Home Društvo Počelo čišćenje ‘Staklene banke’

Počelo čišćenje ‘Staklene banke’

SHARE

Vlada Federacije je zgradu kupila za 5.990.000 KM od Gospodarske banka d.d. Mostar u likvidaciji.

”Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je kupila zgradu ‘Staklena banka’ u Mostaru. Zahtjev za upis prava vlasništva je realiziran i čeka se klauzula pravomoćnosti na rješenju”, rekao je nedavno  za Bljesak.info Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Čišćenje zgrade - Počelo čišćenje

Foto: Bljesak.info / Čišćenje zgrade

Vlada Federacije je zgradu kupila za 5.990.000 KM od Gospodarske banka d.d. Mostar u likvidaciji, a stavljanje objekta u funkciju i useljene institucija u zgradu će koštati još 9,5 milijuna KM.

Stavljanje objekta u funkciju

”Procijenjeno je da će stavljanje u funkciju ovog objekta za smještaj proračunskih korisnika FBiH, zahtijevati dodatna ulaganja u iznosu cca 9,5 milijuna KM”, piše u izvještaju revizije učinka Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Inače, ‘Staklena banka’ u Mostaru izgrađena je prije 30 godina i nikad nije potpuno dovršena, a u analizi Građevinskog fakulteta navedeno je kako je zgrada u lošem stanju te da su ”svi stupovi u konstrukciji armirani poprečnom armaturom koja ni u kojem slučaju, ne zadovoljava”.

Izvor zaraza

Nažalost, Staklena je banka i mjesto tragedija. Početkom godine u padu s nje poginuo je dječak, a i ranijih godina bilo je smrtnih slučajeva vezanih za ovaj objekt.

Gradske su vlasti pokušale ”zaštititi” zgradu zazidavši prolaze do pola, ali su samo osigurali dodatnu intimu onima koji se skupljaju u tom objektu.

Također, građani su sam se žalili kako je ‘Staklena banka’ izvor zaraze, te kako se kraj nje stvorio veliki bazen fekalija, bakterija i zaraza.  Osim što je to potencijalno opasno za stanare obližnjih zgrada, prizor zasigurno nije bio koristan ni za razglednice grada Mostara koje odlaze u svijet.