Home Društvo Stambeni jadi mladih u BiH: Dva mjeseca rada da otplate kvadrat stana

Stambeni jadi mladih u BiH: Dva mjeseca rada da otplate kvadrat stana

SHARE

Većini građana BiH dvije su glavne financijske “brige” u životu, a to je pronaći posao i riješiti stambeno pitanje.

S obzirom na to da bez posla nema ni stana, razumljivo je da se na kupovinu stana odluče mladi koji imaju zaposlenje. Ali tu se dolazi do problema jer cijena stanova na slobodnom tržištu BiH, a posebno u Sarajevu, je mnogo veća nego što prosječna plaća može pokriti. Istovremeno, kredite za kupovinu stana mogu dobiti osobe koje imaju ugovore o radu na neodređeno te koji su prijavljeni na pune iznose jer od “minimalca” se teško može isplatiti stambeni kredit. Stoga su se u to pitanje uključile i nadležne institucije koje nastoje pomoći mladima da riješe stambeno pitanje.

Jedna od nedavno usvojenih mjera je i odluka Vlade FBiH da Union banci kroz povoljan kredit i kamatnu stopu od 0,10 posto osigura deset miliona KM koje bi ova banka u kombinaciji sa vlastitih deset miliona KM ponudila mladima u vidu povoljnih kredita. Kamatna stopa će navodno biti 2,99 posto, a potencijalni korisnici su osobe mlađe od 35 godina koje također neće plaćati troškove obrade kredita.

Iz Instituta za razvoj mladih KULT ističu da “ovo jeste određena podrška mladim ljudima za rješavanje njihovog stambenog pitanja”.

– Iako je ova odluka Vlade FBiH ujedno i olakšica mladima i dobar pokazatelj, kratkoročne jednogodišnje odluke neće dugoročno riješiti nagomilana pitanja mladih, među kojima je i stambeno pitanje. Pozitivan primjer vezan za rješavanje upravo ovog pitanja, dolazi nam iz Republike Hrvatske, koja je prošle godine usvojila Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, te bi jedno ovakvo zakonsko i strateško rješenje imalo većeg i dugoročnijeg pozitivnog efekta na rješavanje stambenog pitanja mladih – pojasnila je za Faktor Nejra Neimarlija Roić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Projekti kantonalnog ministarstva

Za stanovnike Sarajeva dostupne su i druge opcije pomoći za rješavanje stambenog pitanja. Kako je za Faktor pojasnio ministar Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, rješavanje stambenog pitanja mladih osoba do 35 godina starosti ali i osoba do 50 godina starosti koje nisu riješile stambeno pitanje, odvija se kroz tri različita projekta.

– Prvi projekat koji traje već 10-ak godina je prodaja stanova po povoljnim uvjetima i tu rješavamo stambeno pitanje po prvi put mladima do 35 godina ali i građanima do 50 godina koji do tada nisu riješili stambeno pitanje. Kada je taj projekat u pitanju, radi se o obezbjeđenju stambenih jedinica putem investitora, kako privatnih tako i državnih, gdje dogovaramo fiksno cijenu koja je povoljnija od prosječne tržišne cijene u Kantonu Sarajevo. Taj projekat je već obuhvatio oko 500 realiziranih kupovina što znači 500 porodica i pojedinaca koji su na ovaj način riješili stambeno pitanje – pojašnjava Lukić.

Drugi projekat bio je zakup stana uz obavezu kupovine nakon deset godina. Ovaj projekat rađen je za potrebe mladih do 35 godina gdje je, kako ističe Lukić, ministarstvo putem investitora pokušalo “osigurati jedan fond stambenih jedinica koje bi se dale u zakup tim aplikantima u narednih deset godina, a gdje bi oni kroz zakupninu odnosno mjesečno izdvajanje otplaćivali vrijednost tog stana, i nakon deset godina bi otkupili ostatak vrijednosti stana”. Problem je međutim bio da nije bio značajan odziv investitora i na kraju je svega pet stanova osigurano za pet porodica koje su tako riješile svoje stambeno pitanje.

– Nakon ovih projekata pokrenuli smo prošle godine i treći projekat a to je subvencioniranje prve kupovine stana za mlade osobe do 35 godina, kako za bračne parove tako i za pojedince. Odziv je bio izuzetno značajan. Subvencija se odnosila na 10.000 KM koje smo uplaćivali aplikantima koji su ostvarili pravo kako bi umanjili ukupnu vrijednost kupovine stana za taj iznos. Imali smo značajan odziv. Nismo u startu to očekivali, a imali smo 94 aplikacije koje su ispunile uvjete propisane javnim pozivom i naravno uz pozitivan pristup Vlade KS osigurali smo dodatnih 540.000 KM kako bismo 94 porodice riješili. Što znači u ukupnom iznosu smo izdvojili 940.000 i uplatili tim aplikantima koji su riješli stambeno pitanje – kazao je Lukić.

Ove godine mladi mogu očekivati da se ponovo aktiviraju prvi i treći projekat pomoći, a za što je u početnoj fazi osigurano oko 400.000 KM.

