Home Društvo Mostarac po majci Saif el-Islam Gadafi najavio kandidaturu za predsjednika Libije

Mostarac po majci Saif el-Islam Gadafi najavio kandidaturu za predsjednika Libije

SHARE

Saif el-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog predsjednika Muamara Gadafija, kandidirat će se na predsjedničkim izborima u Libiji, objavio je njegov advokat na konferenciji za medije u Tunisu.

Još nije poznat tačan datum izbora, ali bi trebali biti održani do kraja godine.

Saif Gadafi će biti kandidat Narodnog fronta za oslobođenje Libije (PFLL), stranke osnovane u decembru 2016. godine s ciljem, kako su naveli, oslobođenja zemlje od terorista.

Sedam godina od početka oružanog sukoba u Libiji, u kojem je svrgnut s vlasti i ubijen njegov otac Muamar, Saif je najavio da će stabilizirati i modernizirati zemlju.

Nakon ubistva Muamara Gadafija, Saifa je Međunarodni sud pravde optužio za ratne zločine protiv čovječnosti, a nakon šest godina provedenih u zatvoru, gdje ga je držala lokalna milicija, pušten je na slobodu, ali se ne pojavljuje u javnosti.

Iz zatvora je pušten u junu 2017. godine, a prema izvorima iz Libije živi u gradu Zintanu na sjeverozapadu zemlje gdje se sastaje s bliskim saradnicima i priprema povratak u politički život Libije, dok strani mediji pišu kako nije nikako u Libiji, već da živi u Tunisu.

Libija se trenutno nalazi u dubokoj političkoj krizi. Podijeljena je između vlade u glavnom gradu Tripoliju koju podržava UN, te parlamenta u Tobruku, koji nema podršku UN-a, ali prema podacima međunarodnih organizacija ima dobre odnose s pripadnicima bivšeg Gaddafijevog režima.

Ajman Boras, direktor Saifovog političkog reformskog programa kazao je libijskim medijima da Saif Gadafi nije vojni čovjek, kakav je bio njegov otac, već moderan političar širokih shvatanja.

Saif Gadafi ima 46 godina, drugi je sin Muamara i rođene Mostarke Safije. Doktorat je stekao na Univerzitetu London School of Economics.