Home Vijesti Ekološka kriza u Slavonskom Brodu; pogledajte dramatičan razgovor ogorčene majke s premijerom...

Ekološka kriza u Slavonskom Brodu; pogledajte dramatičan razgovor ogorčene majke s premijerom – video

SHARE

Uoči Uskrsa oko stotinu tisuća građana Slavonskog Broda i okolice ostalo je bez pitke vode. U uzorcima vode uzetima s vodocrpilišta na Jelasu utvrđene su nedozvoljene količine ugljikovodika pa je proglašeno da voda nije za piće.

Novi uzorci vode poslani su u Zavod za javno zdravstvo u Osijek i ti se rezultati očekuju tijekom današnjeg dana, pišu 24 sata. Ova se situacija dovodi u vezu s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je na trasi tamošnjeg bivšeg naftnog produktovoda iscurila veća količina nafte.

“Sanacija nije odrađena, sve se pokušalo zataškati”
Gradonačelnik Mirko Duspara izvijestio je da su bez pitke vode 60.000 stanovnika Slavonskog Broda i još 30.000 stanovnika okolnih općina. Kazao je da voda nije ni za piće niti za kuhanje. Najavio je da će osim sedam cisterni s vodom biti dopremljeno i oko 200 tisuća litara flaširane vode iz robnih rezervi.

“Molimo građane da ne šire paniku, osigurat ćemo dovoljno vode”, kazao je gradonačelnik Duspara.

No, ljutito je dodao: “Ovo je ravno činu terorističkog napada. Ovo nije mala stvar, ovo se nije moralo dogoditi da su se poduzele prave mjere.”

Gradonačelnik Duspara za televiziju N1 je izjavio da se incident od srijede pokušao zataškati: “Sanacija nije odrađena, to je na ulazu u Slavonski Brod. Problem je u tome što sanacija nije odrađena, skinut je samo površinski sloj. Ovo se pokušalo zataškati, nije iscurilo 150 litara kako su rekli već mislim da se radi i preko 10 tisuća litara.”

Potvrdio je da je na teren izašla i policija te da je protiv nepoznate osobe podignuta kaznena prijava.

Putem Facebooka Brođani javljaju kako njihovi sugrađani iz trgovačkih centara odvoze vodu u kolicima i da u redovima čeka i po dvjestotinjak ljudi. Neki javljaju da je u gradu kaos, a šire se i galsine da će se voda dopremljna cisternama naplaćivati.

Stigle cisterne
Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta vodom za koju je utvrđeno da je onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja, u subotu, 31. ožujka pitku vodu mogu dobiti na sedam mjesta u gradu i na tri mjesta izvan grada.

U Slavonskom Brodu cisterne su na lokacijama: Budanika – igralište, za područje MO Budainka i Kolonija; Mjesni dom Brodsko Vingorje- za područje Vinogorja i Podvinja; Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba; Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna nakon toga ide prema Radničkom trgu); Livada – novi mjesni dom; Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost; Naselje Slavonija I i II i Plavo polje – cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić.

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa rano jutros dostavili su gotovo 9000 litara vode u bocama slabo pokretnim stanovnicima Slavonskog Broda i okolnih naselja koji su ostali bez pitke vode, izvijestio je u subotu Crveni križ.

Riječ je o vodi u bocama namijenjenoj ranjivim skupinama ljudi – starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima.

Vodu im dostavlja 25 volontera i djelatnika Crvenoga križa na kućnu adresu i dosad je dostavljena za 85 korisnika. Za svaku osobu osigurano je u prvoj fazi 18 litara pitke vode.

Oglasio se i Crodux
S obzirom na to da mnogi zagađenje vode povezuju s incidentom Croduxa, danas je stiglo priopćenje iz te tvrtke.

‘Dana 28.03.2018. godine, prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine cca 150 – 200 litara benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja. Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, 2.8-5 km udaljenom od vodocrpilišta te se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem količine od 150 – 200 lit benzina. Tvrtka Crodux, provodi i dalje sve propisane aktivnosti u vezi sanacije’, stoji u priopćenju.

Na sastanak kriznog stožera stigao i Plenković
Premijer Plenković je u ranim poslijednevnim satima stigao u Slavonski Brod s ministrima Krstičevićem i Čorićem gdje će sudjelovati na sastanku kriznog stožera. Prilikom dolaska u grad pred premijera je stala jedna očajna mlada majka s bebom u rukama.

‘Pogledajte, moje dijete pije flaširanu vodu. Pije li vaše dijete u Zagrebu tako vodu? Ne pije. Svi vi koji primate plaću od nas morate raditi za nas, molim vas, jer ovo nisu istine’, rekla mu je nakon čega ju je Plenković verbalno pokušao smiriti te se potom uputio na sastanak kriznog stožera.

Dolazak premijera Plenkovića u Slavonski Brod; pogledajte dramatičan razgovor ogorčene majke malog djeteta s premijerom…

Gepostet von BrodPortal am Samstag, 31. März 2018