Home Crna kronika Slučaj koji je šokirao Njemačku: Azilant silovao studenticu i ostavio ju da...

Slučaj koji je šokirao Njemačku: Azilant silovao studenticu i ostavio ju da se utopi

SHARE
– Znao je da je još živa kad ju je stavio u rijeci Dreisam, da će se utopiti, da se morala utopiti – rekla je sutkinja Kathrin Schenk

Tražitelj azila osuđen je danas na doživotnu zatvorsku kaznu zbog silovanja i ubojstva studentice u Freiburgu u slučaju koji je izazvao veliku pozornost u njemačkoj javnosti.

Hussein Khavari, koji tvrdi da je iz Afganistana, ali čije pravo podrijetlo ni dob nisu definitivno poznati, priznao je napad na studenticu medicine Mariju Ladenburger (19) u listopadu 2016. godine. Khavari je odgurnuo njezin bicikl dok se vraćala kući sa zabave, a potom ju je gušio, silovao i ostavio uz rijeku u kojoj se, kako je pokazala autopsija, utopila. Njezino umiranje u vodi trajalo je najmanje sat vremena.

– Znao je da je još živa kad ju je stavio u rijeci Dreisam, da će se utopiti, da se morala utopiti – rekla je sutkinja Kathrin Schenk.

Khavari je uhićen sedam tjedana poslije u velikoj potrazi. Priznavši napad, rekao je da je u to vrijeme teško zloupotrebljavao alkohol i drogu.

Zločin je izazvao veliki gnjev i kritike dijela njemačke javnosti zbog izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel. Tužitelj Eckart Berger podsjetio je porotu da se sudi počinitelju, a ne njemačkoj izbjegličkoj politici.

Kako pišu njemački mediji, prijevremeno puštanje prije 15 godina zatvora gotovo je nemoguće, a Khavari će vjerojatno u zatvoru provesti i više vremena.

Tek nakon uhićenja otkriveno je da je Khavari u svibnju 2013. već počinio nasilan zločin, kada je u Grčkoj odgurnuo jednu ženu s litice na otoku Corfu, teško je ozlijedivši. Ondje je bio osuđen 2014. na 10 godina zbog pokušaja ubojstva, ali je pušten uvjetno u listopadu 2015.

Khavari je došao u Njemačku preko Austrije u studenom 2015. godine na vrhuncu imigrantskog vala, bez identifikacijskih papira i pratnje. Iako je tvrdio da je iz Afganistana, jedan policajac tijekom suđenja je rekao kako njegov mobitel i računi na društvenim mrežama ukazuju na to da je dugo živio u Iranu. Sutkinja Kathrin Schenk u prosincu je putem njegovog mobitela došla do njegovog oca, koji je preko prevoditelja rekao da živi u Iranu.