– Ukoliko bude veliki odziv na taj poziv, nastojat ćemo osigurati i dodatna sredstva kako bismo najveći broj prijava riješili. Sve ovo što činimo ne mislim da je dovoljno da sve probleme riješimo, ali značajan broj se rješava i bit će riješen. Želimo da najvećem broju mladih osoba riješimo jedno od dva ključna egzistencijalna pitanja a to je krov nad glavom i zaposlenje, i u okviru “krova nad glavom” da tim mladim osobama omogućimo dobar život u ovoj državi – rekao je Lukić.

Mladi stoga trebaju pratiti kada ministarstvo objavljuje javne pozive za navedene projekte te aplicirati u slučaju da ispunjavaju uvjete.

Fond KS za izgradnju stanova

Pored Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, mladima je na raspolaganju i Fond KS za izgradnju stanova. Kako nam je pojasnio direktor sektora marketinga i prodaje Haris Hasanagić, na lokalitetu Rosulje fond nudi najniže prodajne cijene i to 1.550 KM sa PDV-om po kvadratu.

– Način kupovine stana preko Fonda KS je uz učešće od 30 posto od vrijednosti stana, a ostatak duga se isplaćuje na 60 rata bez kamata. Mladi imaju i mogućnost putem Ministarstva prostornog uređenja da dobiju do 10.000 KM subvencija. Bilo je prošle godine, a i ove godine je vlada planirala tako da po raspisivanju javnog oglasa imaju mogućnost da dobiju do 10.000 KM. Na Šipu je cijena već od 1.910 KM, a uvjeti plaćanja su 30 posto znači po potpisivanju predugovora, 30 posto po useljenju i ostatak plaćanja na 30 beskamatnih mjesečnih rata. Imamo mogućnost finansiranja i putem naših banaka s kojima smo sklopili ugovor o poslovnoj saradnji kao što je Sberbank i Sparkasse. Bankarski krediti do 30 godina, i tu ima raznih akcija i niskih kamatnih stopa pa i 3,3 posto – pojašnjava Hasanagić koji ističe da je mladima ušteđeno više od 1.500.000 KM na kamatama kroz aktivnosti fonda.

Stanje u drugim kantonima

Iz instituta KULT ističu da se “olakšice za rješavanje stambenog pitanja se razlikuju od kantona do kantona i u bh. entitetima. Naprimjer, u Bosansko-podrinjskom kantonu kod kupovine prve nekretnine ne plaća se porez na promet nepokretnosti, a postoje i niže cijene nekretnine za one koji prvi put kupuju nekretninu “.

– U Zeničko-Dobojskom kantonu, Vlada plasira sredstva kroz revolving kredit po minimalnoj kamatnoj stopi, ovisno o euriboru. U Kantonu Sarajevu, postoje subvencije za stambene kredite, ali se plaća porez na promet nekretnine, osim u slučaju ako se radi o novoizgrađenom objektu za koji se ne plaća porez na promet nekretnine. Ipak, u većini kantona ne postoje olakšice za rješavanje prve nekretnine. U Republici Srpskoj subvencije za stambene kredite mladih su dio omladinske politike i primjenjuju se od kada su prepoznate u omladinskoj politici, što govori i o značaju donošenja strateških dokumenata prema mladima. Upravo se jednom ovakvom rješenju nadamo i kroz donošenje Strategije prema mladima Federacije BiH, koja će uključiti i rješavanje stambene politike prema mladima – pojašnjava Nejra Neimarlija Roić.

Da li je pomoć dovoljna

Komentirajući da li je pomoć koju mladi dobijaju za rješavanje stambenog pitanja dovoljna, ističe da je “prosječna plaća u FBiH u januaru 2018. iznosila je 888,00 KM, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Na nivou BiH, a prema podacima Agencije za statistiku BiH u januaru 2018. prosječna plata je 870,00 KM”.

– Osoba s prosječnom plaćom u FBiH treba raditi mjesec i po do dva mjeseca kako bi otplatila metar kvadratni stana, pri tome ne računajući ostale troškove života. Mladi koji rade za niže plate od prosječne, ili rade po ugovorima o djelu, ili rade nestabilne poslove gdje im niko ne može garantirati dugoročni ostanak na poslu itd., teško sebi mogu priuštiti i obavezu dugoročnog stambenog kredita. Olakšice u vidu subvencija, neplaćanje određenih nameta prilikom kupovine stana, ili obrade kredita, su zaista pohvalne i dobro je da ih ima, ali je potrebno da one budu konstantne, a ne da zavise od odluke do odluke i od godine do godine. Činjenica je također da sve dok mladi ljudi ne budu imali stabilne poslove, s višim plaćama i boljim uvjetima života u BiH – problem nerješavanja stambenog pitanja će i dalje biti prisutan – kazala je Neimarlija Roić.

Navodi i da je to “sasvim sigurno jedan od razloga zbog kojih se mladi odlučuju napustiti BiH, ali nije jedini. Prema istraživanju Instituta, iz jula 2017. najčešći razlog mladih za odlazak iz zemlje je besperspektivnost, tj. situacija gdje ne vide svoju bolju budućnost u BiH”.

– Pored besperspektivnosti koja je na prvom mjestu za odlazak, mladi redom ističu: nezadovoljstvo uzrokovano političkom situacijom, nezadovoljstvo zbog postojanja korupcije, nezadovoljstvo obrazovnim sistemom, te nacionalna, vjerska i ratna pitanja koja su previše zastupljena, a zatim nezaposlenost, te niska primanja i loši uslovi rada – zaključuje ona.