Home Gospodarstvo Za 7 ili 8 godina od Sarajeva do Mostara voziti ćemo se...

Za 7 ili 8 godina od Sarajeva do Mostara voziti ćemo se autocestom

SHARE

Adnan Terzić, direktor Javnog poduzeća “Autoceste FBiH”, je gostovao je u izdanju Dana uživo televizije N1.

Koliko je autoceste napravljeno od 2014. godine do danas, kako komentira kritku da je više autoceste napravljeno dok je vlast obnašao SDP i koliko će autoceste biti napravljeno u ovoj godini – neka su od pitanja na koja je Terzić odgovorio.

Upitan koliko je autoceste napravljeno od 2014. godine do danas i kako komentira kritiku da je više autoceste napravljeno u vrijeme SDP-ove vlasti, Terzić kaže:

“To bi bila predizborna kampanja i neću da sudjelujem u njoj. U posljednjih godinu dana je napravljeno 10 kilometara autoceste i to na dionici Odžak-Svilaj. I na Vašem mediju smo imali katastrofalan prilog oko toga da smo napravili cestu koja ne vodi nikamo. Samo se u BiH problematizira je li 10 kilometara autoputa za pohvaliti ili nije.”

“Imali smo dogovoren kredit, potpisan 2016. godine sa EBRD-om, ali je uvjet bio da se usvoje trošarine. Čekajući trošarine, mi smo našli 25 milijuna maraka i napravili smo taj dio autoputa”, naveo je Terzić.

Svoju konstataciju kako je prilog N1 televizije o dionici Odžak-Svilaj katastrofalan, Terzić je objasnio kazavši da nije korektno reći da autocesta ne vodi nigdje.

Za Terzića je izgradnja autoceste djelomično političko pitanje.

“Preko trošarina se stvorio prostor za zaduživanje kojim će se graditi autoput. Čuo je mišljenje da kako oni koji upravljaju novcem za izgradnju, mogu određivati tko će činiti vladu, tko će biti premijer… To uopće nije istina. JP “Autoceste FBiH” vide samo onaj novac koji naplate od cestarine”, kaže Terzić.

Komentirao je konstataciju da je SDP napravio više autoputa nego trenutna vlast:

“Kilometri autoceste ne dobivaju izbore!”

Trošarine su JP “Autoceste FBiH” donijele poteškoće jer je usporen transfer novca. Taj problem mogu riješiti resorna ministarstva svih nivoa vlasti.

“Do usvajanja trošarina je postojao vrlo transparentan prijenos sredstava sa Uprave za indirektno oporezivanje na (UIO) na JP “Autoceste” FBiH. Tako da su nam trošarine samo donijele glavobolju jer trenutno nemamo niti jedna marke od trošarina, ali ćemo je imati. Kako bi se to dogodilo, mora se postići dogovor između državnog i entitetskih ministara financija”, uvjerava Terzić.

U 2018. godini građani BiH mogu očekivati nastavak gradnje autoceste na nekoliko dionica: Počitelj-Buna, od Donje Gračanice prema Sjeveru, kao i gradnja tunela Vranduk.

“Nakon Uskrsa se može očekivati potpisivanje ugovora s izvođačem na dionici Počitelj-Buna. Dakle, najkasnije do sredine travnja. Već je predana evaluacija za taj dio autoputa. Shodno tome, u svibnju bi trebala početi gradnja te dionice duge 7,2 kilometara, a radovi bi trebali trajati 20 mjeseci. Nastavit će se i izgradnja od Donje Gračanice prema sjeveru, a vrijednost radova je 50 milijuna eura. U 2018. bi trebala početi i gradnja tunela Vranduk dugog 2,2 kilometra čija je vrijednost 50 milijuna eura”, zaključio je.

Za 7 ili 8 godina možemo očekivati da ćemo se od Sarajeva do Mostara voziti autoputem, ali da to zavisi od vlade, kaže Terzić. Tvrdi da će za samu izgradnju te dionice biti potrebno oko 6 godina.