Home Zanimljivosti Ležanje u kadi od pola sata može imati isti učinak kao pola...

Ležanje u kadi od pola sata može imati isti učinak kao pola sata hodanja

SHARE

I ne samo da topla kupka ubrzano otapa kalorije, nego i tuširanje hladnom vodom. Tako se, naime, aktivira smeđe masno tkivo čija je uloga u tijelu otapanje naslaga bijele masnoće.

Znanstvenici sa Sveučilišta Loughborough napravili su test s 14 muškaraca. Najprije su ih poslali na vožnju biciklom sat vremena, a potom su isto toliko vremena ležali u kadi punoj vruće vode – temperatura vode iznosila je 40 stupnjeva Celzijevih.

Otkrili su da vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja. Razlog gubitku kalorija u toploj vodi je, kažu, podizanje tjelesne temperature, kako prenosi “Daily Mail”.

Znanstvenici su potom 24 sata pratili razinu šećera kod svih ispitanika. Šećer u krvi bio je niži za oko 10 posto nakon relaksacije u toploj kupki u odnosu na vožnju bicikla.

Kažu da “pasivno zagrijavanje” smanjuje upalu. Na primjer, u Finskoj koriste medicinske tretmane bazirane na zagrijavanju tijela, a u časopisu “JAMA Internal Medicine” objavljeno je kako sjedenje u sauni može pomoći u prevenciji srčanožilnih bolesti.

Kako vruća kupka djeluje na tijelo?
Što se sve događa u tijelu kada ležimo u kadi vruće vode, i u kojim slučajevima to nije dobra ideja, objasnila nam je Branislava Čilić dr. med., specijalist obiteljske medicine.

“Proširuje krvne žile toplini izloženog tkiva što povećava protok krvi kroz tkivo i tako odnosi metaboličke produkte, toksine ali i ubrzava metabolizam što ima povoljan učinak i na otvaranje pora kože te i oslobađa kožu neželjenih produkata, ali i isušuje kožu nakon prestanka izlaganja vrućoj vodi”,  kaže Branislava Čilić, dr. med.

“Tijelo se na taj način pokušava osloboditi suvišne topline čime koristi dodatnu energiju što može dovesti do veće potrošnje kalorija pa i gubitka kalorija te masnog tkiva. Također, povećana i ubrzana cirkulacija krvi i limfe ima blagotvoran učinak na periferni živčani sustav, protok kroz umorne mišiće, pa djeluje umirujuće. Djeluje i na smanjenje celulita što je ženama posebno važno”, dodaje Branislava Čilić, dr. med.

Neki ljudi ne bi trebali prakticirati ležanje u kadi:

Srčani bolesnici – jer se proširenjem krvnih žila periferije oduzima dio krvotoka srcu ili mozgu koji je već kompromitiran bolešću.
Muškarci koji planiraju potomstvo – jer visoka temperatura testisa smanjuje oplodnu moć sjemene tekućine
trudnice kojima periferni protok oduzima dio krvotoka namijenjen placenti i plodu.
“U prvim tjednima trudnoće nije preporučljivo. K tome djeluje na razinu oksitocina hormona koji je zadužen za trudove, ali i za socijalno i emocionalno u nama”, objasnila je Branislava Čilić, dr. med.

Bolesnici s hemoroidima, oni u febrilnim stanjima te osobe s visokim i niskim krvnim tlakom dijabetičari.
Dodaje kako se ne slaže da je dugoročno izlaganje većoj temperaturi zdravo, optimalno je, kaže, sve do 20-ak minuta, ali ne svakodnevno.

Hladna voda pomaže smršavjeti
Postoji teorija da se dobro tuširati hladnom vodom jer se tijelo nakon toga mora dodatno zagrijati, a to troši više kalorija. Ova teorija je poznatija nego ona s kupanjem u toploj vodi, a povezana je s aktivacijom smeđeg masnog tkiva.

Naime, naše tijelo ima dvije vrste masnog tkiva – bijelo i smeđe. Bijelom je zadatak gomilati masnoću, a smeđem otapati masnoću, odnosno pretvarati je u toplinu. Hladnoća aktivira smeđe masno tkivo.

“Uloga smeđeg masnog tkiva (engl. brown adipose tissue, BAT) jest trošenje kalorija iz masti i proizvodnja topline kao odgovor na hladnoću. Bijelo masno tkivo u trbušnom dijelu – sprema masnoću, dok smeđe masno tkivo koje je locirano među lopaticama – troši masnoću. Smeđe masno tkivo se smanjuje starenjem, ali se može aktivirati izlaganjem hladnoći kao i uz pomoć nekih sastojaka hrane”, objasnila je Marinela Šajina, dipl. ing. nutricionist na portalu nutricionizam.com.

Također, kod tuširanja hladnom vodom vlakna u mišićima se naglo skraćuju što rezultira bržim protokom limfe kroz tijelo, a to utječe na metabolizam. Sportaši su posebno skloni tuširanju hladnom vodom.

“Po mome vlastitom iskustvu i mišljenju, tuširanje hladnom vodom pozitivno utječe na koncentraciju, imunitet te poboljšava kognitivne sposobnosti. Kod sportaša poboljšava oporavak mišića koji postaju otporniji i spremniji za sljedeće fizičke napore, te također uklanja metaboličke ostatke iz mišića, poboljšava cirkulaciju, ublažava simptome depresije i povećava mentalnu snagu”, rekao nam je Kristian Tin Armstrong, osobni trener za individualne i poluindividualne treninge.