Home Društvo Čapljinac u Americi: “Daleko je BiH od onog što bi me moglo...

Čapljinac u Americi: “Daleko je BiH od onog što bi me moglo učiniti sretnim sutra”

SHARE

“Baš sam nedavno imao priliku posjetiti Bosnu i Hercegovinu i već pri ulasku u državu osjetio sam val razočarenja. Nema me već 2 godine i sve je isto”, ne previše optimistične riječi su mladog Čapljinca Kristijana Jurkovića, nekadašnjeg studenta Politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Kristijanova trenutna adresa su Sjedinjene Američke Države, točnije Kalifornija. Sa svojih 25 godina, prošao je već 20 zemalja, na 4 kontinenta. Preostali su mu još Australija i Azija, ali ne sumnja kako će i one doći na red.

Prema istraživanjima iz 2017. i to Instituta za razvoj mladih KULT, BiH  je napustilo 80 tisuća mladih. Kristijan je jedan od njih, piše Pogled.ba.

“Daleko je Bosna i Hercegovina od onog što bi me moglo učiniti sretnim sutra“, kazao je.

Većina istraživanja pokazuje i kako je BiH skoro pa jedina zemlja u Europi koja bi se mogla svrstati u zemlje Trećeg svijeta. Nažalost, po svemu sudeći, ta istraživanja ne griješe puno. Kao nekadašnji student Politologije smatra kako svoje učenje ne može promijeniti u praski, no znanje itekako može.

“Primjenjujem stečeno znanje onda kada se ponašam diplomatski, propagirajući svoje obje zemlje, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i kad ljudima koje susrećem kazujem zašto ih trebaju posjetiti.  Predstavljanje svoje zemlje u inozemstvu je osnovna i najvažnija funkcija diplomacije. Funkcija koju većina naših diplomata ili ne zna ili ne želi obavljati kako treba. Šteta što nama koji bi mogli, ne daju mjesto i priliku za to“, govori  Kristijan.

S obzirom na to da je stalno bivao na nekim novim lokacijama, Kristijan je jedno vrijeme pisao i za dnevne novine u BiH, no ističe kako sebe ne želi nazvati blogerom, jer ga osim pisanja zanima još štošta.

Njega na društvenoj mreži Instagram prati oko 50 tisuća ljudi, tako da svi oni koji žele pratiti dosadašnje i nove lokacije, zavirite na profil gram_of_kriss i pogledajte koje je iduće mjesto na koje nas Kristijan vodi.

Od mnogih lokacija izdvojio je Havaje i Mallorcu

“Na Havajima mi se najviše svidio taj sklad čovjeka i prirode. Velika udaljenost od ostatka svijeta naučila ih je izvući maksimalno od prirode, odnosno sve što im je darovano uklopili su u dobar posao. Što se tiče Mallorce, to je vjerojatno jedino mjesto u Europi gdje bi se mogao vidjeti pored naših krajeva. Svidjela mi se klima, arhitektura, hrana, razvijena obala i još mnogo toga”, ističe Kristijan.

Kada je u pitanju posao, istaknuo je kako je sustav u Americi dosta različit od našeg.

“Svaki dan imaš priliku baviti se nečim drugim. Trenutno sam u ugostiteljstvu i tu planiram ostati još neko vrijeme. Moj život odavno nije u BiH. Ovdje sam odlučio zasnovati obitelj i krenuti nekim novim pravcem”, kazao je.

Stranac u drugoj zemlji

Kristijan ističe kako se nikada nije osjećao kao da ne pripada mjestu u kojem prebiva. Smatra kako samo moraš biti ono što zapravo  i jesi, iako možda nekad nećeš naići na odobrenje okoline.

“Mislite o tome što želite sutra najprije vama, pa i vašoj djeci” poručio je.

Borba za normalan sustav i život je nužna, a najbitnije je ne dozvoliti ograničavati se pričama o prošlim vremenima, nacijama i podjelama.  Kada bi mogao opisati BiH, opisao bi je kao osobu koja boluje od više vrsta karcinoma, zemlju koja ima veliki potencijal koji se nažalost gubi.

“Ljudi koji još nisu napustili BiH, postali su zadojeni nacionalizmom i mržnjom, što ustvari političarima daje političku moć, jer velik dio onih koji su ostali  na neki način su se prodali, a ostali većinom nemaju što jesti. I to je surova realnost države”,  smatra Kristijan.