Home Društvo ‘Tužan sam, spasio sam medu i zeku, ali naša kuća je uništena’

‘Tužan sam, spasio sam medu i zeku, ali naša kuća je uništena’

SHARE

Ovo je jako ružno. Tužan sam. Spasio sam najdraže igračke, medu i zeku, no kuća je uništena, a i ormar je uništen, tužno je rekao Marko (9) iz Lipova Polja.

Zajedno s majkom Anom (32) pregledava kuću kako bi vidjeli kolika je šteta nastala nakon zadnje poplave u Kosinjskoj dolini. Kuća im je bila okružena s četiri i pol metra vode. Iako se situacija s poplavama na tom području normalizirala, voda se sporo povlači i brojna su naselja još odsječena.

– Još nam je oko 60 centimetara vode u podrumu, a u njemu smo vidjeli i zmiju. Većinu stvari smo uspjeli spasiti i odnijeli smo je u staru kuću preko ceste gdje sad boravimo, no ponovno je mnogo toga uništeno. Na prvom katu je bilo 1,5 metara vode. Uništeni su laminat i ormar, stolarija je sva napuhnuta, a vidim da nam je i fasada uništena. Taman kad smo se smjestili i uredili kuću, zaredale su se ove poplave. Prije osam godina je poplava bila još gora – govori Ana dodajući kako im je teško jer u obitelji radi samo suprug, a puno je štete na kući. Zbog poplava učenici s ovog područja nisu bili tri tjedna u školi, a Marko bi u klupe trebao sjesti sljedećeg utorka u školi u Rudinku.

‘Uništen nam je novi namještaj’

Zbog vode na cestama još se ne može do naselja Gornji i Donji Kosinj, Selište i Rudinka. Sva naselja su dobila struju, agregati su odvezeni, a mještani tek počinju zbrajati štete. Čiste i isušuju poplavljene kuće, bacaju uništene stvari…

– I kod mene je bilo 60 centimetara vode, morala sam izaći iz nje. Dvanaest dana smo boravili u staroj kući. Nešto smo namještaja podigli, no ostali namještaj je bio u vodi i većina njega je nabubrila. Nakon poplave 2010. godine kupili smo novu kuhinju te namještaj i aparate, ali sve je uništeno. Ovoga puta se voda kraće zadržala u kući, dva dana, pa je situacija malo bolja – rekla je Milica Škarić (84) iz Lipova Polja. Mještani Donjeg Kosinja još su odsječeni od svijeta, neki se još moraju služiti čamcima, dok se dio naselja može služiti okolnim cestama.

– U siječnju smo taman okrečili i sad je ušla voda. Ali ne bojimo se posla, volimo raditi i sve ćemo popraviti – rekla je Milena.

U Jasenovcu se smirilo, ali neke ceste i dalje su neprohodne

Prošlo je više od tjedan dana od povijesnog vodostaja Save i nabujala rijeka pala je za metar visine. U Jasenovcu je stoga sad mirno. Mještani iz dvorišta čiste blato i lokve vode koja je probila svoj put ispod nasipa. Danima su se borili za svoje kuće, a vodu su konačno zaustavili vrećama s pijeskom te su koristili pumpe za izbacivanje vode. Sad i oni zbrajaju štetu, a ne mogu koristiti ni neke ceste jer su nakon poplave raspucale i potpuno su neupotrebljive.