Home Gospodarstvo Austrija najveći ulagač u BiH

Austrija najveći ulagač u BiH

SHARE

Predsjednik austrijske Gospodarske komore Kristof Leitl rekao je da je Austrija najveći investitor u BiH, dok je u Srbiji i Makedoniji druga, te izrazio uvjerenje da će ekonomska saradnja sa regionom biti dalje unapređivana.

Najveći potencijal za saradnju predstavljaju metalurgija, proizvodnja tekstila, IT usluge i obrada sirovina u šumarstvu i poljoprivredi, kaže Leitl.

On je za “Glas Srpske” naveo i da su austrijske kompanije uložile oko 58 milijardi eura u srednju i istočnu Europu zaključno sa 2016. godinom, što je gotovo trećina ukupnih stranih ulaganja Austrije.

Leitl, koji je i predsjednik Asocijacije europskih privrednih komora, ističe da bi ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU bio od ogromnog značaja za Europu, i to iz političkog i ekonomskog ugla.

Prema njegovim riječima, regionalna suradnja i dobri odnosi ne predstavljaju samo integralni dio procesa spajanja zapadnog Balkana sa EU, nego i doprinose stabilnosti, pomirenju i stvaranju klime za lakše rješavanje bilateralnih nesuglasica, prenosi Srna.

Iz ekonomskog kuta, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i BiH su privlačna tržišta sa oko 20 milijuna potrošača. Njihov ulazak u EU stvara pravnu i zakonsku sigurnost u regiji i daje poticaj za investiranje i ekonomsku aktivnost regije, rekao je Leitl.

Leitl kaže da je u zemljama zapadnog Balkana najveći napredak u ekonomskom pogledu u protekle dvije godine ostvaren u Srbiji i Crnoj Gori, dok BiH zaostaje i u posljednje vrijeme ima manje preduzetih koraka.

Naglasio je da se zemljama zapadnog Balkana priključivanjem EU otvaraju europska tržišta, kao i da sve te zemlje moraju da provedu velike reforme u ključnim područjima kao što su vladavina prava, osnovna prava i javna uprava.