Home Društvo Zbog TV pretplate, šest su je godina progonili po sudovima i blokirali...

Zbog TV pretplate, šest su je godina progonili po sudovima i blokirali joj račune. Pobijedila je

SHARE

Šest je godina trajala sudska bitka mlade djevojke iz Slavonije u kojoj je dokazivala da je HRT neosnovano ovršuje zbog prijemnika koji ne posjeduje, na adresi na kojoj ne stanuje. U tih se šest godina promijenilo čak pet ravnatelja HRT-a, izmijenile su se razne uredničke garniture i dva moćna odvjetnička ureda koji su u ime HRT-a vodili postupke protiv ove studentice stomatologije iz Cerne.

Dora Dragičević, rođena 1992., navršila je 20 godina kada se prvi put susrela s ovrhama. U višegodišnje maltretiranje koje su nad ovom građankom provodili HRT i njihove odvjetničke kancelarije upala je jednog dana kada je bila u posjeti prijateljici. Na vrata podstanarskog stana njene kolegice pozvonio je kontrolor HRT-a. “Kad sam otvorila, krupan muškarac stavio je nogu između vrata i zida, ušao u stan, predao mi bianco papir da potpišem. Kada sam mu rekla da ću zvati policiju, odgovorio mi je da je on taj koji treba zvati policiju. U tom sam se trenutku prepala i nisam se snašla”, priča ova Vinkovčanka, danas doktorica dentalne medicine.

Uz prijetnju prekršajnom prijavom kontrolor je tada natjerao mlađu punoljetnicu Doru da potpiše prijavu prijamnika iako nije bila ni vlasnik, a niti korisnik RTV uređaja, što mu je više puta naglasila. Kako je kontrolor, prema njezinim riječima bio grub, Dorina je majka naknadno pokušala od HRT-a saznati tko je službenik koji se tako ponašao, ali joj na Prisavlju nisu dali tu informaciju.

Dora je u početku naivno vjerovala u zdravu pamet misleći da su činjenice na njenoj strani te da se može sama braniti na sudu: stan nije njezin, ne stanuje na toj adresi u Splitu, ne posjeduje TV prijemnik, adresa njezinoga prebivališta je u Cerni gdje stanuje u zajedničkom kućanstvu s roditeljima koji redovito plaćaju TV pretplatu. “Međutim, sutkinja na sudu u Splitu nije imala razumijevanja i prvu je presudu donijela u korist HRT-a.”

Gospođica Dora Dragičević kaže kako joj je sutkinja u Splitu rekla da mora imati razumijevanja za HRT-ove kontrolore koji rade težak posao, a odvjetnici koji su zastupali HRT, savjetovali su je, prisjeća se, da jednostavno plati svotu na koju je ovršena, jer oni ‘neće prestati’.

“Svakih šest mjeseci otvarali su novi postupak. Nisam htjela platiti jer bi to bilo priznanje”, rekla nam je u telefonskom intervju. Otada su je pokušavali ovršiti svakih šest mjeseci, a Dora se zainatila. “Morala sam angažirati dvojicu odvjetnika, jer su ročišta bila zakazivana u različitim gradovima – Vinkovcima, Puli, Županji, Splitu… Bilo mi je mučno sve to davanje izjava, hodanje po sudovima, a prvi su mi put blokirali račun i ovršili me za 2000 kuna dok još nisam bila niti zaposlena.”

Dora je u međuvremenu diplomirala stomatologiju, vratila se u Slavoniju, zaposlila se u Babinoj Gredi, u ordinaciji dentalne medicine pri Domu zdravlja Županja, i ovih je dana okončala bitku s HRT-ovim ovrhovoditeljima. I to Dorinom pobjedom!

“Sve navedeno dokazano je u sudskim postupcima saslušanjem tužene, kao i izjavama svjedoka koji su potvrdili činjenične navode moje stranke”, kaže vinkovački odvjetnik Davor Ćavar. “Zbog svega navedenog, kao i zbog nekoliko pravomoćnih presuda u korist moje stranke, HRT je napokon, odlučio povući aktivne tužbe protiv gospođe Dragičević,” kaže Ćavar. Sud je presudio da se u cijelosti ukida platni nalog i naložio je HRT-u da nadoknadi parnične troškove tuženici u iznosu od 725 kn u roku od 8 dana, piše Telegram.hr.