Home Kultura Večeras predstavljanje nove knjige o Petru Barbariću

Večeras predstavljanje nove knjige o Petru Barbariću

SHARE

Općina Ljubuški i Župni ured Klobuk sa zadovoljstvom vas pozivaju na predstavljanje knjige Svetost u svagdanjem vršenju dužnosti Životopis Petra Barbarića autora isusovca Josipa Batinića.

Mjesto: Općinska vijećnica Ljubuški
Vrijeme: petak 23. ožujka u 19 sati

O knjizi će govoriti:

dr. sc. Trpimir Vedriš
dr. sc. Robert Jolić
mr. sc. Josip Batinić, autor

RADUJEMO SE VAŠEM DOLASKU!

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove iz Zagreba objavio je novi životopis Petra Barbarića. Autor je isusovac Josip Batinić. Knjiga s naslovom Svetost u svagdanjem vršenju dužnosti prikazuje Petrov život, ali i utjecaj i udio njegova života u našem životu danas.

Knjiga ima četiri poglavlja: 1. Petrov život do odlaska u sjemenište. 2. Petrov život u sjemeništu. 3. Petrov život na putu u život. 4. Petrov život u našem životu danas. Uz glavna poglavlja prikazan je sažetak poglavlja na nekoliko stranica s naslovom ‘Kronologija Petrova života i događaja’, te ‘Misli sluge Božjeg Petra Barbarića’.

Petrov život slijedio je zakonitost evolutivnosti, tj. stalnog rasta u savršenosti pa sve do visina savršenosti, zrelosti, što se iščitava čitajući stranice knjige. Taj doseg je impozantan, time i impresivniji, budući da je naš sluga Barbarić živio samo 23 godine života. Mnogi Božji ugodnici – sveci krunu svetosti uglavnom su postigli nadprosječnim kvalitetnim životom i nekim izvanrednim djelima. Uglavnom se i vjeruje da se tako postaje svet. Ne smijemo previdjeti i isključiti takav put, no naslov knjige Svetost u svagdanjem vršenju dužnosti ukazuje na mogućnost drugog puta – upravo svagdanjim vršenjem dužnosti o čemu svjedoči Petrov život. Takav život nije, dakle, namijenjen jedino snažnim, elitnim osobama, nego svima. I ostvariv je svakomu tko na takav način želi biti vjeran Bogu.

Da je riječ o iznimnom mladiću, uvjeravaju nas sva razdoblja njegova života koja je proživio uzorno, sveto. On je, kao takav, oduševio i osvojio srca ljudi – kako ljude iz Crkve, tako i mnoštvo vjernika koji ga odano štuju. Mnogo toga ukazuje na svetost Petrovu, kao i upravo njegovo dojmljivo i neprestano štovanje u narodu. Više od stoljeća nakon Petrove smrti njegov život i riječi nastavljaju biti izazov i prosvjetljenje. Svrha knjige sadržana je u samom naslovu Svetost u svagdanjem vršenju dužnosti. Pred vama je da se snagom Petrove svetosti i vama svetost dogodi čitajući ovo poticajno djelo.