Home Kultura Kako se studenti u Mostaru pripremaju za Uskrs?

Kako se studenti u Mostaru pripremaju za Uskrs?

SHARE

Katolici diljem svijeta pripremaju se za najveći kršćanski blagadan Uskrs.

Vrijeme je to posebne pobožnosti, okupljanja obitelji i slavljenja Kristova uskrsnuća. Velik broj studenata Sveučilišta u Mostaru to vrijeme provode u svojim domovima širom BiH i Hrvatske. Anketirali smo ih kako bi saznali kako će oni dočekati blagdan Isusovog uskrsnuća.

To je vrijeme kojem se uvijek posebno radujem. Sama ta čar pripreme hrane i pisanica uvijek me vraća u djetinjstvo pa mogu reći da s nestrpljenjem isčekujem Uskrs. Uz to pobjeći od fakultetskih obaveza na nekoliko dana čini ove blagdane još ljepšima“, veselo objašnjava Ana Knežević, studentica druge godine diplomskog studija Građevinskog fakulteta.

Na Veliku subotu nosimo ‘posvetilište’ na posvetu u crkvu, a ostatak dana farbamo jaja. Već tada kod nas dolaze rođaci na druženje te zajedno dočekujemo Uskrs“, naglasio je Marin Pilić, student treće godine preddiplomskog studija na Građevinskom fakultetu.

Osim što pred kraj same korizme pomažem mami u pripremi kolača i postavljanju uskršnjeg drvca i bojanju jaja, kroz korizmu sam se trudila biti bolja prema drugima i pomagati te sam se na taj način pripremala za Uskrs. Naravno, odrekla sam se i nutelle kao znak pokore i nadam se da joj se neću vratiti nakon Uskrsa“, rekla je Sanja Đolo, studentica druge godine diplomskog studija Biologije i Kemije, FPMOZ.

Za Uskrs se pripremam čišćenjem i uređivanjem kuće te bojanjem jaja. Također pokušavam biti što više pozitivan i koristan svojim bližnjima da provedemo naš najveći blagdan u najboljem raspoloženju“ , izjavio je Mate Zelenika, student druge godine preddiplomskog studija Računarstva, FSRE.

Najveći kršćanski blagdan je Uskrs. Jedinstven je i poseban za mene. Vrijeme tišine i priprave u korizmi još više dočara tu veličinu Isusovog uskrsnuća i pobjede smrti. Volim to vrijeme provesti u krugu svoje obitelji i zahvaliti Bogu na njima jer je njegov Sin umro za nas i samim time nama promijenio živote“, kazala je Ivana Kraljević, studentica druge godine preddiplomskog studija Agronomije sa Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Za Uskrs provedem najviše vremena sa svojom obitelji. Zajedno se pripremamo za taj blagdan: bojimo jaja, pravimo kolače, čistimo kuću. Tako da je uvijek kaos u obitelji za vrijeme tih priprema. Idemo na obrede, kako bi se duhovno pripremili za Uskrs te postimo na određene dane tijekom cijele korizme“, rekla je Alena Škrobo, studentica druge godine diplomskog studija Njemačkog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta.

Katarina Viktorija Mabić/Branka Dijaković Treci.ba