Home Crna kronika Iz crkve ukradeno brončano zvono teško pola tone

Iz crkve ukradeno brončano zvono teško pola tone

SHARE
Brončano zvono teško 500 kilograma ukradeno je iz crkve u gradu Cumani samo nekoliko sati do početka Velikog tjedna u Venezueli, vrlo religioznoj zemlji teško pogođenoj gospodarskom krizom

– Nepoznate osobe ušle su u crkvu” sv. Ines, u samome središtu glavnoga grada države Sucre (sjeveroistok) i ukrali zvono, stoji u optužnici, piše index.hr.

Nikome nije jasno kako su uspjeli ukrasti zvono

Crkva koja je proglašena nacionalnim spomenikom sagrađena je između 1862. i 1866. na temeljima ranije crkve iz 18. stoljeća.

Zvono potječe iz originalne zgrade i bilo je izloženo u dvorištu postavljeno na kamenom postamentu.

– Nikako ne možemo dokučiti kako su uspjeli otuđiti zvono. Četiri muškarca ne mogu ga podići – čudi  se Orlando Ramos, član župe sv. Ines.

Na Cvjetnicu kojom je počeo Veliki tjedan, svećenik je molio za lopove kao i za to da vrate zvono crkvi.Česte krađe po crkvama uslijed gospodarske krize

No ne bi se baš moglo reći da je krađa zvona usamljen slučaj u Venezueli.

Nevladina udruga Centar u službi narodne akcije upozorava na nestanak kipova i brončanih ploča zadnjih nekoliko mjeseci po cijeloj Venezueli pogođenoj gospodarskom krizom u kojoj narod trpi nestašicu osnovnih potrepština.

– Svjedočimo procesu razgradnje povijesne baštine u pojedinim gradovima Venezuele gdje ta baština nije zaštićena – kaže nevladina udruga.