Home Kultura Zvirići – malo selo koje iz godine u godinu napreduje

Zvirići – malo selo koje iz godine u godinu napreduje

SHARE

Na samoj granici s Hrvatskom,u jugoistočnom dijelu Ljubuškog nalazi se malo selo Zvirići za koje kažu da je jedno od najorganiziranijih sela u ljubuškoj općini pa i šire. Zahvaljujući trudu, marljivosti, upornosti i dobrim ljudima Zvirićani iz godine u godinu ulažu i obnavljaju selo.

To je bilo tipično hercegovačko selo s lošim uvjetima za život i slabom seoskom infrastrukturom, iz kojeg su se mještani sela iseljavali. Trbuhom za kruhom odlazili su diljem svijeta.

Zajedništvo Zvirićana i onih koji su ostali u malom Ljubuškom selu,nakon rata su zasukali rukave i dali se na uređenje svoga sela, na izgradnju onog čega nema i što treba ljudima modernoga doba.

“Počeli smo 1998. godine s izgradnjom malonogometnoga igrališta na kojem se, uz ostalo, održavaju Zvirićke večeri, 2001. godine krenuli smo s vodovodom koji je podigao selo, 2004. uradili smo rasvjetu, 2006. izgradili Zvirićku kuću u kojoj se okupljaju naši mladi, tu uče, sviraju, vježbaju, tu održavamo sastanke Zvirićke hrvatske zajednice, 2007. je urađen trg na ulazu u selo koji smo nazvali Trg zvirićkih dobrotvora i tako ga želimo darovati svima koji su nam pomogli. Osim toga, već su četiri godine prošle od cjelovitog preuređenja i obnove crkve, izgradnje mrtvačnice, sanitarnih čvorova, uređenja parkirališta, crkvenog dvorišta, staze prema crkvi, spomenika, što je stajalo više od 300.000 maraka. Isto tako, uradili smo kilometre asfalta do sela i kroz selo, prekrasno travnato igralište sa svlačionicama za veliki nogomet, na čije su nam otvaranje prije dvije godine došli i odigrali utakmicu Vatreni iz 1998. na čelu s Marijem Stanićem, Nikom Kovačem, Robertom Kovačem, Zvonimirom Soldom, Goranom Vlaovićem, Borisom Živkovićem… Igralište nas je stajalo oko 100.000 KM, a ukupno je u selo do sada uloženo više od dva milijuna maraka”, izjavio je Velimir Paponja, predsjednik Zvirićke hrvatske zajednice. Također, velika promjena nastala je prolaskom autoceste kroz Zviriće.

2017. godine podignut je spomenik za 40 stradalih Zvirićana u Drugom svjetskom ratu i poraću i jednog u Domovinskom ratu. Sastoji se od kamenih kvadara i kocki s imenima poginulih, osmislio ga je mladi domaći umjetnik Jure Paponja, a financirala Općina Ljubuški u iznosu od 8000 KM.

Uređeno je crkveno dvorište, porušeni stari zidovi i urađeni novi, za što je novac u iznosu od 15.000 KM dao Zvirićanin Mladen Jurković Šubić koji živi u Americi. Mladen je veliki darovatelj svome selu – do sada je dao za različite radove više od 100.000 maraka.

Također, Zvirićani se mogu ponositi crkvenim zborom gdje mladi sami uče svirati i pjevati u novoj obnovljenoj crkvi Svi Sveti. Zbor broji dvadesetak pjevača te šestero svirača.

Nositelj svih akcija je Zvirićka hrvatska zajednica koja je okupila mještane i sve raseljene Zvirićane.

Ljeti početkom kolovoza Zvirićani, domaći i iseljeni, tradicionalno se okupljaju u svom selu na Zvirićkim večerima, a do sada ih je bilo 15. Uz druženje, jelo i zabavu, rekapitulira se što je od zadnje Zvirićke večeri urađeno i što će se ubuduće uraditi.

Zahvaljujući zajedništvu i dobrim ljudima Zvirići su posljednjih deset godina doživjeli preporod.

Piše: Gordana Ilić
Izvor: Ljportal.com