Home Društvo U Makarskoj kazne do 1000 kuna za konzumiranje alkohola na javnim površinama,...

U Makarskoj kazne do 1000 kuna za konzumiranje alkohola na javnim površinama, ulaženje u poslovne objekte u kupaćem…

SHARE

Posljednih nekoliko turističkih sezona vlasti i stanovnici Makarske žalili su se zbog bučnih turista, posebno Engleza i Australaca, koji su u gradsku luku stizali party brodovima.

Zbog preglasne muzike, pjevanja, vriske i cike, navodno nisu dali drugim turistima da spavaju i odmaraju, a žalbe su stizale i na račun ostalih turista iz drugih zemalja koji su se ponašali “previše slobodno” i “raskalašeno”, te koji su glasnom muzikom ometali javni red i mir.

Pojedini hrvatski mediji su ovih dana pisali kako je Gradska uprava Makarske zbog toga poduzela drastične mjere i od ove sezone uvela još strožija pravila i kontrole kako bi “ukrotili” turiste koji se neprimjereno ponašaju.

Međutim, dogradonačelnik Makarske Dražen Nemčić za Faktor pojašnjava da nema nikakvih oštrijih kazni i novih mjera u odnosu na proteklu sezonu, već da su u toku samo razgovori o tome kako se pripremiti i kako bi se trebalo postupati ako se ponove pojedini slučajevi od prošlih godina.

– Priprema je osnova za uspješnu turističku sezonu, pa tako i po ovom pitanju. Poslije Uskrsa je dogovoren sastanak sa svim relevantnim službama, poput Turističke inspekcije, Carine, policije i Lučke kapetanije, s kojima ćemo razgovarati o prošlogodišnjim problemima i načinima na koji ćemo se pripremiti na njih te ako bude potrebe u koordinaciji i postupati. Također ćemo se sastati i s brodarima, odnosno predstavnicima agencija koje nam dovode Australce i druge goste u luku. Ukazat ćemo im na određene probleme koje smo imali te dogovoriti da će, ako ponovno dođe do nepoštivanja javnog reda i mira, imati zabranu uplovljavanja kao krajnje rješenje koje nije nikome od koristi. Iako podržavamo noćni život grada, postoje granice dobrog ukusa preko kojih se ne bi smjelo prelaziti – ističe Nemčić.

Dodao je da je jedina novina u odnosu na prošlu godinu, povećavanje broja komunalnih redara čime će se ponovno uvesti 24 satni rad, koji je ukinut 2014. godine, ali samo zbog sigurnosti gostiju i njihovog komfora, a ne njihovog plašenja.

– Komunalni redari će raditi u tri smjene, sedam dana u tjednu i to u periodu od sredine lipnja do sredine rujna. Neki poseban naglasak na kažnjavanju i prekršajima neće biti, sama prisutnost redara i policije je u većini slučajeva sasvim dovoljna da bi se poštivao komunalni red kao i javni red i mir. Također, njihova prisutnost je nužna da bi se nadziralo i poštivanje radnog vremena te korištenja javnih površina odnosno nedopuštenog širenja površina ugostiteljskih terasa – ističe naglašavajući da je želja da se djeluje preventivno, a ne represivno jer žele da se njihovi gosti osjećaju ugodno i sigurno, odmore i zabave, ako to žele.

S obzirom na to da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca svake godine ljetuje u ovom dalmatinskom gradu, zanimalo nas je kojih se točno pravila ponašanja moraju pridržavati kako ne bi bili “udareni” po džepu – da li smiju puštati glazbu, popiti čašu vina ili piva na plaži, pjevati, svirati gitaru…, navodi Faktor.ba.

– Sva neprikladna ponašanja su regulirana odlukama o komunalnom redu i javnom redu i miru već godinama, novina praktički nema. U većini slučajeva određena ponašanja su dopuštena dok nekome od građana ili turista ne zasmetaju, a pri tom mislim na glazbu ili pjevanje (tako je i člankom odluke regulirano). Konzumiranje alkohola na javnim površinama je dugi niz godina zabranjeno, a pristup bilo kojem prekršitelju je u većini slučajeva je da se prvo isti upozori, objasni mu se nedopuštenost nekog ponašanja u odnosu na gradske odluke, (što je u većini slučajeva sasvim dovoljno), pa tek onda kažnjavanje novčanom kaznom. Onih koji neće shvatiti poruku uvijek ima i njima slijedi novčana kazna sukladno propisanim odlukama – navodi dogradonačelnik Makarske dodajući da cilj ipak nije punjenje proračuna, već sigurnost i ugoda gostiju ovoga grada.

Čisto da bi državljani BiH koji ove godine planiraju ljetovanje u ovome gradu bili upoznati sa pravilima, navest ćemo neke od stvari koje su važećim odlukama zabranjene.

“U periodima od 22 do 7 i od 14 do 17 sati zabranjeno je u stambenim objektima činiti buku iznad dopuštenog nivoa, te na javnim mjestima narušavati mir pjevanjem, sviranjem, vikom, bukom, upotrebom razglasnih uređaja i slično. Rukovanje i promet vozilima noću od 22 do 7 sati mora se vršiti pažljivo da se ne remeti noćni mir i odmor građana. Na svim javnim površinama, dakle uključujući i plaže, zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića. Zabranjeno je i kažnjivo ulaženje u poslovne prostorije (trgovine, ugostiteljske objekte…) u kupaćem kostimu, osim u one koje su tako locirane da su namijenjene za pružanje usluga kupačima. Zabranjeno je dovoditi i puštati kućne ljubimce na prostore dječjih igrališta, cvjetnjake ili uređene travnjake, te prirodne i uređene plaže”.

Ukoliko budete radili neku od ovih stvari mogli biste biti kažnjeni, zbog čega ćete morati platiti od 200 do 1.000 kuna. Bolje da znate na vrijeme, zaključuje Faktor.