Home Nekategorizirano HRVATI IZVAN HRVATSKE Dobili posebne kvote za upis na Sveučilište u Zagrebu

HRVATI IZVAN HRVATSKE Dobili posebne kvote za upis na Sveučilište u Zagrebu

SHARE

Hrvati izvan Republike Hrvatske od iduće će godine imati posebnu kvotu za upis na zagrebačko Sveučilište.

‘Na inicijativu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sukladno zaključku s III. Plenarne sjednice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH održane 10. prosinca 2016. u Vukovaru, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na 9. redovitoj sjednici u 349. akademskoj godini (2017./2018.) održanoj 13. ožujka 2018., u sklopu Odluke o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2018./2019. donio posebnu upisnu kvotu za Hrvate izvan Republike Hrvatske’, stoji u priopćenju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Posebna kvota (217 mjesta) odnosi se na dvije kategorijedefinirane člankom 2. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (NN 124/11, 16/12): napripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

‘Donošenjem posebnih upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske ispunjen je jedan od glavnih ciljeva Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu kojim se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva’, poručuju iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH, prenosi Croexpress.

Tablicu upisnih mjesta i više o uvjetima upisa možete pronaći OVDJE.