Home Crna kronika POZNATOM ZAGREBAČKOM PODUZETNIKU I OSNIVAČU NEKAD USPJEŠNOG SPORTSKOG KLUBA ZAPALJEN AUTO Biznismen...

POZNATOM ZAGREBAČKOM PODUZETNIKU I OSNIVAČU NEKAD USPJEŠNOG SPORTSKOG KLUBA ZAPALJEN AUTO Biznismen koji je bio i osuđivan uvjeren je da zna krivca

SHARE

Bijela Suzuki Vitara, vrijedna oko 160.000 kuna, kojom se već deset mjeseci koristio poduzetnik Mirko Đinkić (67), nekadašnji suvlasnik propalog Zagrebačkoga uslužnog centra (ZUC) te vlasnik Promet-Orkana i osnivač nekad uspješnog malonogometnog kluba, potpuno je izgorjela u noći na četvrtak na parkiralištu u Ulice Stjepana Ljubića Vojvode na zagrebačkom Jarunu.

Policija je u četvrtak ujutro obavila očevid na od požara potpuno neprepoznatljivom terencu, te na obližnjem Renault Kangoou u vlasništvu jednog bjelovarskog poduzeća koji je bio parkiran odmah uz Suzuki, i koji je teško oštećen. Koliko je požar bio jak govori i činjenica da su se od topline rastopili i plastični dijelovi na Dacia Dusteru koji je bio parkiran desetak metara dalje od Đinkićeva vozila. Je li požar bio podmetnut u četvrtak u policiji nisu mogli reći budući da su u tijeku vještačenja koja bi trebala isključiti kvar, a prvi rezultati trebali bi biti poznati u petak. Požar je najprije manjim intenzitetom izbio na vozilu oko 3 sata te su pozvani vatrogasci, no ubrzo je na Vitari eksplodirao rezervoar s gorivom tako da je gašenje bilo jako otežano.

Probudila ga policija

Đinkić, koji živi u jednoj od obližnjih zgrada, na mjestu događaja pojavio se oko 11 sati te neko vrijeme proveo u razgovoru s policajcima. Kako nam je rekao, za eksploziju je doznao tek u jutarnjim satima od policije budući da je spavao. Na pitanje je li dobio kakve prijetnje, odnosno sumnja li na koga, Đinkić nam je nevoljko odgovorio “mislim da je to obiteljski”. Budući da je Đinkić već više od desetljeća punio novinske stupce u kontekstu sukoba koji je oko imovine vodio sa svojom bivšom suprugom Mirom Đinkić, pitali smo ga misli li na nju, no Đinkić nije želio decidirano odgovoriti.

Zagreb, 290318
U ulici Stjepana Ljubica Vojvode na Jarunu nocas je izgorio automobil, policija radi ocevid.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

 

Kako je poznato, Đinkići su prije nekih desetak godina imali vrlo buran razvod i raspodjelu imovine, iz čega je proizašao veliki broj obostranih kaznenih prijava, nekoliko kaznenih postupaka te građanskih sporova.

Naime, Đinkić je zajedno sa suprugom 1991. osnovao tvrtku Promet-Orkan koja se vrlo uspješno bavila proizvodnjom komunalne opreme, a 1995. je u privatizaciji kupio dionice tvrtke Zagrebački uslužni centar (ZUC), i to tako da je dionice ZUC-a kupila tvrtka Promet-Orkan.

ZUC je bio jedna od prvih tvrtki za održavanje, odnosno imala je radnike za čišćenje prostorija, a najveći klijent bila joj je tada državna tvrtka, Ina.

Zagreb, 290318
U ulici Stjepana Ljubica Vojvode na Jarunu nocas je izgorio automobil, policija radi ocevid.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

 

Također u devedesetima dok su Promet-Orkan i ZUC odlično poslovali Đinkić je osnovao i poznati malonogometni klub Orkan-Promet koji se u narednih 15 godina okitio s dva naslova državnih prvaka i dva osvojena kupa. Đinkić navodno više ne vodi klub koji je registriran kao udruga.

Često po sudovima

No, sredinom prošloga desetljeća između supružnika Đinkić je puklo te su se oboje zakrvili na sudovima, a u čitavu priču se uključilo i Državno odvjetništvo pokrećući kaznene postupke protiv oboje supružnika. Optužbe su uglavnom bile prilično slične, teretilo ih se da su svaki za sebe iz tvrtki uzimali novac. Na osnovi jednoga od tih postupaka Mirko Đinkić je na zagrebačkome Županijskom sudu osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je iz Promet-Orkana izvukao oko 700.000 kuna za obračunate a neisplaćene plaće.

Zagreb, 290318
U ulici Stjepana Ljubica Vojvode na Jarunu nocas je izgorio automobil, policija radi ocevid.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

 

Nakon provedenoga sudskoga postupka na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu nedavno je i Mira Đinkić nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu također zbog sličnih optužbi. Zagrebački uslužni centar 2013. se zbog poreznoga duga od 43,7 milijuna kuna našao na listi srama, a tvrtka je ubrzo likvidirana.

Bez podataka o tvrtki

Promet-Orkan je pak još uvijek aktivan te se kao njegov vlasnik i direktor u sudskome registru navodi Mirko Đinkić. Na portalu Poslovna Hrvatska pak nije bilo moguće vidjeti s kakvim uspjehom tvrtka posluje proteklih godina. Premda smo u četvrtak pokušali stupiti u kontakt i s Mirom Đinkić, njezina odvjetnica nas je zamolila da je ne uznemiravamo, a niti sama nije željela davati nikakve izjave.

Zagreb, 290318
U ulici Stjepana Ljubica Vojvode na Jarunu nocas je izgorio automobil, policija radi ocevid.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX