Home Crna kronika NAJLUĐE SUDSKE TUŽBE U ZAGREBU: Tražio 76.000 kuna jer je dvoje klinaca...

NAJLUĐE SUDSKE TUŽBE U ZAGREBU: Tražio 76.000 kuna jer je dvoje klinaca na stadionu pušilo blizu njega

SHARE

Marijan Krajinović iz Zagreba, tužio je curu i dečka i tražio od njih 76 tisuća kuna odštete jer su pušili na tribini Dinamovog stadiona, točno ispred njega i time mu, kaže, ozbiljno ugrozili zdravlje.


Njihovo je pravo da puše, naveo je u tužbi, no “držali su cigarete udaljene od svog lica i ispuhvali dim točno prema njemu”. “Osjećao sam se kao da me netko cijelo vrijeme pljuje”, požalio se čovjek sudu, prenmosi portal Telegram.

Ovaj pomalo neobičan sudski spor, barem u okvirima Hrvatske, okončan je prije nekoliko dana na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Gospodin Krajinović nije dobio novac koji je tražio od dvoje mladih navijača i još će, ako presuda postane pravomoćna, morati platiti deset tisuća kuna sudskih troškova.

Incident se, inače, dogodio 25. srpnja 2012. godine, kada je Dinamo igrao u pretkolu Lige prvaka s bugarskim Ludogorcem.

 ‘BOJAO SAM SE DA NE DOBIJEM RAK’

Čovjek je na sudu ispričao svoju verziju priče: “Molio sam ih da prestanu pušiti. No, sve moje molbe bile su uzaludne. Rekao sam im i da imam neizlječivu bolest pluća, sarkoidozu, da je otac moje supruge umro od raka pluća i da već 20 godina imam problema s disanjem. Zbog tog straha vratio mi se kašalj, jer je upravo dim cigarete bio inicijalna kapisla. U idućih 80 minuta sve mi je više nedostajalo zraka, hvatala me panika, mozak mi je blokirao”, prepričao je Krajinović, te nastavio:

“Zato sam im na kraju istrgnuo cigarete. I kasnije sam se bojao da ne dobijem rak. To se manifestiralo fizičkim bolovima i nezaustavljivim kašljem”, opisao je gospodin koji je od dvoje tada tinejdžera (djevojka je imala 15, njezin dečko 17 godina) prvo tražio 75 tisuća kuna odštete te još tisuću kuna koliko ga je, kako tvrdi, stajalo pranje odjeće. Kasnije, tijekom postupka, smanjio je odštetni zahtjev na 15 tisuća kuna, ali od naknade za pranje odjeće nije odustao.

PSIHIJATRIJSKO I PULMOLOŠKO VJEŠTAČENJE

Dvoje tuženih na sudu su tvrdili da je gospodin sjedio na tribini iznad njih, te da mu dim cigareta nikako nije mogao smetati. Ipak, zbog toga ih je fizički napao pa je intervenirala i policija i udaljila ga sa stadiona početkom drugog poluvremena. Njih dvoje zadobili su lakše ozljede.

“Pušili smo na otvorenom prostoru. Ni Zakon o ograničavanju duhanskih proizvoda ne brani pušenje na stadionu. Ovo što se od nas traži odštetnim zahtjevom je nerazumno. Osim toga, on je pravomoćno osuđen, jer nas je napao”, odgovorili su na tužbu.

Djevojka je tvrdila kako u to vrijeme uopće nije bila pušač, dok je njezin, tada 17-godišnji dečko, popušio možda 2-3 cigarete tijekom utakmice. Tijekom suđenja čak su provedena i vještačenja – psihijatrijsko i pulmološko.

Vještak psihijatar potvrdio je da se gospodin iz Zagreba uznemirio dok mu je dim išao u lice. No, nikakve trajnije psihičke posljedice nije, prema nalazu vještaka, imao. I pulmologinja je utvrdila da su mu svi nalazi uredni, te da mu se bolest, od koje je doista od ranije bolovao, nije pogoršala.

ODBIJEN ZAHTJEV ZA ODŠTETOM

Sud je na kraju zahtjev za odštetom odbio, jer nije utvrdio da je mladi navijač kršio Zakon o ograničavanju duhanskih proizvoda, dok je povjerovao njegovoj djevojci da nije uopće pušila.

“Budući da u ponašanju tuženika nije bilo protupravnosti, ne može prema Zakonu o obveznim odnosima, ni odgovarati za štetu. Da je bilo drugačije, odnosno da je tuženik pušeći prekršio Zakon, zahtjev za odštetom ne bi bio prihvaćen, jer je tužitelju osobnost tek neznatno povrijeđena. Zbog toga nema pravo na naknadu”, stoji u nepravomoćnoj presudi.

MP/Telegram.hr