim da je akciza na duhan stotinu maraka na kilogram“, dodao je Klimenta.

Stvaranje zaliha, kaže Zdravko, najgori je ishod, a nazad se ne može. Zbog klime, mali broj poljoprivrednika se odlučuje za neku drugu proizvodnju. Rijetki su i duhanski rasadnici, a o „sirotinjskoj majci“, kako Ljubinjci još nazivaju duhan, malo tko je želio govoriti.

„Ljudi ne mogu da se odluče da prekinu sadnju. Već nekoliko godina nema otkupa, nema ugovora, nema regulirane otkupne cijene“, naveo je referent za poljoprivredu općine Ljubinje Dragoljub Sorajić.

Cijena u otkupu je oko četiri marke, a posljednjih godina, nasade su desetkovale i biljne bolesti. Improvizirane sušare postaju prošlost.

U odnosu na neke ranije godine, prema nepotvrđenim procjenama, ove godine bit će zasađeno svega jedna četvrtina predviđenih parcela.

Zbog pooštrenih kontrola, i rezani duhan rijetko se može naći u prodaji. Koliko uzgajivači čuvaju duhana u skladištima, nitko ne zna.

„Ovaj duhan stoji već nekoliko godina. Čovjek nije u mogućnosti da ga proda. Ne smije ići u prodaju. Nije zakonom dozvoljeno da se prodaje na ovakav način“, istakao je Sorajić.

Ovogodišnje površine pod duhanom bit će poznate u maju. O drugim informacijama vezanim za duhan, tvrde naši sugovornici, sve ostalo je nepoznato.