Home Društvo VIDEO Zašto se Hrvati sele u Irsku? “Nakon 24 sata sam imao...

VIDEO Zašto se Hrvati sele u Irsku? “Nakon 24 sata sam imao tri ponude za posao”

SHARE
DO ULASKA Hrvatske u Europsku uniju u Irskoj je radilo dvjestotinjak Hrvata. Nakon ulaska, doselilo ih se više od 30 tisuća, od čega mnogi s obiteljima i planom da se više ne vrate.
“Došli smo jer kod nas u Osijeku nema nikakvog posla. Izvukli smo se iz krize i dugova”, kaže za Al Jazeeru Balkans Sanela Kurelić iz Osijeka, koja u Irskoj radi u kuhinji.
Minimalac 1400 eura
“Pola mog razreda iz srednje škole je ovdje. Došao sam prekjučer, jučer obavio razgovor i danas popodne idem raditi. Kratko i jednostavno”, govori Splićanin Tomislav Jelčić, koji će za početak raditi u skladištu. Poslovi za iseljenike u Irskoj dijele se u dvije skupine – oni za minimalac koji je oko 1400 eura mjesečno i oni za više plaće, u informatičkoj industriji.

Takav posao dobio je Tomislav Šebek iz Zagreba, koji se s obitelji doselio prije četiri godine
I Irci se vraćaju kući
U prosjeku pet tisuća novih Hrvata godišnje se doseli u Irsku. Irska je država s najvećim i najbržim rastom gospodarstva u Europskoj uniji. Prije deset godina napustilo ju je više od 200 tisuća stanovnika, a nakon toga su vlasti osnovale posebno ministarstvo i krenule s programom vraćanja iseljenih.
“U Hrvatskoj ostaju oni koji su se već predali”
 
“Ono čega se ja najviše bojim je negativna selekcija. Odlaze ljudi koji imaju još volje i energije učiniti nešto za sebe i društvo, a ostaju oni koji su se već predali”, kaže Ivan Stojanović, koji u Irskoj već dvadeset godina vodi svoju tvrtku.