Home Politika Četiri mjeseca nakon presude Šestorki – što radi povjerenstvo koje je formirao...

Četiri mjeseca nakon presude Šestorki – što radi povjerenstvo koje je formirao ministar Bošnjaković?

SHARE

Prošla su četiri mjeseca od haške presude hrvatskoj šestorci i tragične smrti generala Praljka, koje su zgrozile hrvatsku javnost.


Presuda, koja, kako ističe HAZU, “nije utemeljena na povijesnim činjenicama”, odmah nakon njezina donošenja naišla je na negativne reakcije hrvatskog državnog vrha, premijera Plenkovića i predsjednice Grabar-Kitarović, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, izjavio je da je Ministarstvo formiralo ranu skupinu koja će provesti detaljnu analizu presude, a temeljem koje će se odlučiti o daljnjim koracima.

Iako je prošlo već više od tri mjeseca od formiranja radne skupine, u javnosti nisu još bili obznanjeni detalji o njezinom sastavu i tijeku njezina rada.

Narod.hr uputio je dopis Ministarstvu pravosuđa u kojemu je postavio ova pitanja:

“1. Tko su članovi radne skupine koja provodi analizu presude?

2. Djeluje li radna skupina na analizi presude i zna li se u kojem vremenskom roku će analiza biti provedena?

3. Hoće li, i u kojem obliku, javnost biti informirana o rezultatima analize ove radne skupine?

4. Jesu li u rad skupine uključeni odvjetnici šestorice osuđenih?

Do sada od Ministarstva nisu zaprimljeni odgovori na ova pitanja, već samo obavijest da će Ministarstvo u postupku odgovaranja na upit “produljiti rok za postupanje do 30 dana.”

Podsjetimo, osporavanje presude bilo bi moguće ukoliko bi se pojavio novi dokaz koji nije bio predstavljen sudu tijekom procesa, što je moguće provesti u roku od godinu dana od pravomoćne presude.

U povijesti Haškog suda, taj je pravni lijek iskorišten samo jednom, kada je reizijom prvostupanjske presude umanjena kazna mojoru JNA Veselinu Šljivančaninu, odgovornom za pokolj na Ovčari, piše Narod.hr.