Home Društvo Večernjakova domovnica ide i u Brotnjo: Ante Luburić najpopularniji glumac u iseljeništvu

Večernjakova domovnica ide i u Brotnjo: Ante Luburić najpopularniji glumac u iseljeništvu

SHARE

U Kongresnom centru u subotu navečer u Bad Homburgu pred 500-tinjak uzvanika među kojima je bila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručene su nagrade najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu.

Osim hrvatske predsjednice događuju su nazočili visoka pokroviteljica ovogodišnjeg izbora, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kao i pokrovitelj Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom.

Dodijelu nagrada su pratili i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes. Među brojnim poznatim uzvanicima bili su i gradonačelnici Dubrovnika, Mostara,Vukovara i Raba, Mato Franković, Ljubo Bešlić, Ivan Penava i Nikola Grgurić, šef zagrebačke skupštine Andrija Mikulić, je i Miroslav Ćiro Blažević, te brojni drugi gosti.

U tradicionalnom 12. po redu, izboru najpopularnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla Večernjakova domovnica prema odluci čitatelja zasluženo je otišla nogometašu Anti Rebiću koji nije mogao nazočiti dodjeli. Nagradu žirija dobio je Marino Marić, rukometaš TS Melsungena.

Ena Ćorić, taekwondo sportašica iz Münchena odnijela je jnagradu prema odluci žirija i čitatelja. Najpopularnijom amaterskom sportskom momčadi prema odluci žirija proglašena je SC Croatia Reutlingen, dok je nagradu čitatelja dobila FC Croatia Frankfurt.

U kategoriji Glazbe nagradu žirija i čitatelja dobila je sopranistica iz Berna Nikolina Pinko-Behrends. Najpopularniji glumac Ante Luburić dok je najpopularnija glumica Valentina Pahde.

U kategoriji Showbizza nagradu je odnijela Iva Batistić, street art fotografkinja iz Frankfurta. Nagrada za Najznačajniji događaj godine je otišla Hrvatskim svjetskim igrama održanim prošle godine u Zagrebu dok je najuspješnija hrvatska udruga Hrvatski centar iz Beča.

Vinko Sabljo, organizator Hravtskih svjetskih igara u Zagrebu dobio je nagradu žirija i čitatelja za Osobu godine.