Home Društvo Upala pluća i visoka temperatura: U Studencima se pojavila Q groznica?

Upala pluća i visoka temperatura: U Studencima se pojavila Q groznica?

SHARE

Nekoliko osoba iz mjesta Studenci završilo je u bolnici sa upalom pluća i visokom temperaturom. Simptomi su to koji se vežu uz Q groznicu, ali ništa još nije službeno potvrđeno,

Kako za Dalmacija news kažu mještani Studenaca kod Imotskog, čak 6 njihovih sumještana trenutno je na liječenju u KBC Split, dok ih je još nekoliko sa sličnim simptomima na kućnom liječenju.

– Za sada samo sumnjamo, još ništa nije dokazano. Idući tjedan imat ćemo laboratorijske nalaze pa ćemo sa sigurnošću moći reći je li to u pitanju, iako moram reći da je to uobičajeno u ovo vrijeme godine jer je vrijeme janjenja. – kazao nam je voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a Split dr. Ivo Petrić.

Q-groznica je antropozoonoza koja simptomima podsjeća na gripu, a u našim se krajevima javlja krajem zime i početkom proljeća, za vrijeme janjenja ovaca. U Australiji je 1935. godine Derrick prvi put u zapazio i opisao do tada nepoznatu bolest i dao joj ime Query fever (engl. query = upitnik, pitanje).

Q-groznica je najčešća zoonoza, rasprostranjena u cijelom svijetu, posebice u ruralnim područjima. U stočarskim predjelima Q-groznica je endemska bolest. To je bolest nekih divljih i gotovo svih domaćih životinja, među kojima se održava i prenosi preko vektora (krpelji).

Od domaćih životinja najčešći rezervoar i izvor bolesti za čovjeka su ovce i koze, iako to mogu biti i konji, goveda, mačke, perad i psi. U nas su kao izvor infekcije najvažnije ovce, potom koze i goveda. Kod domaćih životinja bolest je kronična, najčešće bez vidljivih simptoma. Za vrijeme trudnoće u životinja, vrsta bakterija koje izazivaju Q-groznicu (Coxiella burnettii), intenzivno se razmnožava u organima ovce, posebno u maternici, plodovim ovojima i posteljici.

Bakterija koja uzrokuje groznicu je otporna, pa može dugo preživjeti u sasušenim životinjskim ekskretima, na vuni ovaca, sijenu, gnojivu, prašini i u mlijeku. Čovjek se uglavnom zarazi udisanjem inficiranog aerosola (npr. rad u vrtu sa zaraženim stajskim gnojivom ili boravak blizu stada na ispaši).

U našoj zemlji, Q-groznica se redovito pojavljuje krajem zime ili u proljeće, za vrijeme janjenja ovaca, pa je izrazito sezonska. Inkubacija Q-groznice je relativno duga, najčešće 2 – 3 tjedna. Bolest u pravilu nastupa naglo s vrlo visokom temperaturom uz izražene opće simptome. Otprilike u polovice oboljelih uz opće simptome razvija se i upala pluća (atipična pneumonija). Q-groznica završava potpunim ozdravljenjem, spontano ili uz liječenje antibioticima. Smrtnost je manja od 1%.

Izvor: Dalmacija news