Home Društvo Snove Josipa Jovića nastavlja živjeti njegov nećak Josip, hrvatski vojnik

Snove Josipa Jovića nastavlja živjeti njegov nećak Josip, hrvatski vojnik

SHARE
Na mjestu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Hrvatska će se prisjetiti 22-godišnjaka iz Imotskog, simbola Domovinskog rata

– Bili su dobro naoružani i pucali su na nas sa svih strana. Probijali smo se prema naprijed i cijelo vrijeme pretrčavali s jedne na drugu stranu ceste kako bismo izbjegli metke. Hitac je Josipu prošao ispod pancirne košulje i pogodio ga u predjelu pazuha.

Sjećam se, samo je kleknuo, rekao “tata” i pao na cestu.

Bratu u zagrljaj

Pritrčao je naš liječnik, ali nije mu, nažalost, nitko više mogao pomoći. A mi smo morali dalje, tada nije bilo vremena za tugu – prisjetio se Mario Zelenika pogibije svoga suborca Josipa Jovića. A vrijeme za tugu došlo je kasnije, nakon rata, i nikada nije prestalo. I 27 godina nakon tragedije Josip Jović živ je u sjećanjima svoje obitelji i suboraca. Štoviše, danas će se na Plitvicama, mjestu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika, ponovno okupiti na komemoraciji nazvanoj Krvavi Uskrs, na kojoj se uz tisuće branitelja iz cijele Hrvatske očekuje i državni vrh.

Svi oni prisjetit će se 22-godišnjaka koji je u Domovinski rat otišao kao pripadnik policijskih snaga koje su upućene 1991. na Plitvice da bi uspostavile javni red i mir na području gdje su pobunjeni Srbi podignuli cestovne barikade.

Iz te akcije koja je, neposredno nakon Pakraca, bila među prvim oružanim sukobima koji su označili i početak Domovinskog rata, Josip se nikada nije vratio.

Brat Tomislav Jović imao je samo 14 godina kada je njegov stariji brat Josip iz obiteljskog doma u Aržanu kod Imotskog tog vrelog ljeta 1990. otišao u Zagreb.

– Još se sjećam njegova odlaska. U to je vrijeme radio u građevinskoj tvrtki, no jednog je dana rekao našoj majci da više neće raditi i da će se prijaviti u policiju. Majka kao majka, pokušala ga je zaustaviti, ali tko se mogao suprotstaviti takvoj odlučnosti – prisjeća se Tomislav Jović. Došao je kući početkom iduće, 1991. godine, nakratko. Potrčao je bratu u zagrljaj, kao da je znao da ga vidi posljednji put. Ostao je samo dan-dva i otišao nasmijan, ali umjesto Josipa 31. ožujka stigla je vijest o njegovoj pogibiji.

Ročnik u Požegi

Ponosio bi se kada bi znao da u Hrvatskoj vojsci upravo stasa jedan mladi ročnik, Josip Jović, koji je ime dobio po svome stricu. Naime, mladi dragovoljni ročnik prošle je godine u Požegi počeo s obukom, i sada ima 22 godine, kao i njegov stric u trenutku pogibije. – Moja vodilja u ovom časnom zvanju bit će moj stric, to je najmanje što mogu učiniti njemu u spomen – kaže mladi Josip kojemu je velika želja da postane profesionalni vojnik u Hrvatskoj vojsci i nastavi živjeti snove svoga strica Josipa Jovića.